0

В продължение на векове морските гладиаторски битки, известни като наумахии, са завладявали тълпите с реалистичното пресъздаване на прочути морски сражения, изпълнени с целия хаос, храброст и жестокост на оригиналните конфликти. Гладиатори и военнопленници са принудени да се бият до смърт на борда на копия на военни кораби, което е кръвожадно зрелище за хилядите зрители. Но наумахията не е била само насилие - тя е била и демонстрация на технологичните постижения на Римската империя, с впечатляващи водни съоръжения и трибуни, които са можели да поберат до 30 000 души.

Логистичните предизвикателства при организирането на тези грандиозни спектакли са били огромни, но очарованието на зрелището е било твърде голямо, за да му се устои. 

Раждането на Наумахия

Днес пресъздаването на битки е популярно занимание за много любители на военната история. Но римляните отиват още една стъпка напред. Първата наумахия, или гладиаторска морска битка, е проведена през 46 г. пр.н.е. от Юлий Цезар . 

Цезар е бил в подем. Той току-що се е завърнал от битка, след като е разбил привържениците на своя съюзник и съперник Помпей Велики. Той искал да празнува и да покаже на хората в Рим колко е силен. За тази цел поръчал да се изкопае басейн край река Тибър, който бил достатъчно широк и дълбок, за да побере две флотилии от биреми, триреми и квинкереми (римски бойни кораби).

Най-красивите места в Рим

В това изкуствено създадено езеро над 2000 бойци и 4000 гребци (съставени от военнопленници) ще бъдат принудени да се бият до смърт в окончателната реконструкция на морска битка . Рим не е виждал нищо подобно дотогава, а римският историк Светоний отбелязва, че хора от цяла Италия са се стекли, за да станат свидетели на спектакъла.

Спектакълът

Това не е първият случай, когато римски лидер организира голям спектакъл, за да се саморекламира. Римските граждани вече били свикнали с гладиаторските битки, известни като munus, и с лова на екзотични животни, известен като venatio. 

Тези събития са събирали хиляди зрители от всички социални класи и са били използвани не само като начин да се зарадва публиката, но и като демонстрация на власт. Наумахията е била от съвсем друг мащаб.

Първата морска битка на гладиаторите на Цезар вероятно е била най-сложното събитие, което някога се е провеждало в Древен Рим до този момент. Събитието представлявало внимателно съчетание от истинска битка до смърт и възстановка на сражение. 

Вместо да бъде свободна битка за всички, тя е внимателно подготвена възстановка на битката между флотите на Тир и Египет, традиционните врагове на Рим. По-късните битки следват подобна тенденция и се основават на историческите битки между Атина и Персия, Родос и Сицилия. 

Участниците в тях били известни като naumachiarii и носели униформи на страната, която представлявали. Тези нещастници обикновено били военнопленници или осъдени на смърт. Професионални гладиатори също можели да поискат да се включат в забавлението и дори има данни за сенатор, който ръководи една от страните по време на наумахия. Битките, в които те участвали, били истински и изпълнени с кръв, осакатявания и удавяния, в сравнение с които нормалните гладиаторски битки изглеждали скучни.

Въпреки огромната им популярност, след първата гладиаторска морска битка на Цезар са проведени само още около 12 големи наумахии. Това се дължи на две причини. За правилното им провеждане е било необходимо безумно много планиране, а и са били изключително скъпи.

9 неща, които вероятно не знаете за римските гладиатори

Това означавало, че обикновено се провеждали в чест на големи събития. Например през 2 г. пр. н. е. Август организирал огромна наумахия, за да отпразнува откриването на храма на Марс Ултор (римския бог на войната). Събитието представлявало възстановка на прочута битка между гърци и перси и в него участвали над 3000 бойци, които се сражавали на над 30 големи и няколко по-малки кораба. 

За да се спестят разходи, някои по-късни наумахии се провеждали на естествени водоеми. През 40 г. пр.н.е. например Секст провежда малко по-малко впечатляваща наумахия в Месинския проток. Битката, която той избрал да пресъздаде, била една от собствените му победи - морска битка срещу Октавиан (бъдещия Август). 

