0

М енструалният цикъл се брои от първия ден на менструацията до първия ден на следващата. Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, но тя може да варира от човек на човек и от месец на месец. Менструацията ви все още се счита за редовна, ако идва на всеки 24 до 38 дни. Менструацията ви се счита за нередовна, ако времето между менструациите се променя и идва по-рано или по-късно.

Лечението зависи от това да се открие причината за нередовната менструация, но има средства, които можете да опитате у дома, за да върнете цикъла си в норма. Прочетете нататък, за да откриете осем научно подкрепени домашни средства за лечение на нередовна менструация.

Какви са причините за нередовна менструация?

Съществуват различни причини, поради които може да имате нередовна менструация. Прекалено тежките или продължителни менструации се наричат менорагия. Често срещаните симптоми включват менструация, която продължава повече от 7 дни, или кървене, което е толкова силно, че се налага да сменяте менструалния си продукт на всеки час.

9 от най-мъчителните болки

Причините за менорагия могат да включват:

  • Лекарства. Някои противовъзпалителни или хормонални лекарства могат да повлияят на менструалното кървене. Силното кървене е също така страничен ефект от вътрематочната контрацепция.
  • Хормонални промени. Излишъкът на хормоните прогестин или естроген, които регулират лигавицата на матката, може да причини силно кървене. Хормоналният дисбаланс се появява най-често при хора, които наскоро са започнали да менструират, или при тези, които наближават менопаузата.
  • Медицински състояния. Установено е, че тазово-възпалителната болест (ТБВ), ендометриозата, наследствените нарушения на кръвта, доброкачествените образувания и раковите заболявания могат да причинят нередовна менструация.

Как да получите редовна менструация по естествен начин

Искате да регулирате менструацията си? Има много домашни средства, които могат да помогнат.

1. Практикувайте йога

Йогата може да бъде ефективно средство за лечение на различни менструални проблеми. Проучване от 2017 г. с 64 жени разглежда ефекта от практикуването на йога в продължение на 12 седмици. То установило подобрена физическа функция, по-малко болки в тялото, подуване, чувствителност на гърдите и по-малко спазми.

По-старо проучване от 2013 г. със 126 участнички също установява, че 35 до 40 минути йога, 5 дни в седмицата в продължение на 6 месеца, понижават нивата на хормоните, свързани с нередовната менструация. Установено е също, че йогата намалява менструалните болки и емоционалните симптоми, свързани с менструацията, като депресия и тревожност, и подобрява качеството на животTrusted Source при жени с първична дисменорея.

Ако сте начинаещи в йога, можете да потърсите онлайн видеоклипове за йога за начинаещи или за първо ниво на йога. Това ще ви научи как правилно да правите няколко движения. YouTube също е пълен с безплатни видеоклипове, в които лицензирани учители по йога ви превеждат през пълна йога практика, което улеснява поддържането на редовна йога практика в уюта на собствения ви дом.

2. Редуциране на теглото

Промените в теглото могат да повлияят на менструацията ви. Ако сте с по-едро тяло, отслабването може да ви помогне да регулирате менструацията си. Алтернативно, екстремната загуба на тегло или поднорменото тегло могат да причинят нередовна менструация. Ето защо е важно да поддържате умерено тегло.

Хората, които имат менструация и са със затлъстяване, също са по-склонни да имат нередовна менструация и да изпитват по-силно кървене и болка. Това се дължи на въздействието, което мастните клетки оказват върху хормоните и инсулина. Ако искате да намалите теглото си, посъветвайте се с Вашия лекар. Той може да ви помогне да определите целевото тегло и да измислите стратегия как да го постигнете.

3. Упражнявайте се редовно

Упражненията имат много ползи за здравето, които могат да помогнат на менструацията ви. То може да ви помогне да достигнете или да поддържате умерено тегло и често се препоръчва като част от плана за лечение на синдрома на поликистозните яйчници (PCOS). PCOS може да причини нередовност на менструалния цикъл.

13 тренировки за регулиране на хормоните

Клинично проучване от 2021 г. показва, че упражненията могат ефективно да лекуват първична дисменорея, като намаляват интензивността и продължителността на болката, свързана с менструалния цикъл. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разбере ефектът на упражненията върху нередовния цикъл.

4. Приемайте джинджифил

Джинджифилът се използва като домашен лек за лечение на нередовна менструация, но няма никакви научни доказателства, които да показват, че той действа. Изглежда обаче, че джинджифилът има други ползи, свързани с менструацията, най-вече свързани с облекчаване на болката.

Клинично проучване от 2014 г. сред 92 жени със силно менструално кървене показва, че ежедневните добавки с джинджифил могат да помогнат за намаляване на количеството кръв, загубено по време на менструация. Приемането на 750 до 2000 mg джинджифил на прах през първите 3 или 4 дни от менструацията също е доказано като ефективно средство за лечение на болезнена менструация.

Изследване от 2014 г. на Trusted Source установи, че приемът на джинджифил в продължение на 7 дни преди менструация облекчава настроението, физическите и поведенческите симптоми на предменструалния синдром (ПМС). А клинично изпитване от 2018 г.Trusted Source демонстрира, че 200 mg джинджифил на всеки шест часа са ефективни за облекчаване на болката при хора с първична дисменорея.

5. Добавете малко канела

Изглежда, че канелата е полезна при различни менструални проблеми. Изследване от 2014 г. установи, че тя помага за регулиране на менструалния цикъл и дори може да бъде ефективен вариант за лечение на жени с PCOS, въпреки че в проучването са участвали малко хора. Доказано е също, че значително намалява менструалните болки и кървенето и облекчава гаденето и повръщането, свързани с първичната дисменорея.

Като цяло канелата се счита за безопасно и ефективно естествено лечение за млади жени с първична дисменорея.

6. Вземете дневната си доза витамини

Проучване, публикувано през 2015 г., свързва ниските нива на витамин D с нередовната менструация и предполага, че приемът на витамин D може да помогне за регулиране на менструацията. Друго изследване също установи, че той е ефективен при лечението на нередовна менструация при хора с PCOS. Витамин D често се добавя към някои храни, включително мляко и други млечни продукти и зърнени храни. Можете също така да си набавите витамин D чрез излагане на слънце или чрез хранителни добавки.

Когато използвате добавка, следвайте инструкциите на опаковката и купувайте добавки само от реномирани източници. Трябва също така да се консултирате с вашия лекар, за да получите разрешение, преди да добавите нови витамини или добавки към диетата си.

Бабината диета, която топи мазнините без глад

7. Пийте ябълков оцет

Изследване от 2013 г. показва, че пиенето на 15 мл. ябълков оцет дневно може да възстанови овулаторната менструация при жени с PCOS. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези резултати, тъй като в това проучване са участвали само седем души.

Ябълковият оцет има горчив вкус, който може да е труден за консумация от някои хора. Ако искате да опитате да го приемате, но ви е трудно да понесете вкуса, можете да опитате да го разредите с вода и да добавите една супена лъжица мед.

8. Яжте ананас

Ананасът е популярно домашно средство за лечение на менструални проблеми. Той съдържа бромелаин - ензим, за който се твърди, че омекотява лигавицата на матката и регулира менструацията, въпреки че това не е доказано.

Бромелаинът може да има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, въпреки че няма реални доказателства в подкрепа на ефективността му за облекчаване на менструалните спазми

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 20 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 25 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 3 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции