2

Ц ялата американската територия Пуерто Рико остана без електрическо захранване заради преминаването на урагана „Мария” през острова.

Както и другаде в Карибско море, ветровете отнасят покриви, събарят дървета и електрически стълбове. Силни дъждове и приливни вълни създават опасност от наводнения в крайбрежните райони.

ВЪВ ВИДЕОТО: Последствията от "Мария" в Гваделупа

"Мария" удари шокираните Кариби, премиер бедства

Най-зловещите урагани, отнели живота на милиони

На островът живеят 3,5 милиона души, като според властите в момента нито едно домакинство няма ток.

Преди да стигне до Пуерто Рико „Мария” беше ураган от пета категория по скалата Сафир-Симпсън, но в последствие спадна до трета. Съпътстващите ветрове са със скорост до 185 км/ч.

Ураганът вече причини огромни разрушения и доведе до човешки жертви на островите Доминика и Гваделупа.

Това е втора подобна стихия, преминаваща през Антилските острови, в рамките на този месец. Ураганът „Ирма” причини огромни поражения в същия район по-малко от 2 седмици преди „Мария”.

Пуерто Рико обаче не беше засегнат от окото на предишната буря, докато сегашната преминава централно през него и „руши всичко по пътя си” по думите на Абнер Гомес от агенцията за справяне с бедствията.

„Информацията не е окуражаваща”, заяви Гомес и призова хората да останат в къщите си.

По-рано губернаторът Рикардо Росело призова американския президент Доналд Тръмп да одобри извънредни помощи за острова, който е територия на огромно природно бедствие.

Последствията от „Мария” могат да задълбочат финансовата криза на острова, чийто външен дълг се равнява на 73 милиарда долара.

„Бог е с нас, по-силни сме от всеки ураган. Заено ще се изправим отново”, заяви Росело.

Това със сигурност е най-силният ураган, преминаващ през американската карибска територия от 1928 година насам. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@