2

П овечето хора пътуват, за да разберат нещо за себе си, заради социалните контакти или заради красивите забележителности. Днес обаче говорим за едно различно пътуване – към себе си и по пътищата на Испания. Всеки, който е минал Пътя Камино казва, че това е преживяване, което не се забравя. Защо и как се случва това? Как да се подготвим за едно дълго пътуване, защо многото багаж не е нужен, а добрата настройка е задължителна, когато поемеш по Пътя? Предстои да споделя моите лични впечатлявания от едно приключение, което променя животи и успя да го постигне и с мен.

Повече за Камино де Сантяго или Пътят на Сантяго можете да прочетете също ТУК

Защо Камино де Сантяго е толкова важно пътешествие

Може това определение да ви звучи гръмко, но поклонниците или т.нар. пилигрими биха се съгласили на 100%. Да вървиш пеша по 20-30 км. всеки ден, в продължение на 20, 30 или 40 дни, изглежда като сложно начинание за много хора, но всъщност е изключително освобождаващо – както за тялото, така и за съзнанието ни. 

Пътят на Сантяго, известен като Камино де Сантяго представлява сбор от различни маршрути простиращи се из цяла Испания. Най-популярни са Френският, Португалският и Примитиво, всеки от които води до крайната точка на пътуването – катедралата „Сантяго де Компостела“ в едноименния испански град, където се съхраняват мощите на Свети Яков Зеведеев – един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. С най-голяма популярност сред пътешествениците или пилигримите се ползва френският маршрут. За Камино Франсес се смята, че минава точно под Млечния път и черпи енергия от звездите над него. Още от древността хората знаели, че енергията на Камино тласка човека към размисли за смисъла на живота и към себепознание.

.
Източник: Личен архив

В световен мащаб, поклонническият маршрут набира популярност през X-XII век и след това бавно потъва в забвение, за да привлече отново внимание в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век, но вече основно като дестинация за пешеходен туризъм, а не с първоначалната си религиозна идея. Българи обаче почти няма по Пътя и дори се възприемат като атракция, което се надявам да се промени.

Условията по време на Камино са такива, каквито всеки сам прецени. Можете да олекотите тежестта за гърба ви като изпращате по автобус багажа си и да спите в самостоятелни спални, но част от преживяването е да носиш раница с всичките си вещи, да си переш всеки ден сам дрехите и да споделяш пространството с десетки хора, отишли там, за да се освободят от нещо. Дали човек ще измине 300, 500 или 800 километра, колкото е най-дългият маршрут – Френския път, зависи само от вас и времето, с което разполагате, но всеки ден по Пътя е уникален и носи своите предизвикателства. Именно тези елементи превръщат това начинание в толкова специално. Дори не усещаш кога разбираш неща за себе си с всяка крачка.

.
Източник: Личен архив

Там всички са открити, всеки е готов да помогне и създаваш скорострелно приятелства. Времето тече различно, а усещането за удовлетвореност идва от малките неща – да пиеш кафе, да легнеш след дългия преход в удобно легло, да разкажеш историята си на непознат, който след само няколко часа ти става близък.

Осъзнаването е в простите неща и всички го знаем, но на практика този тип условия го донасят сами, без да полагаме излишно усилия. Раницата е като тежестта, която не напуска главите ни, крачките са пътя, който изминаваме ежедневно, а Камино е като самия живот – от нас зависи дали ще успеем да му се насладим или ще забием в неприятна емоция. 

Как да се подготвим и какво да вземем с нас на едно такова пътуване

Когато чуем 30 или 40-дневно пътуване, няма как да не си зададем въпроса какво да вземем със себе си. Планинските преходи, каквито са повечето дни по пътищата на Испания, изискват удобно и правилно подбрано облекло и обувки. Най-важното е да не се презапасяваме, а да мислим минималистично. Именно това е един от уроците на това пътуване – да разберем колко малко ни трябва, за да сме щастливи. Как всъщност вещите са само тежест и не бива да им робуваме.

.
Източник: Личен архив

Три чифта дрехи, туристически обувки и сандали, както и спален чувал са основните неща, с които да се снабдите за това пътуване. Всичко останало може да го намерите по Пътя. Бих казала, че специалните чорапи против пришки са друг задължителен елемент от екипировката на един пилигрим, а лепенките стават като носните кърпички. Да, определено краката ви ще са изненадани от натоварването, но след като се приспособят – всичко става по-лесно. Със сигурност не бива да слагаме нищо излишно, което не е от първа необходимост и това ни кара да се замислим – а защо залагаме толкова много на обувките, дрехите и аксесоарите в ежедневието ни? Какво ни носят те? Може би просто не можем да намерим удовлетворението в простите неща.

Съветите, които един пилигрим може да даде

Когато става дума за съвети за самото приключение, тъй като получих много въпроси по темата, бих казала бъдете готови да пуснете контрола и да очаквате неочакваното. След като уточнихме въпроса с багажа, остава да кажа, че е хубаво да сте се упражнили в преходите преди да тръгнете, за да знаете какво да очаквате.

.
Източник: Личен архив

Ако смятате да го правите с друг човек, опитайте да пресъздадете един такъв ден, за да изпробвате как бихте се чувствали. Чисто битово следва да споделя, че разновидността на храната е ограничена в по-голямата си част от прехода и е хубаво да се позапасите в големите градове. Бутилка с филтър също би свършила работа.

Можете да използвате като помощно средство и,мобилно приложение с насоки, но относно самия Път – всичко е много добре организирано и означено и няма никакъв шанс да се загубите. Всички хора са готови да помагат и споделят, и това е една от най-прекрасните части на преживяването, затова не се притеснявайте да отвръщате със същото. Да научите няколко основни думи на испански също би улеснило комуникацията ви в малките села.

Също така бих ви посветвала, ако успеете да стигнете до Сантяго де Компостела, да си вземете обратен полет от Мадрид, защото до там има много удобни влакове и автобуси и със сигурност е по-добър вариант от изминаване на над 1000 км. до Барселона. Едва ли обаче има много общи съвети, които да помогнат на всеки един, защото точно това пътуване е изключително индивидуално.

Буен Камино и не забравяйте – вие сте Пътя и Пътят е във вас!

.
Източник: Getty images/ iStock

Пътят е магия, която само този, който е усетил, може да разбере. Тя е в дългите часове насаме с мислите си, в оазисите с храна и напитки по средата на гората, в усмивките на местните, в поздрав Буен Камино, в дългите разговори с напълно непознати от цял свят, в събуждането с изгрева и в усмивката, която носи всеки ден. Пожелавам на всеки, който не се е замислял за такова пътешествие, да проучи повече и ако има нужда от рестарт, почивка, промяна и откъсване – да помисли за такъв вариант. Със сигурност е хубаво светът да види повече от България и ние да видим повече от него, защото винаги има какво да се вземе.

Пътувайте и опознавайте себе си, защото това е най-красивият начин, по който да го направите.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

"Коалиция на пудела": Пеевски коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание

България Преди 1 минута

Коментарът на Делян Пеевски четете в следващите редове

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 43 минути

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 57 минути

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 1 час

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

<p>Парламентът гласува искането за освобождаване на Желязков от председателския пост в НС</p>

Парламентът гласува искането за освобождаване на Росен Желязков от председателския пост в НС

България Преди 1 час

Корнелия Нинова заяви, че са събрали подписите заедно с ПП-ДБ

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 1 час

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 2 часа

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 2 часа

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 2 часа

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 2 часа

Товарните автомобили не мърдат часове наред

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 3 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 3 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 4 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 4 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров