9

Б ез значение колко много знаем за миналото, някои исторически загадки вероятно ще си останат такива завинаги. От раждането на Исус до самоличността на Джак Изкормвача, някои неща наистина нямат обяснение. Това е така заради изчезването или унищожаването на предмети и документи, ключови за разгадаването. В други случаи доказателствата са толкова смътни, че трудно може да се стигне до заключение. Вероятността никога да не намерим отговорите на тези исторически въпроси, което ги прави още по-вълнуващи.

Източник: iStock

Кога е роден Исус? - Докато много християни празнуват 25 декември като раждането на Исус, той вероятно не е роден на този ден. Датата вероятно е избрана, защото е близо до Сатурналиите, римски фестивал, който празнува бог Сатурн. Ранните християни никога не са успели да се споразумеят за датата на раждането на Исус, поради което православните християни празнували рождения му ден на 6 или 7 януари. В крайна сметка вероятно никога няма да разберем с точност датата на неговото раждане.

Източник: istockphoto/gettyimages

Съществувала ли е Атлантида? - Философът Платон веднъж разказал история за земя на име Атлантида, която съществувала в Атлантическия океан. Народът на Атлантида очевидно е завладял голяма част от Европа и Африка, но атиняните успяват да отвърнат на удара в конфликт, при който Атлантида изчезва под вълните. Никой сериозен учен не вярва, че тази история е вярна. Някои обаче спекулират, че може да е вдъхновена от реални събития, случили се в гръцката история. Например минойската цивилизация, живяла на остров Крит до около 1400 г. пр.н.е., може да е станала вдъхновение за историята за Атлантида.

Източник: istockphoto/gettyimages

Кой е Джак Изкормвача? - През 1888 г. Джак Изкормвача брутално убива най-малко пет жени в Лондон. Съществуват редица писма, за които се предполага, че са изпратени от него до полицията, подигравайки ги да го намерят. Дали писмата наистина са написани от Джак Изкормвача остава загадка и до днес. От десетилетия има безброй спекулации кой всъщност е Изкормвача. Въпреки това изглежда малко вероятно истинската му самоличност някога да бъде разкрита.

Източник: istockphoto/gettyimages

Къде е гробницата на Клеопатра? - Някои хора спекулират, че Клеопатра и нейният любовник Марк Антоний са били погребани заедно в гробница след смъртта им през 30 г. пр.н.е. Местоположението на гробницата обаче остава загадка. През 2010 г. Захи Хавас, бивш министър на антиките на Египет, проведе разкопки на място близо до Александрия. Намерени са няколко гробници, датиращи от управлението на Клеопатра. Гробът й обаче не е открит.

Източник: istockphoto/gettyimages

Къде е Светият Граал? - Светият Граал е чашата, от която Исус е пил по време на последната вечеря с учениците си. Никога не е намерена и почти сигурно е никога няма да бъде. Интересът към Светият Граал нараства през Средновековието, след като историите за крал Артур описват търсенето му. Днес той продължава да бъде популярен в художествената литература и дори е използван в сюжета на филма от 1989 г. „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“.

Източник: istockphoto/gettyimages

Кой уби Кенеди? - Вероятно най-голямата мистерия в американската история, така и не беше разгадана. През 1963 г. президентът Джон Ф. Кенеди е прострелян в Далас от Лий Харви Осуалд, който пък беше смъртоносно прострелян от собственика на нощен клуб Джак Руби преди процеса. Има някои спекулации, че Осуалд не е единственият стрелец. Мотивацията на Руби за убийството на Осуалд също е поставена под въпрос. Никога обаче няма да получим отговорите от Руби, тъй като той е починал от рак на белия дроб през 1967 г.

Източник: istockphoto/gettyimages

Какъв всъщност е бил Исус? - Най-ранните евангелия датират от почти 100 години след живота на Исус. Това поставя библейските учени пред редица въпроси. Колко от историите наистина са се случили? Кога са написани евангелията? И какъв е бил Исус в реалния живот? Археологическите проучвания в Назарет, родния град на Исус, разкриват повече за средата, в която е израснал, отколкото за личността му. Учените смятат, че е малко вероятно някога да разберем какъв е бил Исус в действителност.

Източник: istockphoto/gettyimages

Имало ли е истински крал Артур? - Историята за крал Артур е разказвана много пъти в продължение на хиляда години. Но ако той наистина е съществувал, това вероятно щеше да е една по-малко магическа реалност. Така че забравете за магьосника Мерлин! Има няколко места в Обединеното кралство, които се свързват с крал Артур, като „Тинтаджъл“, който се предполага, че е бил неговият дом. Разкопките обаче не са открили никакви доказателства, че той е живял там или дори, че е съществувал.

Източник: istockphoto/gettyimages

Къде е Джими Хофа? - Известният профсъюзен лидер, известен с участието си в организираната престъпност, изчезна в окръг Оукланд, Мичиган, на 30 юли 1975 г. През 1982 г. е обявен за мъртъв. Самоличността на убиеца му и местоположението на тялото все още са мистерия. Полицията и съдебните антрополози претърсвали много места, но без успех.

Източник: istockphoto/gettyimages

Какво се случи с Кивота? - През 587 г. пр. н. е. вавилонската армия завладява Йерусалим и разрушава Първия храм, важна религиозна сграда на еврейския народ. Там е бил съхраняван и Кивота на завета с десетте Божи заповеди. Какво се е случило с Кивота на завета все още не е ясно. Древните източници сочат, че ковчегът или е бил пренесен обратно във Вавилон, или скрит, преди градът да бъде превзет. Друга хипотеза е, че ковчегът е бил унищожен по време на разграбването на града, но вероятно никога няма да разберем наистина.

Източник: istockphoto/gettyimages

Има ли скрито в яма съкровище на остров Оук? - Повече от два века се носят слухове, че на остров Оук, разположен край Нова Скотия, Канада, има яма със скрити пари и други съкровища. Предполага се, че е заровено там от пиратския капитан Уилям Кид (1645-1701). Безброй експедиции са пътували до острова в търсене на изгубеното съкровище, разбира се, без никакъв успех.

Източник: istockphoto/gettyimages

Истински ли са били висящите градини на Вавилон? - Древни писатели са описали градините, построени в древния град Вавилон, съвременен Ирак. Не е ясно обаче кога са построени и дали изобщо са съществували. До днес археолозите, които са разкопали Вавилон, не са успели да открият останките от тези градини. И тъй като регионът е претърпял щети от войни и грабежи, вероятно това ще остане неразгадана мистерия.

Източник: iStock

Дали Цезарион наистина е бил син на Цезар? - През 47 пр. н. е. Клеопатра ражда син на име Цезарион, за когото твърди, че е син на Юлий Цезар. Клеопатра е назначила Цезарион за съуправител на Египет през 44 г. пр.н.е. Все още обаче не е сигурно дали Цезар наистина е бил бащата на детето. Той никога не признал Цезарион за свой, а приятелят му Гай Опий дори написал памфлет, в който отрича, че Цезарион е негов.

Източник: istockphoto/gettyimages

Истински ли е са съкровищата от медния свитък? - През 1952 г. е намерен меден свитък в пещера на археологически обект в Кумран, Израел. Върху него бил гравиран надпис, в който се описват невероятни съкровища. Свитъкът датира от времето, когато Римската империя владеела района, но имало много бунтове срещу управлението. Учените предполагат, че съкровището е скрито, за да се избегне плячкосването му от римските войници. Дали съкровището е истинско, намерено ли е остават въпроси, на които вероятно никога няма да намерим отговори.

 

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 6 минути

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 11 минути

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 53 минути

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 1 час

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 1 час

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 1 час

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 1 час

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 1 час

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 1 час

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 1 час

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 1 час

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 2 часа

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 2 часа

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 2 часа

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 2 часа

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Жълто-оранжева мъгла задуши няколко региона след няколко дни на силни ветрове от юг