7

Г одината е 1908-а. Италианският археолог Луиджи Перние изследва минойския дворец в античния град Фестос, намиращ се на гръцкия остров Крит (смята се, че дворецът е бил убежище на брата на цар Минос - Радамантис).

Там той се натъква на един уникален артефакт – диск със странни символи по него. Учените смятат, че той е създаден през XVII в. пр. н. е. Диаметърът му е 16 см. и е изработен от печена глина. Съдържа 45 тайнствени символа, които се повтарят общо 242 пъти.

Заедно с диска е намерена и таблица с надпис на критско линеарно А писмо (т. нар. Линеар А е писменост, използвана от древните жители на Крит. Линеар Б на свой ред представлява писменост на ранен гръцки език, разчетена в средата на миналия век от английския филолог Майкъл Вентрис. Линеар А не е напълно разшифрован, макар че е частично транскрибиран на базата на характеристиките на Линеар Б).

Какво означават символите на диска и каква е тяхната функция?

Макар от откриването на артефакта да е изминал повече от век, до ден днешен никой няма категоричен отговор на този въпрос. Една от най-популярните хипотези гласи, че става въпрос за кодирано текстово послание с неизвестно съдържание. Повечето археолози са на мнение, че използваната писменост няма аналог в древността. Други предполагат, че дискът от Фестос всъщност представлява геометрична теорема, а трети смятат, че е настолна игра или обект с религиозно предназначение.

Символите са разположени спираловидно към центъра на диска, по посока на часовниковата стрелка. Любопитна подробност е, че те не са издълбани, а щамповани в меката глина, след което тя е била изпечена на висока температура.

Според някои учени, символите са били поставени върху диска с помощта на изненадващо развита технология, сравнима с печатната преса на Йоханес Гутенберг, създадена в средата на XV в. Един от тях е носителят на „Пулицър“ Джаред Даймънд, според когото тя не е придобила голяма популярност и не се е разпространила извън пределите на Крит по една проста причина – била е създадена в неподходящ момент от историята.

Докато повечето експерти са единодушни, че символите върху диска от Фестос са някаква форма на древна писменост, никой няма представа как трябва да бъде разчетен надписът. Нещо повече – сред археолозите няма консенсус дори по въпроса в каква посока трябва да се чете той.

Според едни, началото е в центъра на диска и посланието е написано отвътре навън. Други пък смятат точно обратното – че надписът започва от външната част на диска и върви в спираловидна посока към центъра.

Повечето символи, изобразени на диска от Фестос, представляват лесно разпознаваеми обекти – като растения, животни и оръжия. На места има следи от корекции, вероятно направени от създателя на диска.

Обикновено се смята, че артефактът е минойски заради сходството на някои символи с тези върху други предмети, за които се знае със сигурност, че са с такъв произход. Златният пръстен на Maвро Спилио, открит в Кносос през 1926 г., например, има спирално разположен надпис на линеарно А писмо.

Върху една бронзова секира, открита в пещера на остров Крит, пък има 15 пиктографски знака, които приличат много на тези върху диска от Фестос (макар че нито един от символите не съвпада напълно).

Видният английски археолог Артър Джон Евънс (откривателят на Линеар А) обаче изказва друго предположение. През 1909 г. ученият отбелязва, че между символите върху диска от Фестос и минойските йероглифни знаци има сериозни различия. Той обръща специално внимание на човешките фигури и техните контури, както и на изображенията на кораби. Френският историк и експерт по въпросите, свързани с Древна Гърция Густав Глоц на свой ред твърди, че глината, от която е направен дискът, изобщо не е от остров Крит.

И все пак какво може да представляват символите?

Някои археолози ги сравняват с египетските йероглифи и са на мнение, че всеки отделен знак представлява цяла дума. Други не са съгласни с това твърдение и смятат, че символите са букви от отдавна забравена азбука. Има и трета хипотеза – всеки знак е сричка или звук, които образуват думи само тогава, когато са групирани правилно.

Големият проблем, пред който са изправени учените, изследващи диска, е, че засега няма с какво да съпоставят символите, за да разшифроват поне част от текста, което превръща разгадаването на мистерията в невъзможна задача.

Любители археолози от цял свят не спират с опитите да дешифрират посланието, изписано върху древния артефакт. Много от тях са оптимисти, че мистерията скоро ще бъде разгадана. Повечето учени обаче не споделят този ентусиазъм. Според тях, това няма как да се случи, освен ако не бъдат открити още надписи, съдържащи символите от диска.

Истината е, че всяко предполагаемо разшифроване на посланието без външно потвърждение, т.е. без успешно сравняване с друг надпис, няма как да бъде прието за окончателно. Пример в това отношение е световноизвестният Розетски камък, открит в края на XVIII век, благодарение на който учените днес могат да превеждат текстове, съдържащи древноегипетски йероглифи.

Дискът от Фестос се съхранява в археологическия музей в Ираклио на остров Крит. И до днес той си остава една от най-големите загадки на археологията. По тази причина никак не е изненадващо, че има хора, според които в него е закодирано послание от извънземна цивилизация или е портал към друго измерение. Някои пък са убедени, че дискът е създаден не къде да е, а на митичния изчезнал остров Атлантида. Дали един ден тайните на древния артефакт ще бъдат разгадани – това само времето ще покаже.

Вижте още:

Един ден в Средновековието – чума, рицарски дуели и оцет вместо паста за зъби

Машина на времето - каква е била хигиената през Средновековието

Смелият воин, изправил се сам срещу цяла армия

Кои са апатридите – хората без държава

Непознатите викинги

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 3 минути

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 7 минути

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 28 минути

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 37 минути

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 40 минути

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 42 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 1 час

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 1 час

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 1 час

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 1 час

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 2 часа

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 3 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък