8

П о-малко от две седмици след бедствието „Ирма”, ураганът „Мария” започна да опустошава наново островите в Северния Карибски басейн.

Тази нощ бурята се усили до максималната пета степен по скалата на Сафир-Симпсън и премина през остров Доминика със съпътстващи ветрове достигащи 260 км/ч.

Най-зловещите урагани, отнели живота на милиони

Невиждани бури, градушки, пек, жертви и ранени на Балканите

Прогнозите за разрушенията са големи. Премиерът Рузвелт Скерит написа във „Фейсбук”, че покривът му е отнесен и той самият е „напълно оставен на милостта на урагана”.

Впоследствие в нов пост Скерит обяви, че е бил спасен от наводнената си къща.

Всички летища и пристанища на острова са затворени. Той е бивша британска колония с 72 000 души население.

„Не можем дори да видим какво се случва на пътя. Ветровете са много силни. Не знаем какви ще бъдат щетите, когато всичко свърши. В момента мога да кажа, че нещата не изглеждат добре за Доминика”, заяви журналистът Къртис Матю, който се намира в столицата Росо.

Голям брой хора, живеещи на острова, споделят преживяното от тях в социалните мрежи. Жителите пишат за силни ветрове и "ужасни наводнения". На места отпада и електрическото захранване. 

"Загубихме всичко, което може да се купи с пари", написа по-късно тази сутрин премиерът Скерит. Той допълва, че очаква с огромен страх "новини за физически наранявания и възможни смъртни случаи", които могат да бъдат причинени от активирани заради силните дъждове свлачища. 

„Мария” до момента се движи  приблизително по същата траектория като „Ирма”. В следващите дни обаче бурята най-вероятно ще се отклони на север и така ще подмине Куба и американския щат Флорида, които усетиха пълната сила на предишния ураган. 

Застрашени са обаче по-малките острови от Антилите, където бяха и най-големите разрушения от "Ирма". Към момента "Мария" приближава френските острови Мартиник и Гваделупа. На първият е обявено извънредно положение, на вторият протичат евакуации. 

Застрашенa е също американската територия Пуерто Рико, която се размина без очакваните сериозни последствия от „Ирма”, но се ползва като център за координиране на спасителни операции и хуманитарна помощ за близки острови.

Губернаторът на територията призова всички жители да потърсят убежище заради усилването на бурята. 

Маями е под вода, Тръмп реагира, а "Ирма" продължава

ВИЖТЕ КАК "ИРМА" ПРЕМИНА ПРЕЗ МАЯМИ

Ураганът "Мария"
Ураганът "Мария" Източник: ЕПА/БГНЕС

Под заплаха са Американските и Британските Вирджински острови. За първите президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение.  

Предупреждения са в сила на островите Св. Китс и Невис, Монсерат и Санта Лусия. Внимателно се следи ситуацията на Сейнт Мартин, Саба и Ангила.

Много от тези острови бяха сериозно ударени от „Ирма”, която причини огромни разрушения и отне живота на най-малко 37 души. Според различни оценки част от тези територии, включително Вирджинските острови, са с напълно изчерпани ресурси заради предишния ураган и няма откъде да намерят още средства за справянето с новото бедствие. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@