Може би най-грандиозната наумахия е проведена през 52 г. от н.е. в чест на император Клавдий . Тя се състояла на езерото Фучине в Централна Италия и представлявала известна битка между Сицилия и Родос. Тя се провежда в чест на завършването на отводнителните работи в района (колко вълнуващо) и е замислена така, че да засенчи последната голяма наумахия, проведена от Август.

В битката участвали над 100 кораба и впечатляващите 19 000 бойци, всички от които били каторжници. Според историка Светоний точно преди началото на битката бойците извикали "Ние, които ще умрем, ви поздравяваме!", а доволният Клавдий отговорил "Или не".

Това накарало затворниците да повярват, че са помилвани, и затова те отказали да се бият. Тогава крайно раздразненият Клавдий бил принуден да изпрати императорската си гвардия, за да започне битката.

Изграждане на Наумахия

Макар че някои императори предпочитали да спестят пари, като организират наумахии на съществуващи водоеми, повечето избирали да построят свои собствени. Естествените водни басейни имали два основни недостатъка - те не били толкова благоприятни за наблюдение и просто не били толкова впечатляващи. 

Наумахията на Цезар се провеждала в голямо изкуствено езеро в Кампус Марций, което беше запълнено веднага след края на битката. Впечатляващо? Да. Но и изключително разточително. 

Когато Август провежда своята наумахия, той построява подобно изкуствено езеро на брега на река Тибър. След като събитието приключило, вместо да го запълни, Август запазил езерото и то станало известно като Naumachia Augusti . До края на I в. сл. н. е. езерото е използвано многократно за провеждане на подобни събития. 

Други императори възприемат различен подход. Вместо да използват съществуващ водоем или да използват езерото на Август (с което рискуват да споделят светлината на прожекторите с предшественика си), някои по-късни императори избират да построят и след това да наводнят амфитеатри.

Първият император, за когото се смята, че е направил този опит, е Нерон. През 57 г. от н.е. той построява каменен и дървен амфитеатър в Campus Martius, който след това незабавно наводнява. Малко повече се знае за проведената там наумахия през 57 г., но се смята, че през 64 г. той отново използва същото място за втора битка. 

Това, което знаем, е, че съвременните историци са били изумени от факта, че след морската битка амфитеатърът е бил отводнен, което е позволило битката да бъде последвана от лов на диви животни, а след това и от гладиаторски игри. И всичко това в един и същи ден. Опитайте се да направите това с едно езеро. За съжаление на Нерон, той не успял да използва театъра за трети път, той изгорял малко след второто му използване, по време на големия пожар в Рим . 

Разбира се, най-известният пример за използване на амфитеатър за наумахия е самият Колизеум. Историците смятат, че за откриването му през 80 г. от н.е. император Тит е провел две наумахии. Едната се е провела в езерото, построено от Август, а втората - в самия Колизеум. 

Поради ограниченията в размерите на Колизея е малко вероятно морските битки, провеждани там, да са били толкова грандиозни, колкото тези, провеждани от Цезар или Август. Макар че мястото е достатъчно голямо, за да побере няколко кораба и техните екипажи, те не биха могли да направят нищо повече от това да плават там и да се избиват един друг. Историците смятат, че за да се облекчи този проблем, са били използвани сценични реквизити, които да представят корабите. Те са били свързани с механизми, които могат да симулират вълнуващи събития като корабокрушения.

Римски императори оживяват в ръцете на испански скулптор

Времето, в което Колизеумът е бил домакин на наумахия, обаче е било краткотрайно. Въпреки че първоначално той можел лесно да се пълни и източва с помощта на поредица от канали и басейни, това станало невъзможно, след като император Домициан построил мрежа от помещения и тунели под Колизея, известна като Хипогей.

Приблизително по същото време, когато се изграждат тунелите на Колизея, Домициан подрежда още две наум. Първата е проведена някъде преди 85 г., преди тунелите да бъдат завършени, а втората - през 89 г. За събитието през 89 г. от н.е. той поръчва да се изкопае нов басейн близо до река Тибър, като се използва камъкът, който е изваден за ремонта на Циркус Максимус. Два заека с един камък. 

Залезът на римската Наумахия

Източниците споменават за още няколко наумахии. Знаем, че Траян е организирал една в чест на завладяването на Дакия (Румъния) по време на разгара на експанзията на Рим. Това събитие се е състояло в басейн близо до Ватиканския хълм. Друга е проведена през 248 г. от император Марк Юлий Филип по време на честването на хилядолетния юбилей на Рим. 

След наум на Филип събитията внезапно спират (поне според историческите данни), като през римския период не са регистрирани повече. Но защо?

Възможно е популярността им просто да е достигнала своя връх и поради това събитията просто да са престанали да бъдат специални. Първите три наумахии са проведени с разлика от около 50 години, което ги прави уникални. 

Флавийският амфитеатър, който купил популярността на император Веспасиан Древен произход - Флавийският амфитеатър, който купил популярността на император ВеспасианСложна система от асансьори и капани за вкарване на диви животни в Колизея, реконструирана Древен произход - Сложна система от асансьори и капани за вкарване на диви животни в Колизея, реконструирана
Следващите 6, които се провеждат в амфитеатри, се провеждат в рамките на 30 години. Това ново поколение наумахии било по-евтино в материално и човешко отношение, но и по-малко грандиозно. В този смисъл те просто се превръщат в част от игрите, а не в изключителни събития сами по себе си. 

Някои историци смятат, че въпреки че след 248 г. от н.е. наумахиите са изпаднали от историческите сведения, те все още са се провеждали. Просто те вече не са били достойни за споменаване. Вероятно е също така с отслабването на Рим през III в. събитията просто да са станали твърде скъпи за провеждане. 

Наумахия след Рим

Както историята, така и тенденциите са циклични. Това, което някога е било популярно, винаги, при достатъчно време, ще стане популярно отново. Това важи както за наумахията, така и за разкопчаните дънки и ризите с вратовръзка. 

Основна черта на Ренесанса е подновеният интерес към всичко, свързано с античността. Изведнъж наумахията е запомнена като олицетворение на любовта на римската публика към зрелищата и мегаломанията на лидерите на една някога велика империя. 

Удивително е, че въпреки тези негативни конотации се решава, че е добра идея древната традиция (макар и в по-малко кървав вид) да бъде възродена. Първата нова наумахия е извършена през 1550 г. в Руан, Франция, в полза на Анри II Френски. След това през 1589 г. в двора на Палацо Пити във Флоренция се провежда друга, този път в чест на брака на ерцхерцог Фердинандо I Медичи и Кристина Лотарингска. 

Около 100 години по-късно испанският крал Филип IV се забавлява, като наблюдава наумахия в двореца Буен Ретиро в Мадрид. През 1755 г. Испания организира друга наумахия в град Валенсия, този път за канонизиране на местен светец. 

През вековете в Англия и Шотландия също са проведени няколко наумахии. Те започват като сравнително впечатляващи събития (не по римските стандарти, разбира се). През XVIII и XIX в. те са значително намалени, като в няколко парка се провеждат инсценирани морски битки, които се наричат наумахии.

И все пак историята не свършва дотук. Благодарение на филми като "Гладиатор" интересът към всичко римско и кърваво отново се подновява. Това означава, че много хора отново започват да се интересуват от наумахия. През 2009 г. в Музея на изкуствата в Куинс се провежда изложба на наумахия, организирана от нюйоркския художник Дюк Райли. 

Както всички исторически традиции, и традицията на наумахията трябва да се разглежда в контекста на своето време, с разбиране на културните, социалните и политическите фактори, които са я формирали. Днес можем да се възхищаваме на спектакъла на наумахията като свидетелство за невероятните постижения на Римската империя, но можем да се поучим и от по-тъмните ѝ аспекти и да се стремим да създаваме форми на развлечение, които възхваляват изобретателността и творчеството на човечеството, без да възхваляват насилието или експлоатацията.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 5 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 11 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 12 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 12 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК