2

В мемоарите си "Spare" ("Резерва") принц Хари ни показва интимен поглед на своя кралски живот. Книгата, издадена на 10 януари, вече направи бум по целия свят с някои от по-шокиращите разкрития на страниците си . Но мемоарите съдържат и интересни подробности за херцога и херцогинята на Съсекс и цялото кралско семейство.

Ето 35 малки подробности, които научихме от "Spare":

Източник: БГНЕС

Почти всеки в кралското семейство има прякор

Принц Уилям е "Уили". Катрин, принцесата на Уелс, е „Кейт“. Кралят е просто „татко“. Принцеса Даяна беше „Мамия“. Кралицата и принц Филип бяха „баба“ и „дядо“. Принцеса Маргарет беше „леля Марго“. Принцеса Юджини е „Юдж“. А Хари? Той има куп прякори. Семейството му го нарича „Харолд“. Меган го нарича „Хаз“. Приятелите му го наричат: „Спайк“, „Баз“ и „Принц Джакару“.

Кралят искал да кръсти Хари „Албърт“. Даяна не се е съгласила и това става едно от средните имена на Хари

Хари пише, че баща му бил фен на съпруга на кралица Виктория Алберт и в един момент искал да кръсти втория си син на известния принц. „Мама не прие това“, пише той. Хари е кръстен Хенри Чарлз Албърт Дейвид от Уелс.

Източник: Getty Images

Кралят има редовни навици в ежедневието си

Кралят изпълнява стойки на глава всеки ден, за които Хари казва, че са предписани от физиотерапевт и са се оказали единственото ефективно лекарство за болки във врата и гърба, причинени от стари наранявания при поло. Той също така слуша аудиокниги на преносим CD плейър докато се къпе.

Принцеса Даяна обичала сорбе от манго и пудинг от хляб и масло
Хари разкрива тези два факта в различни моменти, свързани с храната в Spare.

Всичко, което научихме от мемоарите на принц Хари за конфликтите му с Уилям и Кейт

Кралят има необичайна любима закуска

Хари пише, че баща му обича „крекери с малко кремообразно сирене и босилек“.

Хари обича бонбоните Opal Fruits и се обиди, когато името им беше променено на Starbursts

Той описва подробно радостта от онези дни в Итън Колидж, когато на студентите е било позволено да избират различни видове сладкиши за консумация. Той винаги избирал бонбоните Opal Fruits. „Много се обидих, когато Opal Fruits промениха името си на Starburst“, пише той. „Чиста ерес."

Източник: Getty Images

Кралското семейство имало неофициални вечери в Балморал, където принц Филип правил скара, а кралицата дресинг за салата

Семейството се събирало в „стара каменна ловна хижа“ в имението Балморал, по време на летните си пътувания до Шотландия. Хари описва едно конкретно пътуване през лятото на 2001 г. в мемоарите си. Той пише, че при пристигането си: „Дядо, който беше тръгнал половин час преди нас, вече се грижеше за скарата в задната част на хижата.“ Стоейки сред „гъст облак дим, със сълзи, стичащи се от очите му“, принц Филип носил плоска шапка, която използвал и като кърпа, за да избърше лицето си. Специалитетът на кралицата пък бил сосът за салата. Семейството сядало на дълга маса със „скърцащи сламени седалки“.

Кралското семейство не прави физически прояви на обич

„По-старото поколение поддържаше почти нулева толерантност към всякакъв физически контакт“, пише Хари за семейството си. „Без прегръдки, без целувки, без потупвания. От време на време, може би леко докосване на бузите... при специални поводи.“ В "Spare" Хари описва няколко момента, в които е искал да прегърне кралицата, но в крайна сметка се е въздържал да го направи.

Един от редките случаи, в които членове на кралското семейство се отклоняват от тази неофициална политика бил, когато Хари се завърнал у дома от първото си задгранично военно пътуване. „Уили ме прегърна. Целунах татко по бузите. Май също… стисна рамото ми?“ За всеки от далеч би изглеждало нормално семейно поздравление и общуване, но за нас това беше пищна, безпрецедентна демонстрация на физическа привързаност.", пише Хари.

Източник: Getty

Кралското семейство отваря коледните си подаръци на Бъдни вечер

Хари описва ранното отваряне на подаръци като „немска традиция, оцеляла след англизирането на фамилното име от Сакскобургготски до Уиндзор“. Тъй като семейството обикновено прекарва Коледа в Сандрингам, за събитието е запазена голяма стая с голяма маса, „покрита с бял плат и бели картички с имена“. „По обичай в началото на вечерта всеки от нас намираше мястото си, заставаше пред купчината си подаръци“, пише Хари. „Тогава всички започват да ги отварят по едно и също време.“

Кралят носи плюшено мече със себе си, където и да отиде

Хари пише, че плюшеното мече на име „Теди“ е утешило краля, когато е бил тормозен като дете. „Теди ходеше навсякъде с татко. Това е доста окъсана играчка, със счупени ръце и висящи конци, дупки, закърпени тук-там. Представях си, че изглежда така, както татко можеше да изглежда. Теди изразява красноречиво, по-добре от татко някога, основната самота на детството си“, пише Хари.

Една Коледа пралелята на Хари, принцеса Маргарет, му подарява химикалка с гумена рибка, увита около нея

Хари казва, че това е най-малкият подарък в купчината му онази Коледа, въпреки че не уточнява годината и описва подаръка като „хладнокръвен“.

Хари никога не е говорил с краля за слуховете, че Джеймс Хюит е негов истински баща

Дълго време се носи слух, че Хари не е дете на краля и Даяна, а на един от бившите любовници на майка му, майор Джеймс Хюит, който също като Хари има червена коса. „До ден днешен почти всяко описание на живота ми, всяка дълга статия във вестник или списание се докосва до майор Хюит и се третира перспективата за бащинството му с известна сериозност, включително измислено описание на момента, в който татко най-накрая ме уверил, че майор Хюит не е истинският ми баща. Ярка сцена, трогателна, и изцяло измислена.“ Хари пише, че ако кралят е имал някакви мисли относно слуховете и майор Хюит, „той ги е запазил за себе си“.

Източник: Getty

Косата на Хари не е същата, след като приятели от колежа в Итън обръсват главата му

Това, което той описва като „изключително глупаво“ решение е, че Хари позволил на приятелите си да обръснат главата му, когато той е записан да учи в Итън. „Косата ми никога не се възстанови напълно“, пише той. Неговата прилика с животното ехидна тогава е това, което ражда прякора му „Спайк“.

Хари не обича бира

Въпреки че Хари описва консумацията на голямо количество бира през тийнейджърските си години, за тези дни, които прекарва в армия, той пише, че не е бил голям фен на напитката.

Хари никога не е излизал с Камерън Диас

В "Spare" Хари се оплаква от огромното количество измислици, публикувани за него под формата на клюки. „Написаното за мен описваше най-вече любовния ми живот, съсредоточен върху всеки мой романтичен провал и неуспех. Спомням една статия, в който се описваше флиртът ми с Камерън Диас, но ние никога дори не се бяхме срещали.“, пише принцът.

Коргитата на кралицата живееха добър живот - и доносничеха на кралицата за краля и Хари

Хари пише, че с баща му са чувствителни към топлина и винаги им е било много горещо, когато кралското семейство се е хранило в официалната трапезария на Сандрингам. Той казва, че с баща му изчаквали кралицата да се оттегли в стаята си, и тогава някой от тях винаги отварял прозореца, за да влезе въздух. Но коргитата винаги ги предавали, тъй като хладният въздух ги карал да хленчат, и баба му винаги разбирала за отворения прозорец, който веднага нареждала да се затвори.

Източник: Getty Images

Широко разпространената история за това, че Уилям получава годежния пръстен на принцеса Даяна от Хари, за да предложи брак на Кейт, не е вярна

Хари споделя, че Уилям вече имал пръстена. „Той го поиска, след като мама умря, и аз бях повече от щастлив да му го дам.“

Хари винаги е мислел, че ще се ожени преди Уилям

„Винаги съм предполагал, че ще бъда първият, който ще се ожени, защото го исках толкова много“, пише той в мемоарите си за подготовката за сватбата на Уилям и Кейт. Кралят бил на 35 години, когато Хари се родил, и Хари от своя страна винаги е искал да бъде по-млад и по-активен баща.

Кралят и кралицата очевидно са искали Кейт да промени начина, по който се изписва името ѝ

Хари казва, че когато съпругата на брат му се присъединиа към семейството, тогавашният принц Чарлз и Камила, херцогинята на Корнуол, смятали, че „вече има два кралски шифъра със С и корона отгоре“ и „би било твърде объркващо да имаме друг“. Те предложили Кейт (която е родена като Catherine Elizabeth Middleton ) да промени името си на Катрин с К.

Кралицата била голям фен на косата на Кейт

Хари пише, че и настоящият крал, и бившата кралица са предпочитали жените да носят косите си спуснати. „Баба често коментираше „красивата коса на Кейт“, пише Хари.

Източник: Getty Images

Меган не е търсила нищо в Google за Хари или кралското семейство, докато не са се срещнали

Херцогинята на Съсекс направи това твърдение както в интервюто си с Опра, така и в документалните сериали на Netflix „Хари и Меган“, а херцогът на Съсекс потвърждава в мемоарите си, че това всъщност е истина. „Бях почти сигурен, че не ме е търсила в Google, защото винаги задаваше много въпроси“, пише Хари. „Изглеждаше, че не знае почти нищо – толкова освежаващо.“

Когато Меган се срещнала с кралицата за първи път, тя не разпознала принц Андрю, херцог на Йорк, и помислила, че той е неин помощник, защото бил занесъл чантата на майка си до колата. „Тя определено не ни беше търсила в Google“, заключава Хари.

Хари съжалява, че е потърсил в Google секс сцените на Меган от „Костюмар“

„Направих грешката да потърся в Google и да гледам някои от нейните любовни сцени онлайн“, признава Хари в Spare. „Видях как тя и неин колега от актьорския състав се натискаха в някакъв офис или конферентна зала... Отне ми доста време, за да избия тези образи от главата си.“

Уилям и Кейт били фенове на „Костюмари“ и не можели да повярват, че Хари излиза с актриса от сериала

Хари пише, че първият път, когато разказал на брат си и снаха си за новата жена в живота си, те били шокирани. „Устните им се отвориха. Те се обърнаха един към друг. Тогава Уили се обърна към мен и каза: Стига, бе!”.  Хари пише, че е бил „объркан“, докато „Уили и Кейт не обясниха, че са огромни почитатели на „Костюмари“.  Хари се шегува, че първоначално се е страхувал, че семейството му може да не приветстват Меган добре в семейството, но след това се притеснявал „да не я преследват за автограф“.

Камила превръща спалнята на Хари в съблекалня, когато той се мести

Хари разкрива тази пикантна информация, докато описва първата среща на Меган с баща му, краля. Той казва на Маркъл, че е живял в Кларънс Хаус от 19-годишна възраст до около 28-годишна възраст. „След като се изнесох, Камила превърна спалнята ми в своя съблекалня“, казва той. „Опитах се да не ми пука. Но, когато видях, не ми стана приятно.“

Източник: Getty Images

Уилям предупредил Хари за връзката му с Меган - със силни думи - няколко пъти

„Той винаги е бил доста против относно моите срещи с Мег“, пише Хари в Spare. „Един ден, седейки заедно в градината, той ми каза, че е възможно да имам множество трудности, ако се обвържа с „американска актриса“, фраза, която винаги звучеше като „осъден престъпник“ от неговата уста.“

Когато братята посетили гроба на майка си през 2017 г. на 20-ата годишнина от смъртта ѝ, Уилям оспорва твърдението на Хари, че Даяна му е помогнала да се срещне с Меган

Освен това, когато Хари казал на Уилям, че планира да предложи брак, брат му го предупредил, като казал, че Хари се движи „твърде бързо“. Въпреки това той не възразил, когато Хари взима диаманти от една от гривните на майка им, за да изработи годежния пръстен на Меган, и отбелязва, че Уилям „изглежда харесвал Мег, въпреки често цитираните му опасения“.

Когато Хари иска разрешение от кралицата да се ожени за Меган, нейният отговор е „Предполагам, че трябва да кажа „да“

Благодарение на условията на Закона за наследяването на короната от 2013 г., Хари трябвало да получи официално разрешение от кралицата, преди да се ожени за Меган.

Източник: Getty Images

Първоначално Меган трябвало да носи тиарата на Спенсър на сватбата си, но след това кралицата предложила да ѝ заеме своя от кралската колекция

Лелите на Хари (сестрите на Даяна) първоначално попитали дали Меган би искала да носи тиарата на Спенсър, която Даяна носи в деня на сватбата си. „И двамата бяхме трогнати“, пише Хари. „След това Мег прекара часове с дизайнера на роклята си, за да може воала да пасне идеално на тиарата“. Въпреки това, малко преди сватбата, кралицата предложила на Хари и Меган „достъп до нейната колекция от тиари“. Тя ги поканила една сутрин в Бъкингамския дворец, за да пробват селекция от тиари, която Хари описва като „необикновена сутрин“.

„Влязохме в личната съблекалня на баба, точно до спалнята ѝ, място, в което никога не бях влизал“, пише Хари. „Заедно с баба беше експерт по бижута, виден историк, който познаваше произхода на всеки камък в кралската колекция.“ Кралицата беше избрала пет тиари като възможни варианти: „Едната беше цялата от изумруди. Другата беше обсипана с аквамарини. Всяка беше по-ослепителна и зашеметяваща от предишната.” Меган и кралицата имаха специален момент, пише Хари. „Баба каза на Мег доста нежно: „Тиарите ти отиват!“ и Мег се разтопи. В крайна сметка една от петте се откроява, „изглеждаше направена за Мег“, пише Хари.

Хари и Меган наистина имат частна, неофициална сватбена „церемония“ в градината си в дните преди голямата кралска сватба

Меган разкрива тази информация на Опра Уинфри в интервюто от март 2021 г. и твърдението бързо е проверено от британската преса, която твърди, че подобно нещо не е законно възможно. Но Хари пише в "Spare", че няколко дни преди кралската сватба техният служител, архиепископът на Кентърбъри, извършил „малка церемония“ в градините на Хари и Меган, „само ние двамата и кучетата Гай и Пула, които бяха единствените ни свидетели .” Той описва церемонията като „неофициална, необвързваща, освен в нашите души“.

Меган казва шега, която предизвика напрегнат момент по време на едно от първите ѝ големи кралски събития

Хари пише, че скоро след като той и Меган се връщат от медения си месец, било време за официалното честване на рождения ден на кралицата - Trooping the Colour. Те направили първата си публична изява като младоженци на събитието. „Всички присъстващи бяха в добро настроение и оптимистични“, пише той. „Но след това: Кейт попита Мег какво мисли за нейния първи Trooping the Colour. А Мег се пошегува като каза: „Цветно.“ Последвалата тишина заплаши да погълне всички ни.”

Източник: Getty Images

Хари и Меган наистина казват на кралското семейство, че очакват бебе на сватбата на принцеса Юджини

Херцогът не обръща внимание на факта, че споделянето на такава голяма новина на сватба обикновено се смята за неучтиво. Хари казва щастливата новина на краля, Уилям и Кейт в Уиндзор преди приема за сватбата на Юджини и нейния годеник Джак Бруксбанк.

Хари и Меган предлагат да се откажат от титлите си като херцог и херцогиня на Съсекс през януари 2020 г.

Когато Хари и Меган обявиха решението си да се оттеглят от живота на кралските особи, имаше призиви от обществото, те да бъдат лишени от титлите си. В "Spare" обаче Хари разкрива, че е предложил да се откажат от тях още в първото писмо, което е изпратил до краля за планът му той и Меган да водят по-малко обществен живот. „Бяхме готови да направим всяка жертва, необходима, за да намерим мир и безопасност, включително да се откажем от нашите титли в Съсекс“, пише той.

Хари първи гушва дъщеря си Лилибет, когато се ражда

Херцогът взел това решение, докато жена му раждала. „Когато лекарят каза, че е въпрос на минути, казах на Мег, че искам моето лице да бъде първото, което малкото ни момиченце вижда“, пише той. Лекарят насочил Хари и му помогнал при израждането на бебето. „Плъзнах ръцете си под малкия ѝ гръб и врата. Нежно, но твърдо, както бях виждал във филмите, издърпах нашата скъпоценна дъщеря от онзи свят в този.” По-късно Хари пише, че Меган му казала, че „никога не е била по-влюбена в него, отколкото в онзи момент“.

Източник: БГНЕС

Когато кралицата среща Лилибет и Арчи през лятото на 2022 г., Хари си спомня, че тя е очаква децата да изглеждат „по-американски“

Хари описва последното посещение, което семейството му е имало при кралицата в края на книгата, като пише, че не е могъл да спре да си припомня момента на срещата на децата си с баба му, когато се връщал в Калифорния след нейното погребение.

„Арчи правеше дълбоки, рицарски поклони, малката му сестра Лилибет прегръщаше кралицата. Най-сладките деца, каза баба, звучейки объркано. Тя очакваше да са малко по-… американски, мисля? Това означаваше, според нея, по-буйни."

Източник: Getty Images

Хари казва, че е научил за смъртта на кралицата от BBC, след като самолетът му кацнал в Шотландия

В "Spare" Хари пише, че когато получил новини, че здравето на кралицата се влошава, той се свързал с Уилям, за да разбере кога брат му ще отлети за Шотландия, но така и не получил отговор (оказало се, че Уилям и други членове на кралското семейство са взели военен самолет и пристигнали часове преди Хари). След като баща му казал, че Меган не е добре дошла, Хари взел чартърен полет и според него той бил във въздуха, когато баба му починала. „Когато самолетът започна да се спуска получих съобщение от Мег, което гласеше „Обади ми се в момента, в който получиш това.“ Проверих уебсайта на BBC и веднага видях, че баба вече я нямаше. Татко беше станал крал."

„Кралски източници“ оспорват разказа на херцога на Съсекс, твърдейки, че кралят лично се е уверил, че всички членове на кралското семейство са знаели за смъртта на кралицата , преди да бъде направено съобщението.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 24 минути

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 2 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 4 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 4 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 5 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 6 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 6 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 6 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 7 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 7 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 7 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери