С широката си гама от вкусове, гъбите са едни от най-благодатните продукти, с които да готвите.

Независимо дали правите сосове за паста, супи, пици, салати или някое бързо ястие на котлона, гъбите придават дълбочина и аромат, който няма как да бъде сбъркан.

КУЛИНАРНИ ТРИКОВЕ, КОИТО ВСЯКА ДОМАКИНЯ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ (СНИМКИ)

Гъби на плоча със сос „Чимичури“

12 големи печурки (бели и кафяви)
100 мл зехтин
50 мл тъмен балсамов оцет
2 скилидки чесън
1 ч. л. кимион на зърна
1 щипка пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за соса „Чимичури“ с авокадо:
1 авокадо
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен риган
50 мл зехтин
30 мл оцет
1/2 ч. л. сол
1 щипка сухо чили (без семки)  

Пънчетата на гъбите се махат. Шапките се обелват или се почистват добре с четка. Чесънът се стрива на паста с малко сол и се разбърква със зехтина и оцета.

Сместа се овкусява с пушения пипер, стрития кимион, сол и черен пипер на вкус. Гъбите се заливат с маринатата и се оставят да се овкусят за 5–10 минути.

Готвят се около 5 минути на силно сгорещена чугунена плоча или тиган. След това се запичат за 2–3 минути на горно ниво в силно загрята фурна. Пресният лук за соса се нарязва на едро и се смила в блендер с магданоза, ригана, чесъна, зехтина, оцета, чилито и солта.
Авокадото се реже на кубчета и се разбърква с готовия сос „Чимичури“. Гъбите се сервират със соса.

Източник: Thinkstock/Guliver

Фритата с царевица и гъби

8 яйца
1 глава лук
1 тиквичка
1/2 консерва царевица с чили
200 г кафяви печурки
125 г сирене „Моцарела“
80 г краве масло
2 стръка босилек
1 ч. л. риган
1 щипка пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Тиквичката се реже на тънки кръгчета. Гъбите се почистват и се режат на тънко, а пънчетата им се отстраняват. Лукът се нарязва на полумесеци.

Нарязаните зеленчуци се запържват в сгорещеното масло. Когато омекнат, се добавя отцедената царевица.

Подправя се с риган, сол и черен пипер на вкус. Яйцата се разбиват добре с малко сол и се изливат върху зеленчуците.

Отгоре се накъсва моцарелата и се поръсва с пушения червен пипер. Готви се около 15 минути на слаб огън, под капак. Охлажда се леко и се сервира с листа босилек.

Източник: ThinkStock/Guliver

Гъбена яхния

500 г гъби „Кладница“
500 г печурки
800 мл зеленчуков бульон
150 мл червено вино
80 мл зехтин
1 консерва пасирани домати (400 г)
2 картофа
2 скилидки чесън
1 стрък стеблена целина
1 глава лук
1 морков
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. брашно
1/4 ч. л. кимион
сол и черен пипер на вкус

Гъбите се почистват, печурките се режат недро, а кладницата се накъсва. Запържват се в половината от зехтина, до златисто. Лукът, морковът и целина се режат на кубчета, а чесънът се накълцва. Запържват се в друг съд с останалия зехтин.

След като станат златисти, се сипва брашното и се запържва. Добавя се доматеният концентрат.

Подправя се с кимиона и се наливат виното, бульонът и доматите. Картофите се обелват, нарязват се на едри кубчета и се слагат в яхнията, заедно със запържените гъби. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус.

Вари се под капак на умерен огън, докато зеленчуците омекнат – около 30–40минути. По желание се поднася с наситнен копър и листенца от целина.

Източник: ThinkStock/Guliver

Гъбена супа

600 г микс от пресни гъби
(печурки, кладница, челядинки, пачи крак)
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
1 стрък стеблена целина
100 г ечемик
1,5 л зеленчуков бульон
30 мл зехтин
50 мл соев сос
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус

Гъбите се обелват и се нарязват на кубчета. Лукът, чесънът, морковът и целината се почистват, нарязват се наситно и се запържват в зехтина.

Добавят се гъбите и се оставят да се запържат.Налива се бульонът, прибавят се ечемикът, мащерката, дафиновият лист и соевият сос.

Готви се около 40 минути, докато ечемикът се свари добре. Супата се овкусява със сол и черен пипер на вкус и се сервира.

Източник: Thinkstock

Брускети с миди и гъби

400 г гъби
200 г миди (ядки)
1 глава шалот
2 скилидки чесън
1 мини багета
1/3 ч. ч. животинска сметана
8 с. л. краве масло
2 с. л. зехтин
1/4 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

Багетата се нарязва на филии с дебелина 1 см и се запържва в загрятото масло до златисто-кафяво.

Филиите се изваждат върху решетка, за да останат хрупкави (маслото се слага на части, при добавянето на филии в тигана).

Мидите и шалотът се наситняват и се задушават в зехтина за около 5 минути.

В мазнината от хляба се запържват първо наситненият чесън, а след това и обелените и нарязани на кубчета гъби.

Налива се сметаната и се овкусява със сол и черен пипер. Оставя се да се сгъсти за 1–2 минути.

Прибавят се мидите, разбърква се и съдът се сваля от огъня. Сместа се разпределя върху брускетите и се поръсва с наситнения магданоз.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Нов удар срещу опозицията в Турция

Нов удар срещу опозицията в Турция

България Преди 6 часа

Съдът постанови, че с незабавно влизане в сила Челик ще бъде заменен от Гюрсел Текин

Ужас, свлачище погълна над 1000 души в Судан

Ужас, свлачище погълна над 1000 души в Судан

Свят Преди 8 часа

Местен фермер разказа, че в последните седмици валежите били изключително интензивни

Израел започна мобилизация за офанзивата в град Газа

Израел започна мобилизация за офанзивата в град Газа

Свят Преди 10 часа

Според последната информация на властите в Газа от началото на войната са загинали 63 557 палестинци

Кървава драма във Франция, нападател мушка хора, убиха го

Кървава драма във Франция, нападател мушка хора, убиха го

Свят Преди 11 часа

Нападателят е атакувал най-малко петима души

Какво става с обвиненията срещу Никола Барбутов

Какво става с обвиненията срещу Никола Барбутов

България Преди 11 часа

Ина Лулчева съобщи за добавени две нови обвинения

Акция на ГДБОП с Швейцария срещу трафик на хора

Акция на ГДБОП с Швейцария срещу трафик на хора

България Преди 12 часа

Иззети са вещи, документи и информация от електронни устройства

Федерален съд блокира решението на Тръмп за изпращане на войски в Лос Анджелис

Федерален съд блокира решението на Тръмп за изпращане на войски в Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Федерален съдия в Калифорния постанови, че решението на Тръмп нарушава закона „Posse Comitatus“, който ограничава използването на военни сили за вътрешни въпроси

Путин към Вучич: Готови сме за съвместна работа

Путин към Вучич: Готови сме за съвместна работа

Свят Преди 12 часа

Вучич: Всички руски компании са добре дошли

Ердоган: Русия и Украйна все още не са готови

Ердоган: Русия и Украйна все още не са готови

Свят Преди 12 часа

Ердоган: С Путин обсъдихме какви са заключенията му от срещата с Доналд Тръмп

<p>България изрази загриженост за действията на РСМ</p>

България изрази загриженост за действията на РС Македония

България Преди 12 часа

Георг Георгиев: Наблюдаваме политика на конфронтация, провокации и отстъпление от поетите задължения

Ново силно земетресение удари Афганистан

Ново силно земетресение удари Афганистан

Свят Преди 13 часа

Епицентърът на земетресението е бил на 34 километра североизточно от град Джалалабад

Снимката е илюстративна

Втори инцидент с трамвай в София

България Преди 13 часа

За инцидента съобщават очевидци във Facebook групата "Катастрофи в София". По-рано друг трамвай по линия 22 излезе от релсите в района на Румънското посолство в София като помете 7 паркирани коли и потроши подлез

<p>Какво е &bdquo;ръбчене&ldquo; и как да достигнете върховно сексуално удоволствие</p>

Какво е „ръбчене“ (edging) и как да достигнете върховно сексуално удоволствие

Любопитно Преди 13 часа

Тази техника обещава по-интензивни оргазми и по-дълбока осъзнатост по време на сексуалните преживявания

<p>Дъщерята на известна актриса е новият главен редактор на Vogue</p>

Клоуи Мал поема поста главен редактор на Vogue

Любопитно Преди 14 часа

Назначението ѝ бележи нова ера за Vogue – смятано за едно от най-влиятелните и престижни модни издания в света

Задържаният за убийството на Парубий се призна за виновен

Задържаният за убийството на Парубий се призна за виновен

Свят Преди 14 часа

Той казва, че иска бърз процес, за да може да бъде разменен и предаден на Русия

Итън Хоук сподели за „унизителния“ си развод с бившата си съпруга Ума Търман

Итън Хоук сподели за „унизителния“ си развод с бившата си съпруга Ума Търман

Любопитно Преди 14 часа

„В работата ни има определена интимност. Въображаема интимност.“