2

Н ашите предци са построили много невероятни градове и храмове и са издълбали толкова много завладяващи произведения на изкуството, но методите и причините за това, което са направили, са изгубени в мъглата на времето. Спиращата дъха работа на древния свят показва, че хиляди години там остават повече въпроси, отколкото отговори...

11 древни мистерии, на които все още нямаме отговор

Какво означават камъните от Карнак?

Дали тези мегалити са вкаменени останки от римски легион, превърнат в камък от магьосника Мерлин? Местната легенда би ни накарала да повярваме, но истината може да бъде също толкова очарователна.

Близо до село Карнак в Бретан, Северна Франция, огромна площ от 100 акра съдържа около 3000 изправени камъка, маршируващи в далечината, докъдето стига окото. Някои камъни са поставени в подредени линии, други в кръгове, а някои върху други, за да образуват гробници.

Тези каменни армии са дело на хора от неолита, датиращи от 3000 до 4500 г. пр. Н. е. Удивително доказателство за изобретателността на тези предкелтски хора е, че те са можели да дялат гранита на ръка, да влачат камъните до 50 км и да ги поставят толкова точно - мегалитите варират по размер, като най-високият е около 6,5 м.

Историците и учените отдавна са озадачени от целта на тези камъни. Един изследовател твърди, че те са били устройство за откриване на земетресения, докато други казват, че са храмове в чест на предците или някакъв вид календар, или астрологично устройство. Разбира се, тяхната употреба може да се е променила през хилядата години, в които са били подреждани, така че може би никога няма да разберем със сигурност.

Вижте Тутанкамон: Ново проучване разкрива лицето на младия фараон (СНИМКИ)

Какво се е случило с хората от Ангкор Ват?

През 1860 г. френският изследовател Анри Муо си проправял път през камбоджанската джунгла, когато внезапно се натъкнал на великолепен храм, скрит сред дърветата. Само няколко будистки свещеници и фермери са живели там и те не са знаели нищо за неговата история. През годините историците са събрали заедно историята на една велика империя, която е доминирала в района от около 800 г. до 1400 г. Тогава защо Ангкор Ват, разположен близо до съвременния Сием Реап, е оставен да упадне през 15 век?

Знаем, че храмът е бил само малка част от гигантски град и е бил населен от индуски местни хора, кхмерите. Главният храм е свързан с обители и стълбища и е украсен с изображения на битки и легенди, написани на санскрит. Тези легенди разказват за могъщи крале, почитани като богове, които са построили тези огромни структури. Сателитните изображения също показват, че останалата част от града, сега под джунглата, съдържа стотици по-прости къщи, оризища и свързващи канали.

Загиването на града е било бързо. През 15-ти век битките с виетнамците и тайландците се оказват опустошителни за кхмерите. Но може и други фактори да са влезли в действие. Преминаването от индуизъм към будизъм може да означава, че кхмерите са спрели да вярват, че кралят е бог и това да е причинило липса на единство. До 1450 г. Ангкор Ват почти се е превърнал в призрачен град.

В търсене на изгубения бял град на Хондурас

Гьобекли тепе Райската градина ли е?

Големите пирамиди са на 4500 години, докато Стоун Хендж е с 500 години по-стар. Впечатляващо – но си представете град, който е 7000 години по-стар от това! Гьобекли тепе, в съвременна Турция, е построен преди 12 000 години, около края на последната ледникова епоха. Този факт нарушава всички правила, че хората трябва да бъдат заселени фермери, за да създадат градове. Гьобекли тепе е построен толкова рано, че кара някои да спекулират, че това може дори да е мястото на Райската градина.

Докато мамутите и саблезъбите тигри все още са бродили по Земята, тези праисторически хора са строяли сложни храмове, украсени с красиви дърворезби. Разположено високо на билото в югоизточна Турция, мястото е огромно, като досега е разкопана само малка част. Има 43 монолитни каменни стълба с каменни стени, вероятно оформящи храмове. Районът вероятно е бил горист и умерен в онези дни, така че хората са живели като ловци събирачи.

Това невероятно място е построено преди използването на колело, плат, метални инструменти, огън, керамика и опитомени животни. Може ли това да е Райската градина, както се споменава в Битие? Библията не споменава за построени структури в Градината и твърди, че Адам и Ева са били прогонени и не им е било позволено да се върнат, така че не биха могли да построят нищо по-късно. Въпреки това изключителната възраст на Гьобекли тепе трябва да го направи най-старото откривано досега място за хора.

Да откриеш подземен град в мазето си: Древната находка Деринкую

Защо Огънатата пирамида е с тази форма?

Всички знаем как трябва да изглеждат пирамидите – голяма квадратна основа с прави линии, издигащи се до идеална точка. И така, какво да правим с тази ранна египетска пирамида, която е наклонена две трети от пътя към върха?

Построена по време на управлението на фараона Снефру, огънатата пирамида ни дава жизненоважни улики за това как са били построени тези древни гробници. Има квадратна основа и е висока около 105 м, с две вътрешни отделения, свързани с тесен коридор.

Изгледът отвън показва, че долната част на пирамидата е построена в обичайния стил, но нещо се е случило, което е накарало строителите рязко да променят ъгъла на наклона. Може би внезапната смърт на човека, за когото е построена гробницата, е означавала, че строителите трябва да приключат бързо. Или срутването на друга пирамида, която се строи по същото време, е накарала строителите да разберат за недостатък в проекта. Или това е било просто прототип, начин за научаване на ценни уроци по пътя към по-късните шедьоври на пирамидите?

Интересни факти за 7-те чудеса на Древния свят

Какво е значението на Пиктските камъни?

Стотици мистериозни свободно стоящи камъни, издълбани с енигматични и стилистични символи, могат да бъдат намерени в цяла Шотландия от западните острови на изток. Те датират от 500 до 900 г. и никой не знае със сигурност какво представляват символите. Някои очевидно са животни и птици, реални или въображаеми, докато други са ежедневни предмети като гребени или огледала, или предмети с неизвестно значение – но същите странни символи се повтарят отново и отново.

Пиктите, които са обитавали земята на север от Стената на Адриан преди шотландците, са били толкова мистериозни за историята, колкото камъните, които са издялали. Те не са имали писмена система, която познаваме, така че можем само да гадаем какво означават рисунките. Около 50 символа се появяват многократно и обикновено се поставят по двойки. Има сьомга, елени, гъски и фантастични чудовища. Обектите включват полумесец и V прът, гребен и огледало и двоен диск със Z прът.

Камъните може да са маркери на територия или надгробни плочи, като символите представляват семейни двойки или кланове. Камъните може дори да са политически изявления, противопоставящи се на растежа на новата религия на християнството. Може би символите са били някакъв вид писменост, която не можем да тълкуваме. Може би никога няма да разберем тяхното значение, нито животите зад мистериозните им създатели.

Исторически мистерии, които вероятно никога няма да разгадаем

Каква е била целта на Равнината на бурканите?

Представете си плоския, тревист пейзаж на централен Лаос и древна област, която наскоро е била опустошена от бомби по време на войната във Виетнам. Ще бъдете изумени да видите хиляди огромни каменни буркани, някои до 3 м високи и 1 м широки, разпръснати произволно из равнината. За какво са тези буркани, кой ги е направил и защо са там?

Смята се, че датират от желязната епоха, около 500 г. пр. Н. е. до 500 г. сл. Н. е., а изследванията през 30-те години на миналия век са разкрили човешки скелетни останки и артефакти, включително мъниста, керамика, железни инструменти и бронзови бижута, наред с други реликви. Бурканите са били предимно празни, само от време на време са били откривани предмети вътре и вероятно някога са имали капаци, направени от нетрайни материали. Може би са погребални урни или паметници на мъртвите. Или може би са били използвани за задържане на вода.

Как тези буркани, някои тежащи 30 тона, са били транспортирани от каменоломната им на около 8 километра разстояние? Били ли са издълбани в каменоломната, след което да са търкулнати до отреденото им място? Тази област все още се разкопава, но изглежда има много повече места, на които се намират тези буркани – вероятно до 90 места. Не знаем нищо за хората, които са ги създали, но това е подвиг на страхотна организация, технически умения и огромен труд. Бурканите остават и днес странна и прекрасна гледка.

Загадки, феномени и конспирации – непознатото лице на Индия

Защо Теотиуакан е бил изоставен?

Само на 48 км северно от Мексико Сити се намира изоставен разрушен град, обхващащ 20 кв. км. Неговите пирамиди и дворци, пътища и напоителни системи лежат пусти, както през 12 век сл. Н. е., когато ацтеките са дошли на мястото. Ацтеките го нарекли Теотиуакан или „мястото, където човек става бог“, но не знаем как са го нарекли хората, които са построили града, тъй като не са оставили писмени сведения. Те напуснали мястото около 700 г. сл. Хр. и взели тайните си със себе си.

Но ако бяхте посетили Теотиуакан около 600 г. сл. Хр., щяхте да откриете процъфтяващ метрополис с около 200 000 души. Пирамидата на Слънцето, третата по големина в света, щеше да свети в ярко червено под слънцето и бихте могли да вървите по дългата миля Алея на мъртвите, оградена от храмове и дворци. Също бихте видели хора, които използват сложни напоителни системи, необходими за изхранването на толкова голямо население.

Само 100 години по-късно Теотиуакан е изоставен. Какво се е случило с тази удивителна цивилизация? Възможно е ерозията на почвата да е означавала, че хората вече не са били в състояние да се изхранват и това може да е причинило гражданска война. Може би са били нападнати от външни племена. Знаем, че пожар е обхванал града и хората са го напуснали. Въпреки че проучванията в Пирамидата на Луната продължават, може никога да не разберем името на града или хората в него, но това, което са оставили след себе си, е грандиозно.

Мистериозна археологическа находка се оказа със зловеща история

Защитават ли реки от живак гробницата на император Цин?

През 1974 г. фермер копаел в земята си в Сиан в централен Китай. За свое учудване той открил няколко човешки фигури, направени от теракота. Когато археолозите пристигнали, те започнали да откриват статуя след статуя. Въпреки че работата продължава и до днес, те изчислили, че има скрита армия от 8000 войници, 130 колесници, 520 коня и 150 кавалеристи. Всяка фигура е била конструирана индивидуално с уникални лица и физика, като статуите са носили сложни напречни лъкове и мечове.

Този модел на армия е направен за император Цин Ши Хуанг, който починал през 210 г. пр. Н. е. Той е бил първия, който обединил Китай. Мемориалът му е създаден под формата на подземен некропол, защитен от армия от войници и оръжия. Комплексът обхваща около 98 квадратни километра с гробницата на императора в центъра. Все още обаче никой не е влизал в гробницата, тъй като има слухове за оръжия с капан, които защитават входа и реки от живак, течащи около гробницата.

Китайското правителство решило, че е разумно да остави гробницата неотворена, докато не научи повече за нея. Древните китайци смятали, че живакът дарява вечен живот и според сведенията император Цин го пиел всеки ден - вероятно причината за смъртта му. Ако земята е замърсена с живак, би било опасно да се влезе.

Обвити в мистерия: Пет места, на които никога няма да отидете (ВИДЕО)

Как Нюгрейндж канализира зимното слънцестоене?

