Какво да сготвим с тиква тази есен - 5 страхотни идеи
7

П айове, кремове, супи, салати и дори основни - всичко може да се приготви с тиква и сега е най-подходящият момент да го направите.

Събрахме няколко страхотните рецепти, които доказват, че тиквате е един от най-вкусните и универсални плодове на есента.

Пай с тиква

1,2 кг тиква (кестенка)
200 г подсладено кондензирано мляко
6 листа точени кори (не фини)
60 г краве масло
60 г захар
3 яйца
1 с. л. царевично нишесте
1 ч. л. сух джинджифил
1 ч. л. канела
1 щипка индийско орехче

Тиквата се реже на големи парчета, почиства се от семките, слага се в тава, покрита с пергаментова хартия и се поръсва с 30 г от захарта. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 1 час. След това се пюрира. Добавят се кондензираното мляко и половината от ароматните подправки – канелата, джинджифила и индийското орехче. Сипва се и нишестето и се разбива.

В сместа се чукват яйцата и отново се разбива за кратко. Фурната, заедно с тавата, се загрява на 200 градуса, без вентилатор. Останалите подправки и захар се смесват. Маслото се разтопява. Корите се режат на квадрати, които трябва леко да излизат от формата. Мажат се с маслото и се поръсват с овкусената с подправки захар. Подреждат се една върху друга така, че да се получи нещо като звезда.

Прехвърлят се във форма за тарт с подвижно дъно (с диаметър 23 см). Изсипва се тиквено пюре и формата се поставя върху тавата във фурната. Пече се 10 минути. След това градусите се намаляват на 180 и се пече още 30 минути. Преди да се нареже, се оставя да се охлади, поне за 20 минути.

Източник: Thinkstock/Guliver

Крем от тиква

500 мл прясно мляко
700 г тиква „Цигулка“
180 г захар
3 жълтъка
3 с. л. царевично нишесте
1 ванилия

Тиквата се почиства от семките и се нарязва на парчета, без да се бели. Поръсва се с 80 г от захарта и се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност – 40–50 минути. Охлажда се и корите се отстраняват. Тиквата се пюрира. Млякото и останалата захар се загряват на котлона, докато захарта се разтвори. Прибавя се пюрето от тиква, разбърква се и се оставя на слаб огън.

Жълтъците се смесват с нишестето и ванилията. Към тях се наливат един-два черпака от горещата тиквена смес, за да се уеднаквят температурите. Жълтъците се сипват към горещото мляко, бърка се, докато се сгъсти и се оттегля от огъня.

Кремът се разлива в 4 чаши и се охлажда. Поднася се по желание гарниран с разбита сметана, канела и орехи.

Източник: Thinkstock

Крем супа от тиква

600 г тиква (цигулка)
1 глава лук
1 скилидка чесън
50 г пресен джинджифил
100 г сурови обелени лешници
150 мл готварска сметана
500 мл пилешки бульон
2 с. л. краве масло
1 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус

Тиквата се обелва, почиства се и се нарязва на кубчета. Лукът, чесънът и джинджифилът се обелват и се нарязват наситно. Задушават се в маслото и олиото за кратко – първо лукът и чесънът, после се добавя джинджифилът.

Слага се тиквата, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се задуши се около 5 минути. След това се налива пилешкият бульон, похлупва се и се оставя да се вари около 20 минути.

Супата се пасира, налива се сметаната и се връща на котлона за още 5 минути, да кипне. Лешниците се начукват на едри парчета и се запичат на сух тиган. Поръсват се върху супата и се поднася.

Източник: Thinkstock/Guliver

Салата от печена тиква със соев сос

1,5 кг тиква (сорт „Цигулка“)
100 г сурови тиквени семки
40 мл зехтин
30 мл светъл соев сос
20 мл сладък соев сос
1 люта червена чушка
1 с. л. сусам
1 ч. л. мед
сол на вкус

Тиквата се почиства и се реже на кубчета. В купа се смесват двата вида соев сос, медът, сол на вкус, зехтинът и сусамът. Тиквата се разбърква с получената смес. Пече се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

Охлажда се и по желание се подправя с пресен босилек. Прибавя се и наситнената чушка. Поднася се със запечените и накълцани тиквени семки.

Източник: Thinkstock/Guliver

Свинска плешка с кестени и тиква

2 кг обезкостена свинска плешка
700 г тиква „Цигулка” (сладки картофи)
500 г кестени
500 мл пилешки бульон
100 мл бяло вино
5 скилидки чесън
1 глава лук
3 стръка мащерка
1–2 с. л. царевично нишесте
сол и черен пипер на вкус

Месото се овкусява със сол и черен пипер. Запържва се много добре от всички страни, докато се карамелизира. Слагат се наситнените лук и чесън. Наливат се бульонът и виното, добавя се мащерката. Похлупва се и се готви на слаб огън за 2 часа и 30 минути.

Кестените се цепват и се попарват в кипяща вода за няколко минути. Обелват се. Тиквата се почиства и се нарязва на кубчета. Кестените и тиквата се слагат в съда с месото. Похлупва се и се готви още 30 минути. 

Всички продукти се изваждат в чиния, а сосът се сгъстява с нишестето, разтворено в малко студена вода. Връщат се тиквата и кестените. Месото се разделя на порции. Ястието може да се сервира в плато или в индивидуални чинии. 

Вижте още страхотни есенни рецепти:

5 стоплящи душата супи

Есенен тарт с дюли

3 бисквитени торти, които се приготвят за нула време

5 ястия, които трябва да се научите да готвите преди 30

Есенна вкуснотия - кекс с ябълки

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Как да се подготвим за Никулден
Ексклузивно

Как да се подготвим за Никулден

Преди 5 часа
Бъдещата кралица разказа, че синът ѝ иска да е постоянно покрай тях
Ексклузивно

Малкият син на Кейт и Уилям проговори

Преди 8 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини