2

Р имският Колизеум е един от най-известните и впечатляващи древни обекти, които съществуват и до днес. Всяка година милиони туристи се стичат, за да го видят, и той е наречен едно от "новите седем чудеса на света". Той остава най-големият амфитеатър, строен някога, въпреки че е на почти 2000 години.

Без съмнение това е инженерно чудо. Как римляните са построили такъв паметник?

Изграждането на римския Колизеум

Римският Колизеум е проектиран и построен под зоркия поглед на император Веспасиан (69-79 г. сл. Хр.). Планирането на Колизея започва през 70 г., а строителството започва скоро след това, през 72 г. За съжаление няма данни за главния му архитект.

Строежът е завършен през 80 г. при наследника на Веспасиан - Тит (79-81 г.). След това по време на управлението на Домициан (81-96 г.) в завършения Колизеум са направени различни промени. Тези трима императори, отговорни за изграждането на Колизея, се наричат Флавиевата династия, което кара историците да нарекат сградата Флавиевия амфитеатър.

Целта на Колизеума е да успокои населението, което е недоволно от императорската институция след управлението на император Нерон. Веспасиан и неговите наследници желаели да покажат славата и силата на Рим чрез великолепен спектакъл. Те също така се надявали, че ако забавляват населението с достатъчно кръвопролития, недоволството му ще бъде забравено.

Основният строителен материал на римския Колизеум е приблизително 100 000 кубични метра (3,5 милиона кубични фута) травертинов камък - вид варовик от Тибур близо до съвременния Тиволи. Върху него е имало подобно количество римски бетон, тухли и туф (вулканична скала).

Именно римският бетон е позволил Колизеумът да бъде построен толкова солидно. Съвременните инженери смятат, че основната причина Колизеумът да стои и до днес се дължи на солидната му бетонна основа. Колизеумът е построен върху влажна зона в близост до река Тибър. Лошото състояние на почвата е означавало, че строителите е трябвало да копаят дълбоко, за да осигурят стабилността на Колизея.

Колизеумът е сериозно повреден по време на земетресенията през 443 г. и 1349 г. Въпреки това, ако не е била неговата бетонна конструкция и основи, вероятно щетите са щели да бъдат много по-големи.

В допълнение към целия бетон са използвани около 300 тона железни скоби, за да се задържат заедно големите каменни блокове. През средновековния период много от тези скоби са били изтръгнати от стените и Колизеумът и до днес е белязан с покъртителни белези.

Архитектурата на римския Колизеум

Антична Сердика: Можеше ли София да е по-посещаван град от Рим?

Колизеят е проектиран така, че да предизвиква страхопочитание у всички, които го видят. При завършването си той е бил не само една от най-сложните структури, строени някога, но и една от най-големите. По времето, когато повечето сгради са били само на един етаж, Колизеумът се е извисявал над всички останали с 50-метрови стени (164 фута), които са покривали площ от 6 акра. Колизеумът е бил два пъти по-дълъг и един път и половина по-широк от съвременното футболно игрище.

Тези стени, изработени от бял травертинов камък, са блестели на слънцето.

.
Източник: Getty images/ iStock

Дизайнът на Колизея е следвал трите основни архитектурни реда или стилове на класическата архитектура. Те водят началото си от Древна Гърция; първоначално трите стила са били дорийски, йонийски и коринтски. Римляните дават своя принос, като добавят тосканския стил, който е по-прост от дорийския, и композитния стил, който е по-орнаментален в сравнение с коринтския.

В гръцката архитектура порядките са били предимно структурни, съсредоточени върху използването на носещи колони. Римската архитектура, от друга страна, се фокусирала много повече върху използването на арки. Трите реда стават по-скоро декоративни, отколкото структурни, което е видно от дизайна на екстериора на римския Колизеум.

Колоните на приземния етаж са изпълнени в по-простия тоскански стил, докато вторият етаж е изпълнен в малко по-пищния йонийски стил. Третият етаж е бил най-богато украсен, като е използван сложно декорираният коринтски стил.

Дизайнът на римския Колизеум става все по-сложен в стилово отношение, колкото по-високо се изкачваме. Периметърът е съставен от 80 арки на първите три етажа. На приземните етажи тези арки в най-големия си размер са били широки 4,2 метра (13,7 фута) и високи 7,05 метра (23,1 фута). На втория и третия етаж арките са със същата ширина, но са високи само 6,45 м. (21,1 фута).

Четвъртият етаж е бил стилистично различен. Вместо арки и колони, четвъртият етаж е бил съставен от плоски панели. Макар първоначално да се е смятало, че е доста строг, неотдавнашното почистване е доказало обратното. Изглежда, че тези панели са били украсени с дърворезби и вложки от азурит и бронз.

Римският Колизеум има два главни входа, които са били използвани за различни цели. Северозападният вход се е наричал Porta Triumphalis . Името показва използването му за триумфални шествия, а също така е бил използван от гладиаторите, влизащи на арената.

Югоизточният вход се е наричал Porta Libitinaria. Той е наречен на римската богиня на погребенията и погребенията Либитина и е използван за изнасяне на телата на починалите в римския Колизеум.

Екстериорът на Римския колизеум е впечатляващ, но какво е било вътре в него по време на разцвета му? Централно място е заемала прословутата арена, където гладиатори, затворници и дори диви животни са се сражавали до смърт.

Арената е била дълга 83 метра и широка 48 метра (157 фута). Подът е бил изграден от дървени панели, които са били покрити с пясък, идващ от хълма Монте Марио. Дървеният под включвал и няколко вратички, които се използвали за вкарване и изкарване на части от декори по време на представленията, както и за специални ефекти.

Арената била заобиколена от 10-метрова стена, която завършвала на първото ниво на седалките.

Трастевере - едно от най-чаровните места в Рим

Докато по-голямата част от римския Колизеум е била в ослепително бяло, арената е била изградена от червени и черни каменни блокове, които силно контрастирали с останалата част от дизайна на сградата. Местата за сядане около арената са били разделени на три групи трибуни, наречени cavea. Социалното положение на посетителите определяло в коя от тях да седнат.

Римляните с най-висок статут, като сенатори и високопоставени служители, седяха на подиума, който се намираше най-близо до действието. На същото ниво в северния и южния край имало две специални ложи. Тези ложи били за императора в единия край и за весталките (специални жрици) в другия.

.
Източник: Getty images/ iStock

Над сенаторите седяла несенатската благородническа класа, а над тях били плебеите (обикновените римски граждани). По-богатите граждани получавали по-ниски места за сядане от бедните. Тази долна част била разделена на различни сектори. Например имало зона за момчетата и техните възпитатели, войниците в отпуск, чуждестранните високопоставени лица и т.н.

По време на управлението на Домициан към римския Колизеум било добавено последно ниво - maenianum secundum in legneis. Това било най-високото ниво и представлявало галерия за обикновените бедняци, робите и жените. В тази част вероятно е имало само места за правостоящи. На гробарите, актьорите и пенсионираните гладиатори било забранено да посещават трибуните и не били допускани в Колизея.

Всички места за сядане са били изработени от травертинов камък, а всяка седалка е била широка около 40 сантиметра (16 инча). От зрителите се е очаквало да си донесат възглавници, ако могат да си ги позволят.

До местата за сядане се стигало по стълби, а залите, водещи навън, се наричали vomitoria. Някои предполагат, че името е свързано с използването на пространството за повръщане; това обаче е неточно.

Новите седем чудеса на света

Името vomitoria идва от начина, по който коридорите изхвърляли хора и зрители от трибуните.

В съвременни източници като Кодекс Календар от 354 г. се посочва, че римският Колизеум е можел да побере до 87 000 зрители едновременно. Възможно е това да е било преувеличено; според съвременните оценки броят им е по-малък, но все пак впечатляващ - 50 000.

Макар че римският Колизеум е известен със своята арена, най-впечатляващата и важна част се е намирала под пода на арената. Под дървения под на арената се е намирал хипогеумът, или подземието.

Хипогеят е добавен към Колизея по време на управлението на император Домициан. Представлява сложна мрежа от тунели и камери на две нива, която се използва за настаняване на гладиатори и животни преди представленията. Това не е било малко начинание и изглежда, че мрежата е била многократно преструктурирана и подобрявана. Има поне дванадесет очевидни етапа на строителство.

Осемдесет вертикални шахти са свързвали хипогея с арената; те са били използвани за изпращане на животни в клетки и декори на арената. По-големи платформи с шарнири са използвани за транспортиране на по-големи животни като слонове до пода на арената.

Вътре в хипогея е имало и голямо количество впечатляващи машини. За пренасянето на животните и декорите през вертикалните шахти до пода на арената са били използвани асансьори и ролки. Имало и масивни хидравлични механизми, които можели да се използват за бързо наводняване на арената чрез връзка с близкия акведукт!

.
Източник: Getty images/ iStock

Хипогеумът служи като дискретно средство за свързване на римския Колизеум с външния свят. Животните и изпълнителите можели да бъдат докарани от близките конюшни, а Колизеят бил свързан директно с гладиаторските казарми в Луд Магнус. Тунелите можели да се използват и от императора и неговите весталки, така че да не им се налага да се промъкват през тълпите от простолюдието, чакащо навън.

Кой е построил римския Колизеум и кой е платил за него?

Въпреки че няма разписки, които да показват стойността на римския Колизеум, имаме известна представа как Веспасиан и неговите наследници са платили за него. През 70 г. от н.е. приключва първата римско-юдейска война. По това време Йерусалимският храм е нападнат и разграбен от римски войници. Смята се, че Колизеумът е бил поне частично финансиран от този грабеж. Един надпис на самия Колизеум гласи: "Император Тит Цезар Веспасиан Август нареди новият амфитеатър да бъде направен от (приходите от продажбата на) плячката".

Вероятно разходите са били намалени и чрез използването на робски труд. Дълго време се е смятало, че Колизеят е построен от 100 000 еврейски роби, които са били пленени по време на обсадата на Йерусалим. Няма обаче съвременни източници в подкрепа на това твърдение, така че не е известно със сигурност кой е построил римския Колизеум.

Наследството на римския Колизеум безспорно е кърваво. Вероятно построен от роби и платен с кървави пари, той е бил използван за провеждане на кървави спортове и екзекуции. Въпреки това той е бил използван и за показване на красотата чрез Силви - възстановки на природни сцени, използвани, за да покажат на градското население как изглежда външният свят.

Дори и днес, в по-оскъдния си вид, Колизеумът продължава да предизвиква удивление. В разцвета на силите си той трябва да е бил напълно изумителен за обикновените плебеи, които са го посещавали. Колизеят и неговият дизайн ни дават възможност да се запознаем с живота в древния римски свят - свят, изпълнен както с гениалност и красота, така и с насилие и кръвопролития.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел прие резолюция срещу палестинска държава

Израел прие резолюция срещу палестинска държава

Свят Преди 4 часа

Белият дом призна, че не разполага с точна дата за разговори с Нетаняху

Буря с градушка удари Монтана

Буря с градушка удари Монтана

България Преди 5 часа

Бурята причини щети, има много паднали клони и дървета

<p>Какво е търсил стрелецът по Тръмп в телефона си</p>

Разкриха какво е търсил стрелецът по Тръмп в телефона си преди атаката

Свят Преди 8 часа

Повече по темата четете в следващите редове

Пожар край бензиностанция в Харманли

Пожар край бензиностанция в Харманли

България Преди 8 часа

Изгорели са няколко къщи

Русия с нови мерки срещу украинската контраатака

Русия с нови мерки срещу украинската контраатака

Свят Преди 8 часа

Затварянето на детските градини в региона ще засегне около 50 000 души

"Шогун" разби конкуренцията в номинациите за наградите "Еми"

"Шогун" разби конкуренцията в номинациите за наградите "Еми"

Преди 9 часа

Това е едва втората тв продукция, която не е на английски език, спореща за най-добър драматичен сериал

EON Sports Mode с тройно увеличение през Европейското първенство

EON Sports Mode с тройно увеличение през Европейското първенство

Любопитно Преди 9 часа

Спортната функционалност е използвана над 600 000 пъти

НАТО с нов щаб в подкрепа на Украйна от септември

НАТО с нов щаб в подкрепа на Украйна от септември

Свят Преди 10 часа

Той ще има 700 души персонал в Германия

Шеф Манчев събира в кухнята най-влиятелните млади българи

Шеф Манчев събира в кухнята най-влиятелните млади българи

Любопитно Преди 10 часа

Приятелите Изи и Емил Конрад заедно в „Черешката на тортата“ по NOVA

Пак се запали пожарът край Воден, огънят тръгна към Крайново

Пак се запали пожарът край Воден, огънят тръгна към Крайново

България Преди 10 часа

Затворен е пътят между селата Воден и Крайново и на мястото има кола на Дирекция "Жандармерия"

Тих, самотен, интелигентен: Стрелецът на Тръмп в очите на съучениците си

Тих, самотен, интелигентен: Стрелецът на Тръмп в очите на съучениците си

Свят Преди 11 часа

Съучениците му казват, че са го познавали като самотник, но не и склонен към насилие

Умишлен пожар, горят къщи в село край Чирпан

Умишлен пожар, горят къщи в село край Чирпан

България Преди 11 часа

Установен е извършителят и се издирва

Беларус въведе безвизов режим за България и други 34 страни

Беларус въведе безвизов режим за България и други 34 страни

Свят Преди 11 часа

Безвизовият режим важи за 90 дни

България екстрадира педофил от САЩ

България екстрадира педофил от САЩ

България Преди 12 часа

С решение на Окръжен съд – Благоевград е допусната незабавна екстрадиция

<p>Звездите от историята на Big (VIP) Brother, които не са вече между нас</p>

Звездите от историята на Big (VIP) Brother, които изгубихме

България Преди 12 часа

Много от имената, които гледахме в различните издания на шоуто, вече не са между нас

<p>Карта на войната: Киев си връща част от &quot;Ню Йорк&quot;&nbsp;</p>

Карта на войната: Киев си връща част от "Ню Йорк" на фона на атаките на Русия

Свят Преди 12 часа

Градът се намира на юг от град Торецк, който сега е важна опорна точка в обсадения украински фронт