Всяка година призори за няколко дни около 21 декември, зимното слънцестоене, тесен лъч слънчева светлина навлиза в малък, идеално позициониран отвор в гробницата Нюгрейндж в Ирландия. Той осветява пода на гробницата и с изгрева на слънцето постепенно прониква в цялата камера, докато се покрие със светлина. Удивително е колко точно този отвор трябва да е бил позициониран, за да се случи това – неолитните фермери, които са направили това, са живели преди 5200 години.

Нюгрейндж се намира в графство Мийт и се състои от голяма кръгла могила с диаметър 85 м и височина около 13 м с каменен проход от 19 м и камери вътре. Могилата е заобиколена от 97 големи бордюра, някои красиво украсени. Смята се, че структурата не е била просто гробница, а по-скоро като катедрала - място за поклонение и религиозни церемонии. Костите на елита на общността са били погребвани там и осветявани всяко зимно слънцестоене от красив лъч светлина.

Мистичният сфинкс в Египет: Каква е скритата му тайна?

Защо жителите на Великденския остров са се обърнали срещу статуите си?

„Едва ли бихме могли да си представим как тези островитяни, напълно незапознати с каквато и да е механична сила, могат да издигнат такива невероятни фигури“, пише капитан Джеймс Кук през 1774 г. Той говори за каменните глави или моаи, които засипват Великденския остров - изолиран вулканичен остров на около 3200 км от бреговете на Чили. Наричан още Рапа Нуи, островът е само 23 км дълъг и 11 км широк, но има около 900 скулптури на височина средно 4 м.

Изследванията показват, че полинезийците са пристигнали на острова между първи и шести век сл. Н. е. и са открили богато залесен пейзаж. Те просперират и започват да изграждат тези удивителни статути. Смята се, че паметниците първоначално са били ярко боядисани и също са имали ярки коралови очи. Червените горни възли са били добавени по-късно. Скорошни проучвания показват, че главите са били поставени близо до източник на чиста вода - може би като благодарност. Така че защо хората са се обърнали срещу статуите на боговете си?

До 18-ти век населението на Великденския остров е намаляло до 600 и хората са се обърнали срещу статуите и дори са започнали да ги събарят. Възможно ли е обезлесяването да е довело до гражданска война, глад и гняв срещу старите богове? Може би без дървета островитяните е трябвало да отделят време за осигуряване на местообитания за птиците, които са почитали, което не оставяло време за строителство. Каквато и да е причината, грандиозните паметници си остават чудо.

"Място, където могат да се чуят гласовете на боговете": Обвитите в мистерия градове на маите

Защо има голямо празно пространство в пирамидата в Гиза?

Голямата пирамида в Гиза е толкова внимателно проучена, че някой може да си помисли, че вече няма тайни за разкриване. Новите техники обаче позволиха на учените да проникнат в структурата на пирамидата в зони, които нямат външен достъп. Субатомните частици, наречени мюони, се движат по-лесно през празно пространство, отколкото през твърди структури – така че като бомбардират древните пирамиди с тези частици и ги проследят, експертите могат да получат по-добра картина на това, което се крие вътре. Това, което откриха, е невероятно.

Пирамидата е построена преди около 4500 години и методът на изграждането ѝ винаги е предмет на дебат. Но през 2017 г. учените обявиха откриването на любопитно празно пространство, което е с дължина най-малко 30 м, скрито дълбоко в древната структура – ​​то е подобно на коридора на Голямата галерия, който води до гробната камера на фараона Хуфу. Това доведе до много спекулации за какво е използвано това пространство.

Едно от предположенията е, че това е вътрешна рампа, използвана за преместване на масивните каменни блокове към върха на пирамидата. Идеята, че може да е скрита гробница, съдържаща артефакти, е малко вероятна, но едва ли ще разберем скоро, тъй като египетските власти вероятно никога няма да дадат разрешение за сондиране за достъп до Голямата празнота. Междувременно просто ще трябва да използваме въображението си.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 1 час

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 2 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 3 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 4 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 4 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 4 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 4 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 5 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 5 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 6 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 6 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 6 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 7 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 7 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар