3

П рез пролетта на 2011 г. за много японски граждани приключва почивката и се появява неочакваният ужас. Малко от тях обаче знаят, че най-голямото земетресение в историята на страната им ще се случи точно тогава край източното крайбрежие.

Земетресението с магнитуд 9,0 по Рихтер е станало в 14:46 ч. местно време и е било с такава сила, че е предизвикало изместване на земната ос. То става известно като "Голямото земетресение в Източна Япония".

Земетресението предизвиква огромно цунами с височина 46 фута, което бързо се насочва към континента. Само с 10-минутно предупреждение жителите се опитват да избягат от брега. Гигантската вълна погълна цели градове, което доведе до смъртта на над 18 000 души.

На около 60 мили южно от епицентъра се намира атомната електроцентрала "Фукушима Даичи". Цунамито се справи с морската защита на централата и наводни реакторите. Генераторите, които изпомпват охлаждащата течност около активните зони, отказаха, което доведе до ядрен разпад в три от реакторите. Последвалите водородни експлозии повредиха сградите, а радиоактивни материали изтекоха в атмосферата и околния Тихи океан.

Японското правителство обявява все по-голяма зона за евакуация около централата, която достига радиус от 12,5 мили, което води до изселването на над 150 000 жители. Ядрената катастрофа е класифицирана като седма степен по Международната скала за ядрени събития, като се присъединява към само една друга авария, получила такава оценка - катастрофата в Чернобил през 1986 г. Светът беше изправен пред поредното ужасяващо ядрено замърсяване и чакаше със затаен дъх.

Японското правителство, заедно с оператора на централата Tokyo Electric Power Company (TEPCO), се втурнаха да овладяват инцидента. Подобно на 600 000 работници по обеззаразяването, известни като "ликвидатори", които бяха привлечени да помогнат за почистването след аварията в Чернобил, хиляди японски работници рискуваха живота си през следващите месеци, за да стабилизират и почистят централата.

За един пенсиониран инженер и оцелял от рак, Ясутеру Ямада, мисълта за всички тези млади хора, които се излагат на опасност, просто няма смисъл и той се заклева да направи нещо по въпроса. Г-н Ямада започва да разгласява, че желае да събере група от квалифицирани пенсионери-доброволци, които биха били готови да отидат в електроцентралата във Фукушима. Доброволците заваляха и не след дълго беше създаден Корпусът на квалифицираните ветерани за Фукушима (КВВФ).

Апокалиптичните гледки край АЕЦ „Фукушима“

До лятото на 2011 г. групата е събрала над 400 бивши техници, инженери и бивши работници от електроцентралата, всички на възраст над 60 години. Г-н Ямада започва да лобира пред японското правителство да разреши на неговата група да заеме мястото на младите, които в момента работят в електроцентралата във Фукушима. За г-н Ямада това беше логично решение.

"Аз съм на 72 години и вероятно ми остават средно между 13 и 15 години живот" - каза г-н Ямада през 2011 г. "Дори да бъда изложен на радиация, развитието на рак може да отнеме 20, 30 или повече години. Затова ние, по-възрастните, имаме по-малък шанс да се разболеем от рак".

Японското правителство обаче отхвърли първоначалното си предложение за помощ. Гоши Хосоно, специалният съветник на правителството по въпросите на ядрената криза, публично ги нарече "корпусът на самоубийците", въпреки че позицията му се смекчи, когато светът разбра за историята на смелите доброволци. Скоро правителството и TEPCO публично благодариха на SVCF за предложението, въпреки че настояваха, че разполагат с достатъчно работници, за да овладеят кризата.

Започват сравнения с японските пилоти камикадзе от Втората световна война, което предизвиква разочарованието на много от членовете на SVCF. Искам да престанат да ни наричат "самоубийци" или камикадзета - каза членът на SVCF Масааки Такахаши. "Ние не правим нищо специално. Просто смятам, че трябва да направя нещо и не мога да позволя това да правят само млади хора'.

Г-н Ямада споделя това мнение. Не смятам, че съм особено специален - каза той. "Повечето японци имат това чувство в сърцето си. Въпросът е дали ще пристъпиш напред, или ще останеш назад и ще гледаш. За да направиш тази крачка, ти трябва много смелост, но се надявам, че това ще бъде страхотно преживяване. Повечето японци искат да помогнат по всякакъв начин.

С наближаването на средата на лятото недостигът на работници в завода достига критични нива. Хосоно променя мнението си и се обръща към г-н Ямада и неговите доброволци. Изглежда, че техният момент е настъпил.

Хората, които са готови да пожертват ежедневието си, за да помогнат на нацията да разреши тези проблеми, са безценни - каза Хосоно пред репортери. Г-н Ямада беше поканен да извърши предварителни проверки и да помогне за проектирането на заместител на разрушената система за охлаждане на реактора.

След първоначалната инспекция SVCF се надява, че вратите на централата ще бъдат отворени за тях. Това не се случи.

Година след аварията SVCF наброява 700 активни членове и е призната за организация, предоставяща обществени услуги. Въпреки това членовете на организацията остават разочаровани и оставени в неведение от властите. Г-н Ямада предприе обиколка в САЩ с надеждата, че Америка ще окаже натиск върху японското правителство да спре да разчита на млади работници за почистването на Фукушима.

"TEPCO. ... не мисли за 10 години напред. Там, където има работа, която трябва да се свърши, тя трябва да се извърши от хората, за които рискът е най-малък", повтори позицията си пред света г-н Ямада.

В отговор говорител на TEPCO заяви, че "нямат политика на предпочитане на по-възрастни работници в области, свързани с излагане на радиация" и заяви, че просто не са намерили полезна роля за SVCF.

Г-н Ямада продължаваше да таи надежда, че неговата група от пенсионирани доброволци ще бъде призована да помогне. Времето обаче не беше на негова страна и според уебсайта на SVCF г-н Ямада е починал през юни 2014 г.

Въпреки че призивът така и не идва, SVCF продължава да работи активно и до днес, като ръководи социални и образователни проекти, свързани с продължаващото почистване на Фукушима, което според властите може да отнеме още 40 години.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 53 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 8 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 11 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 16 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер