0

К оприва, лапад, левурда - точно сега е най-добрият момент да започнете да готвите с всички тези витаминозни зелении, които виреят по нашите географски ширини.

През пролетта те са най-свежи и крехки, а ако решите да си ги наберете сами, ще си осигурите и един приятен и полезен следобед в парка.

КУЛИНАРНИ ТРИКОВЕ, КОИТО ВСЯКА ДОМАКИНЯ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ (СНИМКИ)

Супа с коприва

2 пакета коприва (около 200 г общо, почистена)
3 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен джоджен
1 връзка магданоз
3 с. л. краве масло
1 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за брускетите:

Източник: Thinkstock/Guliver

1 багета
200 г кафяви печурки
1 домат
3 скилидки чесън
3 стръка мащерка
4 с. л. студено пресован зехтин
сол и черен пипер на вкус

Копривата се измива добре, попарва се в кипяща вода и след това се шокира в ледено студена. Изстисква се от водата и се нарязва на ситно. 

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в сгорещеното масло. Поръсва се червеният пипер, разбърква се и се наливат 1,5 л вода.

Прибавят се наситнените джоджен, магданоз и коприва. Готви се 15–20 минути на слаб огън и се овкусява със сол и черен пипер. 

Гъбите се обелват и се режат на тънко. Доматът се реже на кубчета. Чесънът се стрива на паста в хаванче с листенцата мащерка и малко сол. 

Налива се зехтинът и се разбърква. Хлябът се реже на филийки и се намазва с ароматния зехтин. Отгоре се подреждат резените гъби, овкусява се със сол и черен пипер. 

Филийките се подреждат в тава и се пекат 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това се мажат отново с ароматния зехтин и се поръсват с кубчета домати. Супата се поднася с брускетите. По желание се поръсва с настъргано сирене „Грана падано“.

3 нови рецепти за кюфтета – БЕЗ картофи и кайма

7 лесни идеи за вечеря

Източник: ThinkStock/Guliver

Копривен пай

за тестото:
500 г брашно
1 яйце
1 ч. л. сол
зехтин за намазване
за плънката:
1 връзка пресен лук
400 г коприва
200 г извара
200 г сирене
4 яйца
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус  

Брашното се смесва с яйцето, солта и около 220 мл топла вода. Замесва се гладко тесто, което се оставя да почине 30 минути.

Копривата се почиства, попарва се с вряла вода, шокира се с леденостудена, отцежда се и се накълцва. Пресният лук се наситнява и се запържва в зехтина, докато омекне.

Прибавя се копривата, след минута-две се сипват изварата и натрошеното сирене, хубаво се разбърква и сместа се дърпа от огъня. Когато леко се охлади, към нея се добяват яйцата, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.

Тестото се разделя на две части, като едната трябва да е по-голяма. Разточва се на тънки кори. По-голямата кора се поставя в намазана със зехтин кръгла тава с диаметър 28 см, като краищата й трябва да стърчат извън тавата. 

Върху нея се разпределя плънката. Поставя се другата кора и краищата на долната кора се прехлупват навътре.

Отгоре са маже със зехтин. Паят се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 50 минути. Охлажда се леко, нарязва се и по желание се сервира с айрян. 

5 рецепти от италианската кухня, които не знаете

3 страхотни идеи за вечеря, приготвени за под 30 мин.

Източник: vbox7.com

Пролетни гювечета с коприва и леворда

200 г краве сирене
200 г крехък спанак
100 г коприва
1 връзка лапад
1 връзка магданоз
1/4 връзка леворда
1/4 връзка мента
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
80 г краве масло
4 яйца
2 гръцки питки
3 с. л. зехтин
1 ч. л. лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус 

Копривата се почиства и се попарва в кипяща вода. Шокира се в ледено студена вода, отцежда се и се подсушава. Лападът, лукът, магданозът, ментата, пресният чесън, левордата и спанакът се почистват, измиват се и се подсушават. 

Нарязват се на ситно (ако спанакът е бейби, не се наситнява) и се запържват на няколко пъти в сгорещения зехтин. Овкусяват се със сол и черен пипер.  Сместа се разпределя в 4 гювечета. 

Във всяко се натрошава сирене и се чуква по едно яйце. Пекат се 10 минути в загрята 180 градуса фурна, с вентилатор, като на петата минута се похлупват. 

Маслото се загрява, дърпа се от огъня, разбърква се с червения пипер и се разпределя в гювечетата. Овкусяват се със сол и черен пипер. Гювечетата се сервират със запечени в тиган с малко зехтин гръцки питки.

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Четири момчета пребиха тийнейджър
Ексклузивно

Четири момчета пребиха тийнейджър

Преди 14 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини