1

К акво знаете за Малта? Малък остров някъде под Ботуша? Странна смесица от Африка и Европа? Тайни общества и древна история? Всичко това е вярно. Малта е интересна симбиоза между кутлури, езици, история, архитектура и изкуство. Днес обаче ще поговорим за друго, а именно - защо да посетим Малта през ноември и защо тя е най-добрият избор за ваканция точно сега.

Малта може и да не изглежда като нищо повече от малък архипелаг, но ако надникнете под повърхността, ще откриете богата история и жизнена култура, които отдавна са най-добре пазената тайна в Европа. 

1. Топло време на ръба на зимата

Започвам с високите температури като причина да посетим Малта, защото през ноември у нас е почти зима, а в Малта...направо същинско лято. През ноември на малкото островче можете да се насладите на температури около 23-27 градуса, които го правят напълно подходящо за плаж дори. Всичко това в Европа, на под два часа полет със самолет. Прекрасно, нали?

2. Ниски цени

Едва ли има някой, който не е доволен от този факт. Малта е сред най-евтините държави в Европа, както като нощувки, така и за хранене и преживявания. Когато отидете през ноември, което е извън силния им сезон, можете да се насладите на наистина евтина почивка, а качеството ѝ няма да бъде по-ниско, затова помислете хубаво.

3. Открийте нейната вечна история и елегантна архитектура

Тази малка островна държава съществува от хиляди години, така че не е изненадващо, че изобилства от древни обекти и архитектурни чудеса. Едно от най-добрите места, които трябва да посетите в Малта, е столицата Валета, включена в списъка на ЮНЕСКО. Този град е жив музей с барокови дворци, величествени катедрали и крепостни стени, които ви посрещат на всяка крачка. Друго място, което не бива да пропускате, ако планирате да посетите Малта, е древният град Мдина, известен като "Тихия град".

Върнете се назад във времето и се разходете по тесните му калдъръмени улички и не забравяйте да спрете, за да се полюбувате на красивата средновековна архитектура. Ще бъде трудно да не се почувствате запленени от уникалната смесица от европейски, арабски и северноафрикански влияния, които са оформили архитектурното наследство на Малта през историята.

Мдина, Малта
Мдина, Малта Източник: Личен архив

4. Природа

Макар че е лесно да си представим Малта само като зашеметяващи градове и красиви плажове, в действителност тя може да се похвали с изумително разнообразие от природни пейзажи. Ако смятате да посетите Малта, очаквайте да откриете всичко - от драматични скали и уединени заливчета до лазурно сини води и живописни селски райони. Любителите на природата ще се радват, тъй като всяко кътче на този остров е пълно с интересни места за посещение в Малта. 

Една от най-известните природни забележителности е зашеметяващият Лазурен прозорец - естествена варовикова арка, която някога е привличала тълпи до срутването си. Но все още има много живописни крайбрежни места, които да откриете. Отправете се към Океана и се насладете на разходка с лодка до хипнотизиращата Синя пещера. Тази поредица от морски пещери е украсена с ярки цветове и е най-добре да бъде разгледана по време на екскурзия с шнорхел или гмуркане. 

5. Вкусна и прясна средиземноморска храна

Благодарение на стратегическото си местоположение кулинарната сцена на Малта е еклектична смесица от средиземноморски вкусове, повлияни от разнообразната ѝ история. Храненето навън е задължително в Малта, така че бъдете готови да се (пре)отдадете на традиционни малтийски ястия като задушен заек (fenek), хрупкави сладкиши pastizzi и обилни рибни супи. Морските дарове са много популярни и често присъстват в менютата заедно с други вкусни ястия, приготвени от местни съставки, които е най-добре да се сервират с чаша охладени регионални вина. Любителите на гурметата ще се радват да разгледат оживените пазари за хранителни продукти, очарователните селски ресторанти и модерните кафенета. 

6. Ако искате да откриете местата от "Игра на тронове", в Малта има много 

Призоваваме всички фенове на "Игра на тронове"! Знаете ли, че? Малта е използвана като място за снимане на този любим сериал. Докато разглеждате забележителности в Малта, тръгнете по стъпките на любимите си герои, като разгледате древния град с крепостни стени Мдина, който е превърнат в Кралски чертог. И не само това - вдъхващите страхопочитание високи скали на остров Гозо са били фон на сцената на сватбата на Денерис Таргариен и Хал Дрого. Почувствайте се сякаш сте част от епичния фентъзи свят на Вестерос, като се потопите в реалните условия, които са вдъхнали живот на Седемте кралства.

7. Гостоприемството

Има нещо в хората, живеещи на остров, което ги прави неустоимо очарователни. Малтийците не са по-различни. Местните жители споделят дълбоко чувство на гордост от своя остров и с готовност споделят културата и традициите си с посетителите.

Ако планирате да посетите Малта, още от момента, в който стъпите на островна земя, ще бъдете посрещнати с усмивка. Тази неподправена дружелюбност добавя специален щрих към преживяването ви по време на пътуване, а когато се смеси със спокойните средиземноморски вибрации и безкрайното слънце, няма как да не се почувствате спокойни, докато пътувате. Така че, ако си мислите: "Защо да отида в Малта?", топлото островно гостоприемство само по себе си е причина също.

8. Архитектура, история и още...

Древната история гарантира, че определено няма да ви липсват неща за разглеждане в Малта. Там се намират някои от най-старите сгради в света, които трябва да се видят от всички възрасти. 

Валета, Малта
Валета, Малта Източник: Личен архив

Праисторически храмове като Ħaġar Qim и Mnajdra пренасят посетителите в древното минало на острова и предлагат поглед към неолитната епоха. 

9. Перлата Гозо

Ако търсите най-добрите места за почивка в Малта, направете това, което правят местните жители, и отидете до остров Гозо. Стъпвайки в този спокоен рай, ще се почувствате така, сякаш сте попаднали в една отминала епоха. Непокътнатата красота и селският чар на Гозо, съчетани с по-бавния ритъм на живот и възможността да се свържете отново с природата, го правят идеален избор за тези, които искат да се откъснат от света.

Разгледайте драматичните скали на Дуейра, посетете китното селце Ксленди, сгушено в живописен залив, или се разходете из укрепената цитадела във Виктория, столицата на Гозо. Няма как да не се влюбите в девствените му плажове, кристално чистите води и тучната природа. Ако търсите релаксация и спокойно уединение, обиколката на остров Гозо е идеалната еднодневна екскурзия от Малта.

Остров Гозо
Остров Гозо Източник: Личен архив

Е, какво мислите? Дадох ли ви достатъчно причини да посетите Малта през ноември? Сигурно е, че ще ви е топло, приятно и спокойно. Относно интересното преживяване - има по нещо за всеки.

Още от автора:

Камино де Сантяго: Да го изживееш и да разказваш

Триделник: Малкото изкушение, дошло чак от Трансилвания

Зоната на смъртта, която погуби стотици животи

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 2 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 2 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 16 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 17 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 17 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 17 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия