2

В историята е имало много монарси - някои добри, други лоши, а трети - забравени. Някои монарси, като кралица Елизабет II, са управлявали в продължение на десетилетия, но управлението на много други е било много по-кратко. Въпреки че сме склонни да мислим, че монархът е работа за цял живот, истината е, че много монарси са абдикирали, като по същество са се отказали.

Понякога те са били принуждавани, а понякога са го правили по лични причини. Ancient Origins предлага подбор от десет монарха от цялата история, които са решили да абдикират и да се откажат от короната си.

Римският император Диоклециан абдикира в полза на своята градина

Като римски император Диоклециан има доста впечатляващо досие. Диоклециан, за когото се твърди, че е син на роб, е работил усилено и се е издигнал във военната йерархия, докато не поема управлението през 284 г. След като поел управлението, той осъзнал, че империята е станала твърде голяма и има все по-голяма вероятност да се разпадне.

Знаейки, че един човек не може да управлява толкова голяма империя, император Диоклециан разделя империята на две и обявява източната ѝ част за своя. По-късно той я разделя отново, образувайки тетрархията. Историята показва, че планът му е проработил; разделянето на империята я стабилизира и ѝ позволява да просъществува още двеста години.

През 303 г. Диоклециан се разболява тежко по време на посещение в Рим. Смята се, че той вероятно е получил инсулт. Това служи като сигнал за събуждане на Диоклециан и той решава да се оттегли, за да може да прекара оставащите си дни в родния си град Сплит в Хърватия.

Неговият съуправител Максимиан помолил Диоклециан да се върне на власт, но Диоклециан отговорил, че предпочита да прекара оставащите си дни в градината си, отколкото да се върне на власт. Диоклециан прекарва остатъка от дните си, наслаждавайки се спокойно на пенсионирането си.

Византийският император Юстин II: Абдикира в момент на яснота

Всеки, който е изучавал монархиите, бързо стига до един извод - монарсите и лошото психическо здраве често вървят ръка за ръка. Може би това е натискът от управлението на огромни империи, може би е често ограничената генофонд, но доста монарси са се пречупвали.

Крале и кралици с перлени копчета

Юстин II доброволно абдикира през 574 г. Защо е решил да предаде трона?

Страдал е от "умопомрачение". През месеците, предшестващи абдикацията му, той произволно нападал придружителите си, издавал произволни животински звуци и започнал да се самонаранява.

Във все по-редките си моменти на ясно съзнание император Юстин II осъзнава, че положението му е несъстоятелно и че трябва да постъпи правилно за империята си: да абдикира. Той осиновява един от своите генерали, Тиберий, за свой син и наследник и абдикира.

Султан Мурад II от Османската империя абдикира (временно)

Понякога абдикацията не се утвърждава. Султан Мурад II се опитва всячески да се оттегли от лидерството, но е въвлечен обратно.

Мурад абдикира от поста си начело на Османската империя през 1444 г. и предава ключовете на кралството на сина си Мехмед II. Днес историците смятат, че той се е опитал да избегне обичайните кръвопролития, които следват смяната на османското ръководство. Той се надявал, че мирното предаване на властта на сина му ще спре династичната драма. Мехмед бил владетел в продължение на 23 години и прекарал голяма част от това време в борба с вътрешни и външни заплахи.

Едно от последните му действия като владетел е подписването на мирен договор с полския и унгарския крал Ладислав III. Той вярва, че управлението на сина му ще бъде много по-мирно от неговото. Тъй като смятал, че кралството му е в безопасност, изглеждало, че няма по-подходящ момент да абдикира.

Той греши. По-малко от година след като Мурад абдикира, Ладислав нарушава думата си и повежда многонационални сили към контролираната от Османската империя днешна България. 

Ладислав планирал да изгони османците от Европа и вярвал, че неопитният Мехмед II няма да може да го спре.

Изглежда, че крал Ладислав е бил много прозорлив. Мехмед осъзнал собствените си ограничения и помолил баща си да се върне на власт, за да поведе отново османските армии. Мурад се опитва да откаже, но синът му го пренебрегва, заявявайки: "Ако си султан, заповядай на армиите си. Ако аз съм султан, заповядвам ти да командваш моите войски."

Това проработило и Мурад скоро победил кръстоносците в битката при Варна. През 1446 г. той е възстановен като султан и управлява до смъртта си през 1451 г. След кончината на баща си Мехмед II се връща на власт, вече готов да ръководи. Две години по-късно той превзема Константинопол, като е научил много от баща си.

Абдикацията на императора на Свещената Римска империя Карл V       

Карл V имал много предимства; като владетел на Свещената римска империя през XVI в. той бил най-могъщият владетел в Европа, а оттам и един от най-могъщите хора в света. Това му спечелва много врагове.

Проблемът е, че Карл е прекарал голяма част от живота си в лошо здраве, страдайки от мигрена и подагра. С влошаването на здравословното му състояние това се отразява на способността му да управлява. Когато през 1552 г. французите превземат Мец, Шарл не е в състояние да реагира поради влошеното си здраве и подарява на един от най-големите си врагове голяма победа.

Скоро след тази загуба той решава да абдикира. Предава императорските си титли на брат си Фердинанд I и дава цялото си имущество на сина си Филип I. Напуска кралския живот и прекарва остатъка от дните си в манастир.

Цар Иван IV, по-известен като Иван Грозни: Друг опит за абдикация 

Подобно на Мурад II, Иван IV е монарх, чиято абдикация не се удържа. За разлика от Мурад обаче, много се спори дали абдикацията на Иван е била истинска, политически трик или резултат от психическо заболяване.

Иван Грозни абдикира на 3 декември 1594 г. Той обявява на болярите (благороднически семейства, които съставляват правителството), че планира да напусне Москва и да извърши поклонение в Александровата Света гора. Той им казал, че му е писнало от постоянните им разхищения, заговори и предателства, затова си тръгва.

Скоро болярите осъзнават, че абдикацията на Иван е проблем; те се опасяват, че гражданите ще се разбунтуват без своя лидер. Болярите изпращат пратеник при Иван с молба да се върне и обещават, че ще се държат прилично, ако той го направи. Иван се съгласява при условие, че му бъде позволено да екзекутира всеки болярин, когото заподозре в измяна, без последствия.

Това не била безсмислена заплаха. Веднага след като се завърнал, Иван прочистил всяко болярско семейство, което смятал за нелоялно, а такива имало много. Историците са раздвоени по въпроса дали абдикацията на Иван е била просто заговор за получаване на повече власт. Ако е било така, то е било гениално. Други историци обаче смятат, че абдикацията е резултат от недиагностицирано психично заболяване.

Възможно е абдикацията на Иван да не е била политически ход, а просто изблик на гняв, който в крайна сметка се е оказал полезен за него.

Йоан II Казимир Шведски абдикира, след като му е писнало

Понякога монархът получава лошо наследство. Управлението на Йоан II е изпълнено с трудности големи загуби на територии, постоянни войни и много, много поражения. През 1660 г. той губи претенциите си за шведския престол , а през 1667 г. трябва да предаде многобройни източни територии на Русия след големи военни поражения.

Не е изненадващо, че всички тези поражения правят бедния Джон все по-непопулярен у дома. До края на 1667 г. той отблъсква различни бунтове у дома, както и постоянни конфликти в чужбина. Когато съпругата му Мария Луиза Гонзага умира през 1667 г., това сломява монарха. Йоан II Казимир Ваза решава, че това е достатъчно, и абдикира на 16 септември 1668 г. Той напуска Полша и се завръща във Франция, където става абат на Сен Жермен-де-Пре в Париж.

Цар Николай II на Русия: Абдикация по време на революция

Спокойно може да се каже, че руският цар Николай II не е бил популярен монарх. Финансовата и човешката цена на ролята на Русия в Първата световна война е навредила изключително много на репутацията на Николай и е предизвикала сериозни критики към управлението му.

През 1917 г. руският народ е изправен пред голям недостиг на храна и масови стачки. Хората са разгневени и призовават за социалистическа революция. Когато недоволството преминава в насилие и избухват бунтове, правителството на Николай губи всякакъв контрол. На 15 март 1917 г. той е принуден да абдикира.

Николай и семейството му са изпратени да живеят в изгнание. Ако Николай е мислел, че абдикацията му ще спаси семейството му, за съжаление е грешал. По-късно болшевиките екзекутират Николай и семейството му, опасявайки се, че един ден те могат да бъдат използвани като контрареволюционни фигури срещу тях.

Густав IV Адолф в Швеция: Принуден да слезе от трона

Густав ІѴ Адолф е крал на Швеция от 1792 г. до свалянето му от престола и принуждаването му да абдикира през 1809 г. В зависимост от това кого питате, Густав е бил или изключително некомпетентен, или изключително нещастен.

Управлението на Густав IV започва добре, поне в сравнение с това на неговия предшественик Густав III, тъй като управлението му е пълна катастрофа. Густав III води изключително скъпоструваща война срещу Русия, която почти довежда Швеция до фалит. Когато Густав III е убит и Густав IV е коронясан, благородниците и населението са просто щастливи, че имат нов лидер.

Положението на новия Густав започва да се влошава през 1798 г., когато две години наред се наблюдава повсеместен неурожай, който задълбочава финансовите проблеми на кралството. Обстоятелствата се влошават още повече през 1805 г., когато той се присъединява към Третата коалиция срещу Наполеон. Това е война, за която Швеция не е подготвена и не може да си позволи. Кампанията не върви добре и скоро французите превземат шведска Померания.

Управлението на войната от страна на Густав IV довежда до преврата от 1809 г., при който офицери от армията го свалят от власт. Той се съгласява доброволно да абдикира, за да може синът му да заеме трона вместо него. Синът му обаче никога не се възкачва на трона. Революционерите се опасяват, че синът на Густав може да бъде заплаха в бъдеще, затова поставят на престола чичото на Густав, Шарл.

Густав прекарва остатъка от живота си в Швейцария, където живее в малък хотел. Остава самотен и огорчен, докато накрая умира от инсулт. Всъщност не му е бил предоставен голям избор, но той винаги е съжалявал, че е абдикирал.

Крал Едуард VIII на Обединеното кралство: Бракът надделява над монархията

Може би най-известната абдикация в историята е тази на крал Едуард VIII, който абдикира по любов. Когато крал Джордж V умира през 1936 г., синът му крал Едуард VIII е на път да заеме трона. 

Английският монарх е бил и глава на Англиканската църква. Това било свързано с много правила и традиции по отношение на начина, по който се очаквало монархът да живее. Едно от тези правила било, че монархът не може да се ожени за някой, който е разведен.

Това се оказало проблем за Едуард, който имал дългогодишна връзка с американската актриса Уолис Симпсън, която била разведена. Първоначално Едуард се обърнал към парламента с предложение за заобиколен вариант, който да му позволи да се ожени за Симпсън и да продължи да бъде крал. Английският парламент категорично отказва.

Едуард предпочита Симпсън пред короната и обяви абдикацията си. Така короната отива при брат му Алберт, който става Джордж VI. В реч пред нацията Едуард обявява, че предпочита жената, която обича, пред короната.

Абдикацията на Едуард има огромни последици за кралското семейство. То променя линията на наследяване, така че дъщерята на Джордж VI, Елизабет, става кралица след неговата смърт. Елизабет става най-дълго управлявалият монарх в Обединеното кралство до смъртта си през 2022 г.

Аналитична абдикация: Император Акихито на Япония

Към момента на изготвяне на настоящия доклад най-скорошната абдикация е тази на император Акихито от Япония. През 2016 г. стана ясно, че Акихито възнамерява да абдикира, за да може неговият син, тогавашният принц Нарухито, да заеме трона . Мотивите му били, че е на преклонна възраст и е имал няколко здравословни проблеми, поради което смята, че е време някой по-млад да поеме управлението.

Имаше само един проблем - според японското законодателство Акихито не можеше да абдикира. Абдикацията би изисквала изменение на Закона за императорския дом. През май 2017 г. кабинетът на Япония издаде законопроект, който позволява на Акихито да абдикира. Той беше приет и влезе в сила на 8 юни 2017 г. Акихито абдикира на 30 април 2019 г., като става първият японски император, който прави това от 1817 г. насам.

Тези десет владетели напуснали властта при най-различни обстоятелства. Дори тези, които избраха да абдикират, го направиха по различни причини. Въпросът за абдикацията се повдига по-често през последните години. Много от останалите монархии в света имат проблем с възрастта.

Оцеляването на тези монархии, които са по-скоро фигуранти, отколкото диктатори, зависи повече от всякога от тяхната популярност.

Например крал Чарлз III на Обединеното кралство е бил изправен пред призиви да абдикира много преди смъртта на майка си, кралица Елизабет II. Както Акихито знаеше, понякога е необходима млада кръв, за да се вдъхне живот на застаряващата институция

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 6 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 9 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 11 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 11 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 11 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 11 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 12 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 13 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 13 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК