8

Д инозаврите не са изчезнали. Те са навсякъде около нас. Всеки ден ние виждаме техните наследници – птиците. Повечето учени са единодушни, че те са произлезли от група двуноги динозаври, наречени тероподи.

Нейни представители са хищници като емблематичния Тиранозавър рекс и значително по-малките велосираптори.

Онези тероподи, които в най-голяма степен приличат на съвременните птици, тежали между 50 и 250 кг, имали мощни челюсти, големи и остри зъби, както и забележително малки мозъци.

Впечатляващи трансформации

В продължение на десетилетия, единствената връзка между динозаврите и птиците, с която палеонтолозите разполагали, бил археоптериксът. Това създание имало крила, покрити с пера, но също така и зъби и дълга опашка, присъщи на динозаврите.

Създанията от ерата на динозаврите, които живеят и днес

На археоптерикса отнело едва около 10 млн. години, за да се сдобие с някои характерни за птиците черти – незначителен период от еволюционнна гледна точка.

На какво се дължи тази забележителна метаморфоза?

Според някои учени, големите еволюционни скокове изискват мащабни генетични промени, които са много по-различни от обичайните трансформации, през които видовете преминават постепенно в хода на своето развитие.

Праисторически секс: Как са го правили динозаврите 

Само по подобен начин може да бъде обяснено как 150-килограмов теропод може да се превърне в праисторическата птица Iberomesornis, която е с размерите на врабче.

В същото време все повече открития показват, че определени характеристики на птиците – като перата, например, са се появили много по-рано, отколкото се смяташе преди, което в известна степен противоречи на теорията за внезапния еволюционен скок.

По тази причина повечето палеонтолози са на мнение, че птиците всъщност са „комбинирали“ някои вече съществуващи специфични черти и са започнали да ги използват по нов начин. Заключението им е, че няколко наглед незначителни промени са довели до един от най-големите еволюционни скокове в историята на нашата планета.

Стъпка по стъпка

През 90-те години на миналия век в Китай са открити значителен брой фосили, които разкриват нещо изненадващо: повечето от динозаврите не разполагали с крила, но имали пера с различни размери. Това нагледно показва, че превръщането на тези огромни същества в птици е бил плавен процес, продължил дълго време. Един от най-очевидните примери в подкрепа на това твърдение са целурозаврите, които се считат за предците на археоптериксите. Редица изследвания на техни фосили показват, че при тях не е имало „еволюционен скок“, а серия от постепенни промени.

„Едно нещо трябва да се подчертае дебело: динозаврите не са се превърнали в птици за една вечер. Това е станало стъпка по стъпка: първо е настъпила промяна в начина им на ходене, после са се появили пера, които постепенно са ставали все по-сложни и разнообразни, след това костната им структура е претърпяла известни изменения, а накрая са се сдобили с крила“, обяснява палеонтологът от университета в Единбург Стивън Брусати.

Неговите проучвания показват, че когато археоптериксите и останалите наследници на целурозаврите се появили, те започнали да еволюират много по-бързо от останалите динозаври.

„Изглежда, че птиците не са резултат от еволюционен скок, а по-скоро са предизвикали такъв“, обяснява още Брусати.

Предимствата на малките размери

Най-новите изследвания показват, че прародителите на съвременните птици са се смалили изненадващо бързо. Това навежда учените на мисълта, че по-малкият размер се е превърнал във важно преимущество от еволюционна гледна точка.

Този процес започнал преди около 200 млн. години (приблизително 50 млн. години преди появата на археоптерикса).

„На пръв поглед това изглежда крайно необичайно, тъй като през въпросния период повечето динозаври ставали все по-големи“, отбелязва Майкъл Бентън, който е палеонтолог от университета в Бристъл.

Данните, с които палеонтолозите разполагат, сочат, че по-малките видове имали някои сериозни предимства пред по-големите.

„Техният по-скромен размер отварял редица възможности пред тях – нови местообитания, нов начин на живот, а и промени във физиологията им“, смята Брусати.

Бентън на свой ред добавя, че смаляването на предците на птиците е свързано с живота по дърветата, които са ценен източник на храна и подслон. Несъмнено най-важното умение, които те придобили, е летенето. Колкото по-малки били създанията, толкова по-лесно се научавали да махат с крила и да изминават все по-големи разстояния, без да докосват земята.

Изненадващо откритие

Годината е 2008-а. Архат Абжанов, който е биолог от Харвардския университет, се захванал с нелеката задача да извърши подробен анализ на огромен брой алигаторски яйца. Любопитна подробност, която повечето хора не знаят, е, че алигаторите имат общи прародители с динозаврите. По тази причина те са по-близки родственици с птиците, отколкото с гущерите.

В хода на своята работа Абжанов се натъкнал на един любопитен факт: главите на алигаторите в известна степен напомняли на тези на птиците, а алигаторските ембриони – на пилета.

Ученият също така установил, че съществуват редица прилики между бебетата динозаври и възрастните птици.

Дали не става въпрос за нещо повече от случайни съвпадения?

За да получат отговор на този въпрос, Абжанов и няколко негови колеги, сред които Марк Норел, палеонтолог от музея по естествена история в Ню Йорк, започнали да събират фосили от различни части на планетата – включително на древни птици и на бебета динозаври.

„Открихме, че първите птици са почти напълно идентични с ембрионите на велосирапторите. Редица сходства могат да бъдат забелязани и при съвременните птици“, отбелязва Абжанов.

Той обяснява, че става въпрос за процес, известен като педоморфоза, при който възрастни организми запазват определени черти, характерни за по-ранните стадии на развитие.

Но защо подобен процес се оказал така важен за еволюцията на птиците?

Учените все още нямат единодушен отговор.

„Ако крайната цел е запазването на малки размери на тялото, то отличен начин за постигането й е да се спре растежа възможно най-рано“, отбелязва Майкъл Бентън.

Това би обяснило и уголемяването на мозъците при птиците. Всеизвестен факт е, че бебетата на много животни се раждат с наглед твърде големи глави (това може да се забележи особено ясно при хората – главата на бебето е приблизително една четвърт от големината на цялото тяло).

По тази причина запазването на тези „детски“ размери е отличен начин да се увеличи размера на мозъка. Както можем да се убедим днес, въпросната стратегия се е оказала повече от печеливша за птиците.

Вижте още:

„Земята е куха и под повърхността ѝ се крие непознат свят“

Птиците не са истински – историята на една от най-абсурдните конспиративни теории

Непознатата история на неандерталците – "изчезналите хора"

Десет невероятни факта за кода на живота - ДНК

Неразгадаема мистерия на 3700 години

Трагичната история на седем изчезващи племена

Малките сиви извънземни – историята на един културен феномен

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 4 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 4 часа

Той определи среща като безпрецедентна

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 6 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 6 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 6 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 7 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 7 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 7 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 8 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 8 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 8 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 8 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 9 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 9 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение