2

Д а се обясни човешкото поведение е една от най-сложните задачи, пред които науката някога се е изправяла. До средата на XX в. социолозите смятали, че най-голямо влияние имат факторите, свързани със средата, в която живеем.

Психологът Робърт Зайонк обаче променил това схващане. Според него за да се постигне по-пълно разбиране на човешкото поведение, трябва да се вземат предвид и функциите на ума. Основен интерес за него е връзката между чувство и мисъл и по тази причина посвещава голяма част от кариерата си да проучва кои от тези фактори имат по-силно влияние върху поведението.

За целта през 1968 г. той провежда експеримент, който довежда до откриването на т. нар. ефект на експонацията. Какво всъщност представлява той?

С черна торба на главата

Честата експонация на практика означава състояние, при което даден стимул е достъпен за възприятието на субекта, било то съзнателно или подсъзнателно. В интерес на истината ефектът на честата експонация бил документиран за пръв път от Едуард Титченър, който още през 1910 г. описал „греещата топлина“ и чувството за интимност, което човек изпитва в присъствието на нещо познато. Хипотезата му, обаче, била отхвърлена и постепенно потънала в забвение.

Интересът на Зайонк към този ефект е провокиран от една статия, в която е описан любопитен експеримент, проведен в държавния университет в Орегон през 1967 г. В публикацията се твърди, че „загадъчен студент“ посещавал лекции в продължение на два месеца, нахлупил на главата си черна торба. Преподавателят Чарлз Гьотцингер знаел самоличността на човека, но никой от курса не знаел кой е той. След това Гьотцингер наблюдавал как с времето останалите студенти променят реакциите си. Първоначално те се отнасяли към черната торба с враждебност, но постепенно започнали да демонстрират дружелюбно или дори покровителствено отношение към човека с прикритото лице.

Изображения и звуци

През 1968 г. в „Журнал за личността и социалната психология“ бил публикуван трудът на Зайонк „Въздействие на честата експонация върху отношението“. В статията са описани серия от експерименти, при които психологът показвал на участниците поредица от произволни изображения – като геометрични фигури, китайски йероглифи, рисунки и снимки на лица. Те преминавали пред очите им толкова бързо, че не успявали да различат кои образи се показват повторно. Когато по-късно на участниците бил зададен въпросът кои изображения предпочитат, те неизменно избирали онези, които били излагани най-често, въпреки че не осъзнавали този факт. Зайонк открил, че когато нещо е познато, то води до промяна в отношението, създавайки привързаност или някакъв вид предпочитание към този стимул. Това се усилва с експонацията – колкото по-често сме изложени на нечие влияние, толкова по-голяма привързаност изпитваме към него.

След експериментите на Зайонк други изследователи на въпросния феномен установяват, че ефектът може да се пресъздаде и с използването на звуци. През 1974 г. психологът Д. У. Раджеки използва оплодени кокоши яйца като експериментални субекти. Той свири тонове с различна честота пред различни групи яйца, преди да се измътят. След това изсвирва същите звуци на пилетата. Без изключение, те винаги предпочитали онези тонове, които били чували, преди да се излюпят. Именно това е причината, поради която след няколко слушания започваме да харесваме песни, които първоначално изобщо не са ни допаднали.

Разум и чувства

Откритията на Зайонк показват, че симпатиите към познатите обекти се базират на експонацията и нямат нищо общо с личните убеждения или отношения. Това се случва дори тогава, когато хората не осъзнават, че са изложени на даден стимул. Според Зайонк „предпочитанията нямат нужда от изводи“, т.е. чувството на привързаност не се основава на обоснована преценка. Той също така твърди, че чувствата и мислите са независими едни от други. Чувствата не само предхождат мислите по време на реакцията на стимул, но и всъщност са най-мощните детерминанти на човешките решения и отношения.

Зайонк заключава, че „чувството винаги присъства като спътник на мисълта, докато обратното не важи за когницията“. Не е възможно да мислим за нещо без прикрепената към него емоция. Когато видим някоя къща, ние моментално я определяме по някакъв начин – като хубава, порутена, помпозна и т.н. Всяко схващане съдържа афект или чувство. Учените отбелязват, че афектът изпреварва когницията дори и при паметта. Според британския психолог Фредерик Бартлет, „когато един човек е принуден да си спомни, много често първото, което изниква в съзнанието му, е нещо подобно на отношение“.

Ефектът на близостта

Начинът, по който създаваме приятелства или романтични връзки с хора, които виждаме често, е пряко свързан с феномен, известен като ефект на близостта. Едно от възможните обяснения се обосновава от еволюцията. Когато животните са изложени на нещо за пръв път, те най-често реагират със страх и агресия, но когато то се повтаря, те разбират, че няма заплаха и това води до намаляване на негативните реакции. Зайонк изследва това явление при хората и открива, че те формират силно негативно отношение към дадена непозната група, приписвайки ѝ неприятни качества без видима причина. Повтарящата се експонация на свой ред повишава доверието и привързаността.

Друго обяснение на ефекта на близостта се съсредоточава върху факторите, които участват в междуличностните симпатии, сред които познатост, физическо привличане и реципрочна привързаност. Честите взаимодействия между хората не само увеличават нивото на познатост, но и засилват усещането за прилика, с което се подхранват положителните чувства и в крайна сметка привързаността.

Зайонк също така установява, че експонацията не само влияе на отношението към някого, но с времето може дори да промени начина, по който човек изглежда. С група колеги той провежда изследване, за да провери дали лицата на съпрузите изглеждат по-сходни след 25 години съвместен живот. Те сравняват снимки на двойки, направени през първата година след сватбата им, с други, направени четвърт век по-късно. Учените установяват, че след дълги години, прекарани заедно, съпрузите действително започват да си приличат. Според тях, най-вероятната причина е емпатията, която изпитват един към друг. С времето тя се увеличава и тъй като човешките емоции се изразяват чрез израженията на лицето, те започват да имитират мимиките на своята половинка в процеса на емпатизиране. В резултат, постепенно по лицата на съпрузите се появяват сходни бръчки.

Още от автора:

Четири неща, които стоят зад лошите ни решения

Това е една от най-опасните идеи на света

Какво се случва в мозъка на бебето през първите месеци от животa му

Малтусианският проблем – обречено ли е човечеството

Теория на игрите – какво стои зад решенията, които вземаме

Очаквай неочакваното: Какво представлява теорията на хаоса

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 2 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 3 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 6 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 6 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 7 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 8 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 8 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 9 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 10 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 11 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 11 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК