0

В реме е да добавите към списъка си с причини за трениране още нещо. Според ново изследване активността може да помогне за предотвратяване на риска от смърт от грип и пневмония.

Според проучване, публикувано във вторник в British Journal of Sports Medicine, изпълнението на препоръките за физическа активност за аеробни упражнения и упражнения за укрепване на мускулите намалява риска от смърт от грип и пневмония с 48%.

Съгласно Насоките за физическа активност за американците, издадени от Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ, възрастните трябва да извършват поне 150 минути умерена аеробна физическа активност и два или повече дни умерени дейности за укрепване на мускулите седмично.

Проучването се основава на данните от проучването на повече от 570 000 души от Националното проучване на здравето в САЩ между 1998 и 2018 г. Хората са били запитани за навиците им за физическа активност и са били категоризирани в групи въз основа на това доколко отговарят на препоръчителното количество упражнения, според проучването.

Респондентите са били наблюдавани средно в продължение на девет години след първоначалното проучване. През това време са регистрирани 1516 смъртни случая от грип или пневмония.

13 тренировки за регулиране на хормоните

Какво трябва да знаете за най-подценяваната форма на физическо натоварване

Изпълнението и на двете препоръки за аеробна и мускулноукрепваща активност намалява риска, свързан със смърт от грип или пневмония, почти наполовина, но изпълнението само на целта за аеробна активност е свързано с 36% по-нисък риск, според проучването.

Както грипът, така и пневмонията са сред водещите причини за смъртност в САЩ и по света, така че резултатите са значими, заяви водещият автор на изследването д-р Брайънт Уебър, епидемиолог в отдела за хранене, физическа активност и затлъстяване към Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

"Читателите могат да оценят важността на ваксинацията срещу грип и пневмококи. Това проучване може да ги насърчи, че физическата активност може да бъде друго мощно средство за предпазване от смърт от грип и пневмония", каза той.

Резултатите са логични предвид съществуващите познания, а ползите могат да се разпространят и върху други състояния, казва д-р Робърт Салис, директор на стипендията по спортна медицина в Медицински център Кайзер Перманенте Фонтана и клиничен професор по семейна медицина в Медицинското училище Кайзер Перманенте Бърнард Джей Тайсън в Калифорния. Той не е участвал в проучването.

"Това проучване е в съответствие и с различните изследвания, които показват, че редовните физически упражнения драстично понижават риска от смърт, свързана с COVID-19, по подобен начин", казва Салис в имейл.

Малкото е по-добре от нищо

Но дори и да не можете да достигнете препоръчителното количество, според проучването известна активност все пак може да осигури повече защита, отколкото никаква.

5 съвета за ефективна тренировка у дома

"Установихме също така, че всяко ниво на аеробна физическа активност, дори в количества под препоръчителното, понижава риска от смърт от грип и пневмония в сравнение с липсата на аеробна активност", казва Уебър.

Извършването на аеробна физическа активност от 10 до 149 минути седмично е свързано с 21% намален риск от смърт от грип и пневмония, показва проучването.

"Нашият всеобхватен съвет за всички - независимо от възрастта или възприеманото ниво на физическа подготовка - е "движете се повече и седнете по-малко", казва Уебър в имейл. "Читателите, които не се занимават с никаква физическа активност, трябва да бъдат окуражени, че извършването на каквато и да е физическа активност е по-добре от липсата на такава."

Но има нещо такова като твърде много

При това не се наблюдават допълнителни ползи за хората, които имат повече от 600 минути седмично аеробна активност, показва проучването.

И в случая с укрепването на мускулите има такова нещо като твърде много, показва проучването.

Постигането на целта от две или повече сесии понижава значително риска от смъртност, но получаването на седем или повече сесии е свързано с 41% повишен риск от смърт от грип или пневмония, показва проучването.

Изследователите отбелязват обаче, че това е било наблюдение, което означава, че проучването не може да направи твърдения за това какво причинява или предотвратява смъртните случаи - само какви фактори са били свързани с определено ниво на риск.

Подходящите упражнения за всяка възраст

Повишеният риск може да е свързан с редица фактори, включително със сърдечносъдовите въздействия на честите дейности за укрепване на мускулите или с неточните отговори в проучването, се казва в проучването.

Въпреки че има ограничения в дизайна, изследователите често разчитат на тези проучвания, когато е невъзможно да се разпределят хората на случаен принцип в различни стилове на живот, каза Салис.

Повече активност

Аеробната активност - или кардиото, както често я наричат - не е задължително да означава редовно ходене на фитнес, се казва в проучването. Този вид движение е всичко, което раздвижва сърдечния ритъм и потните жлези, включително бързо ходене, плуване, колоездене, бягане или изкачване на стълби.

Упражнения като вдигане на тежести, клекове, напади или дори тежка работа в градината могат да се считат за дейност за укрепване на мускулите, допълва проучването.

Мегапроучване, публикувано през декември 2021 г., показва, че най-добрите програми за упражнения включват планиране на времето за тренировка, получаване на напомняния, предлагане на стимули и обезкуражаване на пропускането на повече от една планирана тренировка подред.

Може да ви се струва пресилено, но ще се изненадате колко уморени можете да станете, използвайки хартиена чиния за упражнения.
Укрепване на ядрото с упражнения, които можете да правите у дома, използвайки само хартиена чиния

"Ако хората се надяват да повишат физическата си активност или да променят здравното си поведение, има много евтини поведенчески идеи, които могат да бъдат вградени в програмите, за да им помогнат да постигнат по-голям успех", казва водещият автор на това проучване Кати Милкман, професор Джеймс Г. Динан в Уортън Скул на Университета в Пенсилвания и автор на "Как да се променим: "Науката за това как да стигнем от мястото, където сме, до мястото, където искаме да бъдем".

Можете да започнете с малки стъпки, казва Дана Сантас, сътрудник на CNN в областта на фитнеса и треньор на професионални спортисти, в статия на CNN от 2022 г.

"Включването на десет минути упражнения всеки ден е много по-лесно, отколкото хората си мислят. Помислете колко бързо минават десетте минути, когато безразсъдно скролвате в социалните мрежи или гледате любимото си телевизионно предаване", казва Сантас в имейл. "Това не е голяма инвестиция във време, но може да донесе големи ползи за здравето."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 47 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 1 час

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 7 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 8 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми