9

П омнете, помнете пети ноември, за измяната и заговора, все пак това е един от най-големите неуспешни заговори на всички времена. Ежегодно все още изгаряме чучела на Гай Фокс на огньове в цялата страна, като си спомняме за неуспешния опит на група католически дисиденти да взривят сградата на парламента през 1605 г.

Това е рядко културно събитие в нашия календар, което съществува, за да напомня за един неуспех. Ако обаче Фокс и неговите съмишленици бяха успели, ходът на историята щеше да се промени завинаги. За да отбележим предстоящия пети ноември, ще разгледаме някои от другите неуспешни заговори в историята и ще се замислим как би изглеждал светът ни, ако те действително бяха протекли по план.

1. Тринадесетте минути, които спасиха Хитлер

Хитлер
Хитлер Източник: Getty Images

Имало е много опити за покушение срещу Адолф Хитлер, но никой от тях не е по-известен от "Заговора от 20 юли" през 1944 г., който е в основата на филма "Валкирия" от 2008 г. с Том Круз в главната роля.

Ако не беше един доста голям крак на маса, който поглъща взрива от скрита бомба и впоследствие спасява живота на Хитлер, войната можеше да приключи година по-рано.

Въпреки това има още един по-малко известен опит за покушение срещу него, който, ако е бил успешен, е можел да сложи край на войната около пет години по-рано, само два месеца след началото ѝ. Това е историята на Георг Елзер, 36-годишен дърводелец, който искал да "предотврати още по-голямо кръвопролитие" и да спре войната чрез своето дело. Тази постъпка се изразява в поставянето на гробница на времето в мюнхенска бирария, където Хитлер произнася годишната си реч.

Елзер прекарва до 35 нощи в тайна работа в бирарията, като издълбава колоната до трибуната за речи, за да скрие в нея саморъчно направената бомба. В крайна сметка съдбата ще бъде на страната на фюрера, който решава да започне речта си по-рано и да съкрати нейната продължителност, за да се върне в Берлин и да планира предстоящата война с Франция.

Хитлер приключва речта си в 21:07 ч., а бомбата се взривява в 21:20 ч. В резултат на взрива загиват осем души, а над 60 са ранени.

Ако Елзер беше успял, историците твърдят, че войната е щяла да бъде значително съкратена, а масовото преследване на евреите - значително намалено. Милиони човешки животи са могли да бъдат спасени, ако бомбата е била избухнала 13 минути по-рано.

2.Адското устройство на Наполеон

Подобно на Хитлер, Наполеон Бонапарт е бил изправен пред многобройни опити за покушение срещу живота му. Най-известният заговор от всички тях е извършен в Париж през 1800 г. Заговорът е известен като "Заговорът на улица Сен-Никезе". Основната му цел е да бъде убит Наполеон, който по това време е първи консул на Франция.

Наполеон Бонапарт
Наполеон Бонапарт Източник: iStock/Guliver Images

В нощта на Бъдни вечер роялистите поставят каруца, пълна с експлозиви, по маршрута, по който каретата на Наполеон е трябвало да отиде на опера. Възпламенителят се намира на известно разстояние. Тази нощ кочияшът на Наполеон шофирал изключително бързо, според някои заради алкохола, и скоростта, с която се появила каретата, изненадала заговорниците.

Бавният взривател също не помогнал на каузата им, което означава, че "адското устройство" се взривило едва след като каретата на Наполеон преминала и преди да пристигне тази със съпругата му Жозефина.

Ако "Малкият капрал" беше срещнал създателя си същата вечер, той никога нямаше да стане император четири години по-късно.

Като император той превръща Франция в доминираща сила в Европа и без него геополитическият пейзаж на Европа през XVIII в. щеше да бъде коренно различен. Това щеше да означава и изчезването на някои от най-известните битки и кампании в историята - Трафалгар, Ватерлоо и печално известното нахлуване на Наполеон в Русия, и това са само някои от тях.

3. Приказка за двама президенти

Досега Америка е имала 45 президенти. Малко по-малко от 10% от тях са били убити, като първият е 16-ият президент Ейбрахам Линкълн през 1865 г. Въпреки това "Великият еманципатор" можеше никога да не получи възможността да заслужи тази титла, ако заговорът за убийството му от 1861 г. се беше осъществил.

През ноември предходната година Линкълн е избран за президент. След това той планира обиколка на 70 града, която да завърши с встъпването му в длъжност във Вашингтон през март следващата година.

По време на пътуването му през Балтимор, тогава част от робски щат, предполагаем сепаратистки заговор, по-късно известен като Балтиморския заговор, става достояние на неподкупния мъж на закона Алън Пинкертон, основател на детективската агенция Пинкертон. Пинкертон е нает от железопътните власти да разследва всяка подозрителна дейност по маршрута на Линкълн.

Пинкертон се убеждава, че е замислен заговор за пробождане на новоизбрания президент, докато той сменя влака в Балтимор. Поради това плановете за пътуване на Линкълн са променени в последния момент, за да се осигури безопасното му преминаване през града, което Линкълн прави маскиран.

Историците редовно се съгласяват, че най-важният президент в историята на САЩ е Линкълн. Ако Пинкертон не беше успял да го опази, много неща щяха да се развият по различен начин. Гражданската война в САЩ можеше да има различен изход, а робите можеше да бъдат освободени много години по-късно, отколкото са освободени.

Ако това не е било достатъчно като момент на плъзгащи се врати за Америка, още по-голям такъв се е случил около 90 години по-рано.

Джордж Вашингтон
Джордж Вашингтон Източник: Getty Images/Guliver

През 1776 г., около 13 години преди бащата-основател Джордж Вашингтон да стане президент на САЩ, той едва не попада на заговор, целящ да го убие. По онова време се твърди, че ако заговорът е бил успешен, той е щял да "накара Америка да се разтрепери" и да нанесе на страната същия удар, какъвто е бил заговорът за измяна с пушек за Англия.

По това време Вашингтон е генерал в Континенталната армия - бойната сила, която представлява тринадесетте колонии в техния бунт срещу властта на Великобритания по време на Американската революционна война. Британският флот е на път към Ню Йорк, за да потуши въстанието.

Конспирация от континентални войници, както и кметът и губернаторът, се готвят да помогнат на британците при десанта им и да убият Вашингтон по време на настъпилия хаос. Убийството се пада на един от телохранителите на Вашингтон, войник на име Томас Хики.

Ако не беше невъзможността на Хики да си държи устата затворена, заговорът може би никога нямаше да бъде разкрит. В крайна сметка той се похвалил с това, което щяло да се случи, и затова се оказал обесен пред голяма тълпа за държавна измяна.

Ръководството на Вашингтон по време на Революцията е от решаващо значение, а ролята, която той изиграва по-късно, помагайки за ратифицирането на конституцията на страната, е абсолютно ключова. САЩ може би никога нямаше да се превърнат в тази държава, ако Вашингтон беше убит от тези заговорници.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 51 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 8 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 8 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 8 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 9 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 9 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 9 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски