2

Ш амбала, идващо от санскрит, означава "място на мира" или "място на тишината", е митичен рай, за който се говори в древни текстове, включително в Калачакра Тантра и древните писания на културата Джан Джунг, която предшества тибетския будизъм в Западен Тибет. Според легендата това е земя, в която могат да живеят само чистите по сърце, т.е. тези, които са постигнали просветление. Съответно митичното будистко царство Шамбала е място, където царуват любовта и мъдростта и където хората са имунизирани срещу страдание, недоимък или старост.

Отговорът на въпроса "какво е Шамбала?" не е лесен. За Шамбала се казва, че е страната на хилядите имена. Наричана е Забранената земя, Земята на белите води, Земята на сияйните духове, Земята на живия огън, Земята на живите богове и дори Земята на чудесата.

Индусите го наричат Аряварта (което означава "Земя на достойните"); китайците го познават като Хси Тиен, Западния рай на Хси Ван Му; а за руските староверци той е известен като Беловояд. Но в цяла Азия тя е най-известна със санскритското си име Шамбала, Шамбала или Шангри-ла.

Шамбала се описва като райска земя, за която някои вярват, че е скрита в хималайските планини.

Мистичната планина Коя

Легендата за митичната земя Шамбала

Смята се, че легендата за Шамбала датира от преди хиляди години, а споменаването на митичната земя може да се открие в различни древни текстове. В свещените текстове на Бон се говори за близко свързана земя, наречена Олмолунгринг. В хиндуистки текстове, като например Вишну Пурана, Шамбала се споменава като родно място на Калки - последното въплъщение на Вишну, което според вярващите ще постави началото на нов Златен век. Будисткият мит за Шамбала е адаптация на по-ранния хиндуистки мит .

Въпреки това текстът, в който Шамбала за пръв път се обсъжда обстойно, е Калачакра. Калачакра се отнася до сложно и напреднало езотерично учение и практика в тибетския будизъм. Твърди се, че Буда Шакямуни е преподал Калачакра по молба на цар Сучандра от Шамбала.

Както при много други концепции в Калачакра, за идеята за Шамбала се казва, че има външно, вътрешно и алтернативно значение. Това затруднява непосветените да разберат какво всъщност е Шамбала. Според външното значение Шамбала съществува като физическо място, макар че само хората с подходяща карма могат да го достигнат и да го изпитат като такова.

Вътрешното и алтернативното значение се отнасят до по-фините разбирания за това какво представлява Шамбала по отношение на собственото тяло и ум (вътрешно) и по време на медитативната практика (алтернативно). Тези два вида символични обяснения обикновено се предават устно от учител на ученик.

Както отбелязва 14-ият Далай Лама по време на посвещението в Калачакра през 1985 г. в Бодхгая, Шамбала не е обикновена страна:

Въпреки че хората със специална принадлежност могат да отидат там чрез кармичната си връзка, това не е физическо място, което можем да намерим. Можем само да кажем, че това е чиста земя, чиста земя в човешкото царство. И ако човек няма заслугите и действителната кармична връзка, всъщност не може да пристигне там.

Пророчеството за Шамбала

Концепцията за Шамбала играе важна роля в тибетските религиозни учения и има особено значение в тибетската митология за бъдещето. Калачакра пророкува постепенното влошаване на състоянието на човечеството, тъй като идеологията на материализма се разпространява по земята.

Когато "варварите", които следват тази идеология, се обединят под ръководството на зъл крал и си помислят, че вече няма какво да завладяват, мъглите ще се вдигнат, за да разкрият снежните планини на Шамбала. Варварите ще нападнат Шамбала с огромна армия, оборудвана със страшни оръжия. Тогава кралят на Шамбала ще се появи от Шамбала с огромна армия, за да победи така наречените "тъмни сили" и да постави началото на световния Златен век.

Макар че Калачакра пророкува бъдеща война, това се оказва в противоречие с обетите на будисткото учение, което забранява насилието. Това е накарало някои теолози да тълкуват войната символично - Калачакра не пропагандира насилие срещу хората, а по-скоро се отнася до вътрешната битка на религиозния практик срещу вътрешните демонични наклонности.

Скритото местоположение на Шамбала и сливането ѝ с чужди вярвания

Мистичната планина Коя

Легендарната история за Шамбала е допаднала на странен кръг западни хора, които са я съчетали с чужди митове и вярвания, за да създадат миш-маш от идеи, които често се бъркат с оригинала. В продължение на много векове многобройни изследователи и търсачи на духовна мъдрост са се впускали в походи в търсене на митичния рай на Шамбала.

Сред германските нацисти, например, някои високопоставени служители са запомнени със своите вярвания в окултизма, които ги карат да изпращат официални експедиции в Тибет. Study Buddhism съобщава, че в някои следвоенни изследвания на нацизма се съдържат съмнителни твърдения, че тези експедиции уж били изпратени, за да намерят "арийските прадеди в Шамбала и Агарти, скрити подземни градове под Хималаите".

Въпреки че мнозина са съобщавали, че са били там, никой все още не е предоставил доказателства за съществуването им или не е успял да определи физическото им местоположение на картата. Според повечето справки обаче Шамбала се намира в планинските райони на Евразия.

Древни текстове на Джан Джун идентифицират Шамбала с долината Сутледж в Пенджаб или Химачал Прадеш, Индия. Монголците идентифицират Шамбала с някои долини в Южен Сибир. Във фолклора на Алтай планината Белуха се смята за врата към Шамбала.

Междувременно съвременните будистки учени стигат до извода, че Шамбала се намира в по-високите части на Хималаите, в така наречените планини Дхауладхар, около Мклеодгандж. Някои легенди твърдят, че входът към Шамбала е скрит в отдалечен, изоставен манастир в Тибет и се пази от същества, известни като Пазителите на Шамбала.

За някои фактът, че Шамбала никога не е била открита, има много просто обяснение - мнозина вярват, че Шамбала се намира на самия ръб на физическата реалност, като мост, свързващ този свят с онзи отвъд него. Докато мнозина пренебрегват Шамбала като фантастичен обект на митове и легенди, за други вярата в Шамбала събужда вътрешен копнеж един ден да открият това утопично царство.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Бойко Борисов:&nbsp;Тази тема не е моя</p>

Бойко Борисов за предложението Главчев да оглави и МВнР: Тази тема не е моя

България Преди 8 минути

Бойко Борисов коментира и обсъждания договор с турската компания „Боташ“

<p>Изграждането на 7-ми&nbsp;и 8-ми&nbsp;блок на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; върви по график</p>

Делян Добрев: Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

България Преди 1 час

Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Вчера Камарата на представителите придвижи за гласуване законопроекта с 316 срещу 94 гласа

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 2 часа

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 3 часа

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Свят Преди 3 часа

На кадри, публикувани от гръцките медии, се вижда как уплашени хора нареждат пясъчни чували пред домовете си

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 3 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

<p>Ето колко е фискалният резерв на страната към 18 април</p>

Служебният министър на финансите: Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.

България Преди 4 часа

Тези данни лесно могат да бъдат проверени, посочи Людмила Петкова

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 4 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 5 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 5 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 5 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 6 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 6 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 7 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи