1

Н ай-големите археологически открития понякога се правят съвсем случайно. Но какво ще кажете ако откриете отдавна изгубен град, събаряйки стена в мазето си. Ето как е открит 

древният град Деринкую в Турция.

загадка
загадка Източник: iStock

Историческият регион Кападокия в Турция е пълен с древни чудеса и е дом на невероятен брой очарователни подземни градове, най-големият от които е многоетажният Деринкую. Спускащ се на над 200 фута под земята, с множество скрити врати в дворовете на приземните къщи, градът се смята, че е бил достатъчно голям, за да приюти около 20 000 жители в разцвета си. Но как е възникнало това древно подземно място? Отговорът е доста изненадващ...

загадка
загадка Източник: iStock

Крие се в мазето

Градът е открит през 1963 г., когато един човек събаря стена в мазето си, докато ремонтира дома си, и открива мистериозен тунел, който води до друг и още един след него. В крайна сметка се оказва, че необичайната тунелна мрежа е част древния град Деринкую, с дълбочина 18 етажа, съобщава Metro. Предполага се, че е създаден около VIII-ми или VII-ми век пр.н.е. Aрхеолозите смятат, че пещерите са издълбани на ръка в меката вулканична скала. Подземният град, е подходящ за обитаване от хора, дълбоката вентилационна шахта се смята, че е действала като кладенец за вода, а мрежата от комини осигурявала циркулация на въздуха. Твърди се, че градът е имал конюшни за животните, църкви, училище и дори винарни, и всичко това се е построено под земята. И ако откривателят му избира да остане анонимен, то град Деринкую определено се е превърнал в атрактивно място както за археолози, така и за туристи. Според археолозите от турския департамент по култура Деринкую е еволюирал, подобно на „колония мравки, но създадена от човека“, от първоначалната си употреба като складово съоръжение до огромна подземна цивилизация, достигайки своя връх около византийския период (около 395 г. сл. н. е. до 1453 г. CE). Проучванията показват, че много различни народи може да са се укривали в тайния град през вековете. Въпреки че първоначалните му жители били фригийци, древна индоевропейска цивилизация, се смята, че по-късно е приютявал ранните християни, които бягали от преследванията от римляни и след това от мюсюлмани по време на арабско-византийските войни между 7-ми и 11-ти век. Деринкую вече е отворен за посещение, въпреки че само около 10% от града е достъпен за посетителите. Очарователен поглед върху древните култури и начин на живот, този таен град е една от най-завладяващите археологически находки в Турция и все още не можем да повярваме, че всичко това се крие точно зад стената на нечие мазе!

загадка
загадка Източник: iStock

Камъните в Джорджия, САЩ

Докато някои теологични таблици произлизат още от древността, камъните в Джорджия са издигнати през 1980 г., но са не по-малко мистериозни. Американската версия на Стоунхендж е изградена от огромни гранитни плочи, високи близо 5 метра и тежащи 20 тона. Написаното на осем езика - по един за всеки камък - изглежда като ръководство за Армагедон в 10 стъпки на английски, испански, суахили, хинди, иврит, арабски, китайски и руски. Но как се е появил този мистичен паметник? Поръчани са от някой, използващ псевдонима Робърт К. Кристиан от името на анонимна „малка група лоялни американци“, камъните са предназначени да функционират като компас, календар и часовник. На каменоделците, инструктирани да ги построят, им е казано, че трябва да могат да издържат на катастрофални събития, отчасти защото съдържат подробни инструкции за възстановяване на цивилизацията след апокалипсис. Паметникът обаче е мистериозно бомбардиран в ранните часове на 6 юли 2022 г. от неизвестни лица. Видеозапис от камера за наблюдение, публикуван от Бюрото за разследване на Джорджия, показва експлозията и сребрист седан, който напуска местопроизшествието малко след детонацията. Въпреки че извършителите и техните мотиви все още остават загадка, мнозина от години твърдят, че нямат доверие към паметника. Експлозията причинява непоправими щети на безопасността и стабилността на камъните и тъй като ремонтите щели да достигнат стотици хиляди долари, Бюрото за разследване на Джорджия (GBI) взима решение да разруши камъните изцяло "от съображения за безопасност", публикувайки снимка в Twitter на камъните, превърнати в развалини и прах. Американският Стоунхендж може да е паднал, но причината, поради която този се е появил и е бил унищожен, са мистерии, които може никога да не получат отговор.

Вещерски стълбища

Въпреки че тези стълбища изглеждат доста необичайно в наши дни, са били на мода през 17-ти век в Нова Англия, карайки мнозина да вярват, че произходът на стълбите е свързан с изпитанията на вещиците в Салем. Много стари домове в Нова Англия все още разполагат с тези стълби с алтернативни стъпала, известни също като „стълби на вещици“. Покрай тях възниква и градския мит, според който вещиците не могат да се изкачват по тях и следователно са средство за защита на домакинството. Според някои брокери този тип стълби с алтернативни стъпала всъщност са средство за спестяване на пространство в по-малки домове, като така се намалява наполовина стълбището и същевременно е по-стабилна алтернатива на разклатените стълби. Поради тази причина стълбите с алтернативни стъпала все още са популярен избор в по-малките апартаменти за достъп до тавани или повдигнати мецанини. Макар че може и да не предпазват от вещици, поне оптимизират пространството!

Свещенически дупки, Уорикшир, Обединеното кралство

Може и да изглежда като шкаф, но това скривалище е едно от многото открити във величествените домове в Обединеното кралство. Те всъщност са дупки за свещеници, използвани за прикриване на католическите свещеници по време на Английската реформация от 16 век. Почти за една нощ Елизабет I забранява католицизма, а противопоставянето става наказуемо със смърт. Много вярващи семейства обаче продължават да изповядват католицизма тайно и тези пространства са проектирани като част от домовете им. Установено е, че този в Коутън Корт съдържа въжена стълба, малък гоблен, постелки и сгъваем кожен олтар, когато най-накрая е отворен през 1910 г. Този в Бадесли Клинтън, Уорикшър е скрил четирима йезуитски свещеници по време на нападение. Той е един от трите в къщата и е достъпен чрез скрита шахта в тоалетната, която води до средновековната канализация. Йезуитски свещеници били изпращани от континента, за да служат тайно на богатите католически семейства, останали в Англия. Често представяйки се за далечни братовчеди или роднини, те извършвали религиозни служби с малки преносими олтари поемайки големи рискове за собствените си животи.

Шахта, Висбаден, Германия

Искало ли ви се е земята да ви погълне? Може би спираловидно стълбище под люка на тротоара ще свърши работа. С футуристичен вход, подобен на космически кораб, тази шахта във Висбаден, Германия, приканва минувачите да се впуснат надолу по улиците на града. Там ще откриете, че това не е научнофантастична измишльотина, а е входът към подземието на канала Залцбах – един от най-старите в Централна Европа. Лабиринтът от сенчести тунели минава под Висбаден, а повечето пешеходци над земята нямат представа за подземния свят, който съществува под краката им.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 10 минути

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 1 час

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 1 час

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 2 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 2 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Любопитно Преди 2 часа

Талантът на Криста не се разпростира само на клубната, театрална и фестивална сцена

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 2 часа

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 2 часа

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 2 часа

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 2 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 3 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 3 часа

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 3 часа

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 3 часа

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 3 часа

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес