0

О т библиотека в Канада до скейтпарк в Испания - преобразяват църкви по света до неузнаваемост.

Ето в какво бяха превърнати 10 от реконструираните църкви:

В църква от XIX в., построена за британския флот на остров в устието на Темза, едното конзолно стълбище е възстановено, а другото е запазено като руина. За архитекта на проекта Хю Броутън това е метафора на мисълта му за новото предназначение на тази църква.

Завършена през 1828 г., църквата в корабостроителницата в Шернес, тъне в разруха, след като е опустошена от пожар през 2001 г. Сега тя заживява нов живот като център за работни места за млади предприемачи на остров Шепи, една от най-бедните части в Южна Англия.

За Броутън преустройството на църкви е балансиран акт. "Не искате да загубите усещането за нейната история и първоначална функция. Също така не трябва предишното ѝ използване да оказва явно влияние върху новата ѝ функция и връзката на хората с нея", казва той. 

В църквата в Sheerness Dockyard вътрешната тухлена зидария е покрита с бледа боя, за да изчезне на заден план, а всички останали парчета от декоративния пластер са запазени (вместо да бъдат реставрирани) и прикрепени обратно към стената.

В Англия всяка година около 20 църкви се затварят за богослужение. А в САЩ през 2019 г., са затворени около 4500 протестантски църкви, въпреки че според Lifeway Research са открити около 3000 нови църкви.

Тези исторически сгради, които предизвикват страхопочитание, често са внушителни дори когато са затворени. Някои от тях не се иползват и се разрушават. Тези с късмет, са преобразени, често от местни групи или частни собственици.

Колко от религиозния им колорит се запазва при реставрацията зависи от състоянието, в което се намират и от подхода на архитекта.

Ето някои от иновативните начини за промяна на предназначението на църквите по света.

Архитектурно студио, Белгия

Първоначално построена като паметник, тази сграда, включена в списъка на културното наследство в Лимбург, Белгия, е преустроена в параклис през 1872 г. Сега в нея се помещава студиото, офис и публичното пространство за събития на архитектурна фирма. Сградата има нов покрив и офиси, оформени от бели "кутии". Кухненската зона има бар за закуска в златист цвят, който наподобява олтар. Когато архитектурното бюро поема сградата, тя е в окаяно състояние и те оставят повечето от вътрешните повърхности такива, каквито ги намират, пише BBC.

Хотел и ресторант Fontevraud, Франция

Манастирът Сен-Лазар в долината на Лоара е част от преустройството на абатството Фонтевро и четирите околни манастира, които съставляват манастирски комплекс от Средновековието. Агенция Jouin Manku е превърнала защитения интериор на Saint-Lazare в хотел и ресторант. Дизайнерите въвеждат свободностоящи мебели по индивидуален проект, за да разделят пространствата в параклиса, капитула и трапезарията.

Ресторант Loro, САЩ

Loro е верига от азиатски пушални. Този ресторант се намира в църковна сграда от 40-те години на миналия век в Остин, Тексас, и се отличава с тухлена фасада с первази от камък и висок скатен покрив. Проектът на фирмата "оценява огромното пространство на светилището и запазва съществуващите дървени ферми", обяснява архитектът Майкъл Хсу. Новите покривни прозорци в стрехите внасят повече естествена светлина в интериора.

Общностен център, Великобритания

Църквата в Sheerness Dockyard на остров Шепи е проектирана през 20-те години на XIX в. от Джордж Тейлър в стила на гръцкото възраждане. Тя е обновена от специалисти по опазване на околната среда. Покривът ѝ е нов, съответстващ на оригиналния профил, а часовниковата кула е реконструирана. На приземния етаж има изложбена площ, кафене и пространство за събития. Оригиналните чугунени колони са запазени и пребоядисани. Вместо пълна реставрация архитектите избират да стабилизират това, което е останало, като запазват някои елементи на сградата. 

Център за изкуства The Church, САЩ

Сградата на методистката църква от 1864 г. в Саг Харбър, Ню Йорк, е построена в италиански стил. През 2007 г. тя е продадена. След редица фалстартове при трима предишни собственици, през 2017 г. тя е закупена от настоящите собственици Ерик Фишъл и Ейприл Горник. Те възлагат на архитектурното дружество реконструира, като запазят автентичния и вид. Архитектите добавят мецанин и модерни елементи като стъклен асансьор. Портретите на местните художници, са прехвърлени на полупрозрачно фолио и са монтирани на някои от прозорците, където традиционно са били витражите.   

Пространство за събития Bokšto 6, Литва

Старият град на Вилнюс е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Една от страничните улици, на която има сгради, датиращи отпреди 500 години, е върната към живот. На мястото, където някога е имало дворец на полски кардинал, манастир, параклис и болница, сега има нови офиси, три жилища, ресторант, спа център, плувен басейн и пространство за събития. Пространството е създадено чрез възстановяването на параклиса с двойна височина, който сега има метална вита стълба, водеща до възстановената хорова кабина със стъклен балкон. Новите допълнения във вътрешния двор включват външен асансьор и покрив за ресторанта на долния етаж, като и двете са облицовани с неръждаема стомана.

Библиотека Monique-Corriveau, Канада

Църквата Сен-Дени-дю-Плато в Квебек от 1964 г. на Жан-Мари Рой е оприличена от архитекти, като огромна палатка, надута от вятъра и закрепена за земята с обтегачи. Дан Хангану и Кот Леахи Кардас проектират сградата с прозрачни, ситопечатани и цветни стъклени панели. В сградата днес се помещава администрация, обществената зала и библиотека.

Център за катерене Vertige Escalade, Канада

Eglise Christ-Roi е построена в град Шербрук, Квебек, през 40-те години на ХХ век по проект на Алфонс Белангер. През 1965 г. долната част на църквата е покрита с мраморни плочи. Последната литургия е отслужена през 2006 г., по-късно църквата затваря врати и е продадена. В сградата на църквата днес се помещава зала за катерене. Стените за катерене са разположени по периметъра и в огромен централен блок. Религиозните елементи са премахнати, като Кръстният път е заменен с изображения на спорт, а витражите са заменени с прозрачно стъкло. Олтарният образ не е могъл да бъде премахнат, затова е скрит зад станция за катерене.

Скейтпарк Лас Иглесиа, Испания 

Когато скейтбордист се опитва да изпълни въздушен трик в северния испански град Ланера, той се сблъсква с такива стенописи, каквито рядко се срещат в църква с неоромански и неоготически детайли. Тази вековна сграда сега е известна като Las Iglesia Skate, а творбите са дело на Okuda San Miguel (известен още като Okudart). Наречен Kaos Temple, стенописът включва характерните за художника многоцветни геометрични лица и животни над новоинсталираните извити дървени рампи. 

Икуменически художествен параклис St Henry's, Финландия

Приличащ на кораб, той стои в тих ъгъл на комплекс от хосписи за онкоболни в провинцията извън най-стария град на Финландия - Турку. Заобленият параклис с медна облицовка е с интериор от финландски бор. Около половината от пространството е заето от обикновени пейки, докато зоната, която е по-близо до входа, е специално проектирана за художествени изложби и други събития.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 1 час

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 2 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 3 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 3 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 3 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 3 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 4 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 4 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 5 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 5 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 5 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 6 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 6 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 6 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар