1

Г ладиаторските игри в Древен Рим са били зрелище на кръв и жестокост, което е пленявало публиката в продължение на векове. Макар да си представяме гладиатори с мечове, които се бият на живот и смърт на арената, тези игри са имали и друг елемент, който често се пренебрегва: използването на екзотични животни. От лъвове и тигри до слонове и мечки - тези величествени същества са били докарани от далечни страни, за да добавят елемент на опасност и вълнение към игрите. Но какъв е бил животът на тези животни и как са били транспортирани и отглеждани?

Това е завладяващият и често обезпокоителен свят на екзотичните животни в римските гладиаторски игри

Гладиаторските игри, провеждани в Колизеума, са имали една единствена цел - пропаганда. Цялата цел на тези игри е била да се покаже богатството, властта и щедростта на императорите, които са ги организирали. Поради това игрите трябвало да бъдат възможно най-зрелищни и залозите трябвало да се повишават многократно. 

Каква по-добра демонстрация на богатство и власт от инсцениран лов на екзотични зверове, за които повечето римски граждани дори не са чували, камо ли да са виждали? Ловът на животни скоро се превръща в популярно събитие в Колизеума, отстъпващо по популярност само на гладиаторските битки.

Но тези ловни излети всъщност предшестват откриването на Колизеума през 81 г. след Христа. Публичните зрелища с диви животни, които са били ловувани или принуждавани да се бият помежду си, са били обичайни за цялата римска цивилизация. Първото свидетелство за подобно събитие датира от 251 г. пр.н.е., когато 142 слона са показани в чест на знаменита победа срещу картагенците. След като шоуто приключило, слоновете вече не били полезни на римляните и били избити.

С течение на времето тези събития стават все по-сложни. През 186 г. пр.н.е. Марк Фулвий Нобилиор (римски консул и генерал) организирал първото известно събитие, при което в лов на арената били използвани лъвове и пантери. Тълпата се забавлявала и тези ловни излети, известни като венатори, бързо станали обичайни за римските игри.

9 неща, които вероятно не знаете за римските гладиатори

 

С прехода на Рим от република към империя тези игри стават още по-популярни поради факта, че за римските лидери е било по-важно от всякога да изглеждат силни. Първият император на Рим, Август, бил голям почитател на венациите. По време на управлението си той се похвалил с провеждането на 26 лова, по време на които били убити над 3500 африкански бика. Само по време на един лов, проведен в цирка Фламиний, са умъртвени 36 египетски крокодила. Публиката го харесала.

Животните от гладиаторските битки

Когато си представим лова на животни, провеждан в Колизея, се сещаме за шепа същества. Предимно екзотични животни като лъвове, тигри и слонове. В действителност изборът на животни е бил много по-широк и диви животни от цялата Римска империя са били докарвани, за да умрат в игрите.

Както казахме по-рано, провеждането на игрите е било свързано с правото на самохвалство. Колкото повече животни можел да доведе императорът, толкова по-впечатляващо било това. Например император Антонин Пий (138-161 г. сл. Хр.) получил много похвали за това, че организирал игри, в които участвали "всички животни на цялата земя". Това, разбира се, е било преувеличение, но съвсем малко.

В игрите, които Антонин организирал, участвали лъвове, носорози, крокодили, хипопотами, гепарди, маймуни и слонове, които били докарани от Африка. От Азия той доставил тигри, леопарди, пантери и гепарди. Той дори докарва мечки, заловени в Шотландия.

Тези мечки били особено впечатляващи, защото Шотландия, тогава известна като Каледония, дори не била част от империята. Мечките били заловени по време на набези, които се провеждали отвъд Адриановия вал.

По време на игрите не само жестоки зверове и хищници намират смъртта си. Често срещани са и по-малко свирепи зверове. Зебрите и щраусите например били използвани за теглене на колесници, преди да бъдат убити, а слоновете били принуждавани да изпълняват трикове. 

Участието на по-послушни животни в игрите обаче е свързано с риск. Римските тълпи може и да са били кръвожадни, но изглежда, че дори те са имали своите граници. През 55 г. пр.н.е. Помпей организирал масов бой, за да отпразнува откриването на собствения си театър. Той изумил тълпата с гледката на 500 ловуващи лъва.

 

Големият му финал обаче не минава по план. Игрите трябвало да завършат с избиване на слонове с меч. Но Плутарх пише, че когато слоновете били убити, тълпата не ликувала, а изпитвала само "състрадание и някакво чувство, че този огромен звяр е съпричастен към човешкия род". Друга венация също излиза от релси, когато организаторите организират избиването на жирафи по време на игрите. Горките зверове били толкова послушни, че тълпата не се радвала да ги види убити.

Не е изненадващо, че използването на тези екзотични животни е струвало скъпо и е било логистичен кошмар. В действителност, за да се намалят разходите, по време на игрите са били убивани и по-малко екзотични животни като диви свине, бикове, елени, елени, кучета и кози. Само че древните източници са били много по-впечатлени и са отделяли много повече време за описанието на по-приказните зверове. 

Трастевере - едно от най-чаровните места в Рим

Действителният брой на животните, убити по време на тези игри, е просто зашеметяващ. Август може и да се е похвалил, че по време на управлението му са умъртвени 3500 диви животни, но този брой бледнее в сравнение с по-късните римски владетели. 

Не разполагаме с конкретни цифри и трябва да приемаме някои древни твърдения с известна доза сол, но ако са дори отчасти точни, цифрите са стряскащи (и предизвикват стомашни болки). Древният историк Светоний пише, че при откриването на Колизея за първи път са били убити над 5000 животни за един ден. Макар че до голяма степен се смята, че това е преувеличение, твърдението на Касий Дион, че през първите 100 дни на Колизея са били убити над 9000 животни, се смята за по-достоверно и едва ли не по-малко ужасно.

Друг ярък пример са 123-дневните игри, проведени от император Траян през 108 г. от н.е. Записано е, че по време на тези игри са били заклани поне 11 000 животни. 

Броят на закланите по време на игрите животни е бил толкова голям, че някои от тях са изчезнали напълно от естествените си местообитания и са били доведени до ръба на изчезването. Благодарение на римляните хипопотамите вече не плували в Нил, а лъвовете не бродели из Месопотамия. Изчезнали са северноафриканските слонове, европейските диви коне, големите алени (вид нелетящи птици) и евразийските рисове. 

И така, откъде са дошли всички тези животни и как римляните са ги доставяли на игрите? Ами това е било голям бизнес. Тъй като смисълът на използването на екзотични животни в игрите е бил да се покажат, римляните не са имали интерес да отглеждат животните в империята. Животните, уловени в дивата природа, са били смятани за по-опасни, по-вълнуващи и следователно по-ценни.

Поради това улавянето и транспортирането на тези диви животни става изключително доходоносно. Днес разполагаме с достъп до няколко древни текста, в които подробно е описано как са били улавяни някои от тези животни. Плиний например е записал как африканските ловци се снабдяват с живи слонове.

Мъже на коне гонели бедните слонове в ями. Веднъж уловени, слоновете били оставяни без храна и вода, докато отслабнат достатъчно, за да бъдат лесно транспортирани. След това, щом стигнели до Рим, животните били хранени и напоявани, докато възвърнат физическата си сила и бъдат готови за клане.

Друг историк, Опиан, пише за това как мечките в Армения са били уловени за игрите. След като местните ловци откривали мечите бърлоги с помощта на кучета, те прогонвали животните с помощта на тръби и кимвали. След това разтревожените и дезориентирани мечки били гонени в скрити мрежи. Докато мечките се мятат, ловците връзват крайниците им за дървени дъски. След това мечките били натоварени в дървена клетка, готова за транспортиране.

Според Опиан подобен метод е използван за улавяне на лъвове в Либия. Мъже на коне ги гонели в изкуствено направена яма. След като лъвът бил хванат, в ямата се спускала клетка, натъпкана с месо. Лъвът скачал в клетката, след което бил изваждан от ямата и изпращан на път за Рим. 

Факти от Древен Рим, които не се учат в училище

Не разполагаме с толкова подробни данни за това как животните са били транспортирани до игрите. Изглежда, че животните обикновено са били транспортирани до арената в клетки или сандъци, които са били поставени на каруци или коли.

Транспортирането не е било лесна задача. Животните са били трудни за контролиране и са представлявали опасност за водачите си и за хората около тях. Треньорите и водачите е трябвало да използват различни методи, за да запазят спокойствието на животните по време на транспортирането им, като например да ги хранят, да им осигуряват вода и да използват успокоителни. Трябвало е да се балансира между това да се поддържат животните достатъчно слаби, за да се транспортират безопасно, без да се убиват случайно. 

Освен заради парите, набавянето и транспортирането на зверовете е било доходоносно и по друг начин - заради репутацията. Не е било необичайно римските политици да оказват натиск върху приятелите си губернатори да им изпратят животни, които да бъдат използвани в игрите. Това било ефективен начин да се спечели благоразположението на важни политици и да се покаже лоялност към империята. Ако не изпратите животни от своята провинция, вероятно ще постигнете обратния ефект. 

 

Как са били съхранявани?

Не е изненадващо, че осигуряването на удобство на животните не е било основна грижа за организаторите на игрите. Обикновено животните са били държани в твърде малки клетки, изработени от дърво или метал. Основната грижа е била животните да бъдат държани в затворени помещения и живи, за да бъдат използвани в игрите.

Животните, които са били хищници, обикновено са получавали храна от сурово месо. Но не прекалено много. За да се гарантира, че животните изпълняват желаното, обикновено ги държали гладни, така че да нападат, когато бъдат провокирани. 

Римляните полагали големи усилия, за да осигурят животните за игрите, затова били взети някои мерки, за да бъдат те здрави. Обикновено за тях са се грижили обучени водачи и ветеринари. Настойниците са отговаряли за храненето и поенето на животните, почистването на клетките им и наблюдението на поведението им, за да не се разболеят или наранят.

Някои от тези дресьори, известни като венатори, са били и тези, които в крайна сметка са убивали животните. Работата им е била да обучават дивите животни да се бият на арената. Това е било по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Много от животните били принудени да действат против естествените си инстинкти. Монета от III в. показва слон, който се бие с бик, което не е често срещано явление в природата. Подобно на това, популярно събитие по време на откриването на игрите в Колизея принуждава жеравите да се бият до смърт помежду си. Други неестествени битки включват мечки срещу змии, лъвове срещу крокодили и други странни комбинации. 

Във всички тези случаи животните е трябвало да бъдат обучени да се нападат едно друго, а не просто да се игнорират или дори да бягат. Понякога единственият избор е бил да ги оковат във вериги, докато се бият помежду си от досада. 

Битки с животни

Истинската работа на тези венатори обаче била да колят животните. Обикновено венаторите са имали сходно минало с гладиаторите, които са участвали в главните събития: военнопленници, роби или бедни селяни, които искат да изплатят непосилни дългове.

Подобно на гладиаторите, венаторите са били обучавани в специални училища, най-известното от които е основано от император Домициан и е известно като Ludus Matutinus. В него венаторите се обучавали как да тренират и след това да убиват екзотичните си битки.

Инсценираните ловувания са се провеждали на изкуствени сценични декори, които са били проектирани така, че да представят естествената среда на животните. В зависимост от събитието, венаторите се изправят срещу животни като мечки, лъвове и гепарди, използвайки стрели и копия. При най-опасните събития те се изправят в непосредствена близост до животните само с лека туника и късо копие за защита. 

Не всички венатори обаче били от нисша каста. Някои от тях били богати благородници, които искали да се покажат и да докажат смелостта си (както някои днешни ловци на едър дивеч). Император Комод бил обсебен от игрите и често сам участвал в тях, убивайки несметен брой диви животни. По всяка вероятност тези богати венатори не са се сражавали честно. Вероятно животните са били връзвани или по друг начин поставяни в неравностойно положение, за да може елитът да се покаже без риск от лично нараняване. Все пак е много по-малко забавно, ако плячката ти може да отвърне на удара. 

Като венатори се намирали бестиари. Тяхната работа била да използват инструменти като камшици и ласо, за да примамят животните в бяс и да ги накарат да нападнат. Те също така контролирали damnatio ad bestias .

Damantio ad bestia е събитие, по време на което затворници, осъдени на смърт, са хвърляни на животните. Събитието имало две версии, като и двете били изключително обезпокоителни.

При първите затворниците получавали меч или копие и нямали друг избор, освен да се борят за оцеляване. Очаквало се, че без никаква подготовка и с такова основно оборудване затворниците бързо ще паднат под ударите на зверовете. В случай, че успеят да оцелеят, ще бъде пуснат втори звяр, който да ги довърши.

Вторият вариант бил запазен за най-низшите от нисшите, като политически врагове или преследвани групи. От тези хора изобщо не се очакваше да се бият. Те просто бяха хвърляни на животните голи, за да бъдат разкъсани на парчета. Тези събития обикновено се провеждали като своеобразна загрявка между сутрешния лов на зверове и следобедните гладиаторски битки. 

Може би няма по-добър пример за римската жажда за кръв от използването на екзотични животни в гладиаторските игри. Принуждаването на мъжете да се бият до смърт за развлечение е било достатъчно обезпокоително, но добавянето на животни към сместа вероятно го е издигнало на друго ниво.

Тези животни са били извличани от местообитанията им, транспортирани в тежки условия и държани в тесни клетки, подлагани на стрес и малтретиране в името на човешкото забавление. За щастие, съвременните времена доведоха до повишаване на осведомеността и зачитането на правата на животните и вече съществуват закони и разпоредби за защита на животните от подобни практики. 

Но все още ни предстои да извървим дълъг път. Преди да съдим римляните твърде строго, трябва да помним, че боевете с кучета, петли и бикове все още са нещо обичайно. Всъщност хиляди заможни хора от Запада всяка година пътуват до Африка, за да ловуват едър дивеч, за развлечение. Да не говорим за продължаващото съществуване на бракониерството, за продължаващата търговия със застрашени животни и части от телата им, както и за безбройните видове, които изчезват всяка година.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 21 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 52 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София