0

О ще щом стъпите в Прага или в Будапеща веднага ще видите пред себе си десетки хора, носещи сладки лакомства в ръцете си. Да, това е козуначено коминче! Или както е познато в Прага – trdelnik, а в Будапеща – kürtőskalács. Каква е неговата тайна и защо всъщност е толкова популярно в тези европейски столици, особено в Прага? Именно това предстои да разгледаме в следващите редове.

Какво е „триделник“?

Trdelnik или още известен като козуначено коминче е сладко тесто, което е доста тънко. То се увива около тръба и остава кухо отвътре. Прилича на къса тръба - около 10 см широка и около 15 см дълга.

Какво означава „триделник“ на чешки?

Името триделник идва от думата за оригинален дървен, а днес неръждаем прът, а именно „трдло“. Смешното е, че ако кажете на някого: „Ty jses ale trdlo!“, това означава „Идиот, глупав човек“. Не е трудно да ни мине през глава мисълта, че чехите са измислили продукт, специално за туристите и са го нарекли с дума близка по звучене до тази за „глупак“. Кой ли е глупакът в случая?

.
Източник: Getty Images/iStock

Прозход на „триделника“

Произходът на това сладко тестено изкушение може да бъде проследен назад в Румъния, най-вече в региона на Трансилвания. Смята се, че рецептата за сладкиша е донесена с хора, които бягали от страната си, когато турците нахлуват на тяхна територия. Някои от тях се заселват в Словашката република, поради което подобни видове сладкиши започват да се пекат още през 17-19 век, а в различни части на Моравия се появяват едва през 20 век.

Днес можете да намерите подобни видове козуначено коминче в много европейски страни, например Австрия, Германия, Люксембург, Латвия, Полша, Швейцария, Словакия, дори и в България.

В Чешката република модерната версия на „trdelnik“, както го виждате да се продава в центъра на Прага, е много нова. Започва с дейността на Ondrej Hladky от Vidce (област Zlin – Morava), който започва да продава изделието в своя град през 2004 г. въз основа на оригиналната рецепта, която му е дадена от семейството му. 

В интервю през 2010 г. г-н Хладки твърди, че той е занесъл идеята в чешката столица. Първоначално на щандовете се продавал обикновен вариант на триделник с канелена захар, но от 2015 г. стана популярен и този пълнен със сладолед, плодове и много топинги.

Репортерът Доминик Юн от Radio Praha пък излиза по улиците на Прага с мисия да разбере каква е истинската история на триделника. Jůn открива безброй митове за trdelník, които са създадени предимно, за да обслужат туристите. Юн интервюира Ладислав Проваан от Музея на гастрономията, за да разбере неговата представа за неуловимата история на trdelníky. В интервюто си с Юн, Provaan споделя реалната история на trdelník,

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sylvie (@_sylvielbstn_)

„Trdelník се свързва много директно с готвенето на пещ. Преди пещите за хляб и преди кухненските печки или котлони не е имало друг начин да се готви тесто, освен да се усуче на дървена пръчка и да се върти на открит огън. Доколкото е известно в Европа, то започва с древна Гърция и практически всяка нация от Швеция надолу на юг, изток и запад, хората са познавали Trdelník. Единствената разлика е, че навсякъде той е носил различно име. Думата „Trdelník“ е единственото чисто чешко определение за тази храна. Това е много древна дума и по същество обозначава използването на дървена пръчка, чук или вретено – същата дума се използва при усукване на прежда”.

Триделник в битовите истории

Триделникът присъства и в литературата и там не е представен по по-малко романтичен начин от митовете. Става дума за една много трогателна история за живота в малко селце в Словашката република, написана за списание през 1904 г.

В тази история малко момче описва как се е сдобило с „ново братче“ и селските жени идвали в къщата и носели супи, сладкиши и триделник за майка му. Той бил развълнуван, че има толкова много сладки лакомства и взел един триделник на училище. Другите момчета никога не го били виждали и веднага изделието и самото момче се превърнали в център на внимание.

Всички искали да говорят с него, а други момчета предлагали различни неща за размяна – боб на петна, лъскави копчета, а едно дори предложило колие, направено от ток на стара кожена обувка. Малкото момче сменило триделника с колието от кожени обувки, защото му казали, че нито мечка, нито вълк няма да го нарани, ако го носи!

В крайна сметка, майка му намира странното колие и го хвърля в огъня, защото било грозно и не особено хигиенично.

Тази историята потвърждава вярването, че триделникът е създаден специално за родилки.

В близкото минало в тези райони имало обичай да се носи готвена храна за родилката, а също и сладкиши. Често това се правело не само от най-близките им, но и от цялото село, което готвело и носело храна, така че новата майка да не се притеснява да готви за себе си или за семейството си.

Всичката храна трябвало да бъде лесна за смилане и трайна. Ето защо често в този район ан Европа давали триделник– тъй като се съхранявал лесно, не цапал, може да се яде студен и издържал няколко дни.

Каква е истинската история на сладкиша обаче е мистерия и до днес.

Как се прави триделник?

Сладкишът се прави от сладко тесто за хляб, което се приготвя първо чрез месене и втасване, докато удвои обема си. Понякога тестото се почива два пъти в зависимост от рецептата.

Когато тестото е готово, по-дебелите нишки от тестото се разточват и леко се усукват около 8-10 см широк метален прът (традиционно прътът се прави от дърво). Металният прът се поставя върху слабо запален дървен въглен, който бавно се върти, докато се пече. Печенето отнема около 5-7 минути в зависимост от размера и температурата на въглищата.

Докато триделникът е горещ, той внимателно се сваля от металната пръчка и се овкусява. Понякога се използва яйчен белтък, за да се гарантира, че добавките ще прилепнат добре към повърхността на тестото.

Рецепта за оригинален „триделник“

В търсене на оригинална рецепта за триделник, от viewfromprague попадат на чешка готварска книга, написана от Магдалена Добромила Ретигова през 1912 г., където обаче триделникът изглежда по съвсем различен начин.

Съставките и инструкциите са напълно различни; единственото, което е същото е името и начина на изпичане с помощта на дебел дървен прът (трдло). Ретигова е известна с това, че пише най-сложните версии на рецепти, използвайки скъпи съставки, които биха били направени в заможни семейства в града.

Едва ли много семейства от моравските села биха използвали този вариант. По-скоро те са залагали на по-достъпната версия на просто подсладено тесто за хляб като начин да използват остатъците от тестото от печенето на хляб.

Самата рецепта включва първо пудра захар, разбита с жълтъците, които се смесват с брашното и разбитите на твърд сняг белтъци с щипка лимонова кора или ванилия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NBPORTO (@bernardoinho99)

Рецептата гласи, че се използва дебел дървен прът, който се поставя на около 10 см от открития огън (не въглища, а открит огън). Пръчката се увива с намаслена хартия и при въртене бавно се изсипва сместа за триделник върху пръчката.

Според готварската книга следва да продължите да сипвате сместа и да въртите пръчката, докато сладкишът започне да се пече и стане бледо златиста. Докато той се пече следва да пъхате в него бадеми и захаросан лимон. Когато триделникът е изпечен напълно, се намазва с овкусява с лимон или портокал течна глазура и внимателно се оставя да изсъхне.

За сервиране триделникът е допълнително украсен с тънки въртящи се захарни нишки, увити около него, допълнителни декоративни сладки и цветен лед (това е буквално оцветена замразена вода, а не сладолед, но може да е някаква форма на сладолед).

Определено тази рецепта звучи примамливо. Бихте ли я изпробвали, или по-скоро ще си купите триделник при следващото пътуване до Прага?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Споразумяха се за реформа за бежанците в ЕС

Споразумяха се за реформа за бежанците в ЕС

Свят Преди 2 часа

Сред въздържалите се е била и нашата страна, а също Малта, Литва и Словакия

ЕК стартира процедура срещу Полша за закона за "руското влияние“

ЕК стартира процедура срещу Полша за закона за "руското влияние“

Свят Преди 3 часа

Преди дни стотици хиляди излязоха по улиците на столицата Варшава, за да протестират срещу закона

МО: Гръцки изтребители могат да охраняват България

МО: Гръцки изтребители могат да охраняват България

България Преди 6 часа

Съвместното изпълнение на тези задачи от ВВС на България и Гърция ще повиши способността на българската бойна авиация

Контраофанзивата на Украйна изглежда започна

Контраофанзивата на Украйна изглежда започна

Свят Преди 6 часа

Украинските официални лица мълчат за плановете на Киев

МВР: Виждали ли сте тази жена

МВР: Виждали ли сте тази жена

България Преди 7 часа

Висока е 165 см, със сини очи, облечена е била със синя блуза с дълги ръкави и черен клин

Шефът на КЕВР: Токът за бита ще поскъпне

Шефът на КЕВР: Токът за бита ще поскъпне

България Преди 8 часа

Tова се налага заради заповед на Росен Христов за електроенергия, произведена от ТЕЦ „Марица-изток 2”

е

Учени установиха как новият COVID-19 поразява мозъка

Теми в развитие Преди 8 часа

Резултатите могат да обяснят защо някои пациенти с COVID-19 изпитват главоболие, състоянието, станало известно като "мозъчна мъгла" , загубата на усет за мирис и вкус и други дълготрайни неврологични симптоми

Еврозоната влезе в техническа рецесия

Еврозоната влезе в техническа рецесия

Свят Преди 9 часа

Анализатори прогнозират, че забавянето може да се задълбочи през годината

Кристоф Ламбер

Кристоф Ламбер и Падма Патил от „Хари Потър“ пристигат за Aniventure Comic Con 2023

Любопитно Преди 9 часа

Специалната новина за феновете на косплея е Bakka cosplay, уникален майстор в специалните ефекти

Секс скандал с фронтмена на "Рамщайн", обвиняват го в сексуална експолатация

Секс скандал с фронтмена на "Рамщайн", обвиняват го в сексуална експолатация

Любопитно Преди 9 часа

Млади жени, почитателки на "Рамщайн", уличават Линдеман в действия, които го поставят в центъра на мрежа с цел сексуална експлоатация на фенки след концерти на групата.

Нападателят е от сирийски произход

Ужас и гняв: Шокиращи подробности за нападението над деца във Франция

Свят Преди 9 часа

"Той скочи на детската площадка, започна да крещи и след това се насочи към количките, като многократно мушкаше малките с нож."

<p>Изпратиха Христов в Дупница, бивш командос: Бил е убит</p>

Изпратиха Ангел Христов в Дупница, бивш командос: Бил е убит

България Преди 10 часа

Бивш командос на погребението: Разбира се, че е бил убит

Блокада на новите санкции срещу Русия от Гърция и Унгария

Блокада на новите санкции срещу Русия от Гърция и Унгария

Свят Преди 10 часа

Жозеп Борел, първият дипломат на ЕС, обеща да реши проблема

Снимката е илюстративна

Горещи вълни и горски пожари: Това може да увеличи екстремните метеорологични явления

Технологии Преди 10 часа

Резултатите показват, че независимо от сценариите за емисиите, първият септември без морски лед ще настъпи още през 2030-2050 г.

Мария Габриел

Първи разговор между Мария Габриел и Борел

България Преди 11 часа

Това обяви Габриел в своя профил в Twitter