35

Н ад 70 000 жители на Пуерто Рико трябва да се евакуират спешно, след като стената на препълнен от проливните дъждове язовир започна да се руши.

Фалиралият през тази година карибски остров, който е най-голямата територия на САЩ без права на щат, беше ударен от два урагана от 5-та категория през последните седмици.

Вторият, наречен „Мария”, премина през Пуерто Рико в сряда и унищожи голяма част от електроенергийната и телекомуникационната инфраструктура.

Сега ново бедствие заплаша жителите на острова, след като стената наязовир за питейна вода на река Гуахатака започна да се руши.

„Всички райони около Гуахатака трябва да се евакуират веднага. Животът на всички е в опасност!”, предупредиха от Националната метеорологична служба на Пуерто Рико „Туитър”.

Наводнението надолу по течението вече е започнало. Ако язовирната стена се срути, специалистите смятат, че водата ще залее цялата долина около реката и последиците ще са катастрофални.

ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ УРАГАНА В ПУЕРТО РИКО

"Мария" удари Карибите, премиер бедства

3,5 милиона души бедстват, "Мария" опустошава Пуерто Рико

Губернаторът Рикард Росело вече определи „Мария”, като „най-опустошителната буря от един век”. Освен огромни материални щети бедствието отне живота на 13 души, въпреки взетите мерки за евакуация на населението.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@