Н овата седмица започна, а с нея и чуденето какво да сготвя днес, утре и така до неделя. В помощ на всички, които вече започват да повтарят едни и същи ястия твърде често. А и защото е доказано, че доброто планиране на домакинството и ключът към спокойствието, ви предлагаме 7 вкусни и лесни рецепти за цялата седмица.

Ориз с печени чушки на фурна

300 г домати на кубчета (от консерва)
200 г печени червени чушки от буркан (без оцет)
200 г ориз „Балдо“
350 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 г зелени маслини (без костилки)
50 г черни маслини (без костилки)
1/2 връзка магданоз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква. 

Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. 

Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.

Източник: ThinkStock/Guliver

Мариновани пилешки бутчета на фурна

6 цели пилешки бутчета
250 г кисело мляко
30 мл зехтин
3 скилидки чесън
1/2 лимон
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
за подправката:
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. пушен червен пипер
1/2 ч. л. суха мащерка
1/2 ч. л. сух розмарин
1/2 ч. л. сух босилек
1/2 ч. л. майоран

Риганът, розмаринът, босилекът, мащерката, майоранът и пушеният пипер се смесват. Киселото мляко се разбърква със стрития на паста чесън, лимоновия сок, зехтина, сол, черен пипер и миксът от подправки.

Бутчетата се мариноват в млечната смес за една нощ. След това се подреждат в плитка тава върху пергаментова хартия и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 45 минути. Поднасят се с накълцан магданоз и гарнитура по желание.

5 здравословни рецепти с пилешко

Вкусна пилешка яхния със зеленчуци

Източник: ThinkStock/Guliver

Филе от риба с чесън и магданоз

600 г филе от треска
50 мл зехтин
1 връзка магданоз
4 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

Филето от треска се почиства от костите и се реже на кубчета. Чесънът и магданозът се наситняват. 

Зехтинът се загрява на ниска температура и в него се запържват чесънът и магданозът, не трябва да променят цвета си. 

Добавя се рибата, овкусява се със сол и черен пипер и се готви на умерен огън около 5 минути. Дърпа се от котлона и се сервира топла.

Източник: ThinkStock/Guliver

Спанак с юфка на фурна

1 кг спанак (почистен и измит)
400 г юфка
350 г сирене
170 г кашкавал
180 г краве масло
200 мл прясно мляко
3 яйца
3 скилидки чесън
1 глава лук
2 с. л. брашно
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

Спанакът се нарязва на едро и се готви в 50 г масло, докато омекне. Посолява се и се подправя с индийско орехче. 

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 30 г от маслото, докато омекнат. 

Разбъркват се със спанака. Прибавя се и натрошеното сирене. Юфката се сварява до полуготовност и се разбърква с 40 г масло. 

Яйцата се разбиват с брашното, прясното мляко, сол и черен пипер. Тавата за печене се намазва хубаво с масло, 20 г. В нея на пластове се редят юфката и спанакът със сирене. 

Останалото масло се нарязва на кубчета и се поръсва отгоре. Залива се с млечната смес и се покрива с настърган кашкавал. 

Ястието се пече в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 30 минути. Охлажда се леко преди поднасяне. По желание се гарнира с кисело мляко.

Ризото с пиле и спанак

Апетитен аламинут със зеленчуци за разкош

Източник: ThinkStock/Guliver

Нудли със свинско

600 г свински врат
300 г пшенични нудли
100 г гъби шийтаке (или 20–30 г сушени)
50 г корен джинджифил
4 скилидки чесън
2 малки червени люти чушки
1 връзка пресен лук
100 мл пилешки бульон
4 с. л. олио
3–4 с. л. тъмен соев сос
1 с. л. оризов оцет
сусамово олио и черен пипер на вкус

Нудлите се сваряват според упътването върху опаковката, измиват се със студена вода. Чесънът и джинджифилът се обелват и се накълцват. 

Чушките също се накълцват. Гъбите се почистват от пънчетата и се наситняват. Месото се реже на кубчета и запържва в 2 с. л. олио до златисто. 

В друг тиган се загряват 2 с. л. олио и в него се запържват чушката, чесънът и джинджифилът. Добавят се месото и гъбите. След като се позапържат, се сипва соевият сос. 

След около минута се прибавят нудлите. Налива се бульонът и се готви, докато течността се изпари и останат на мазнина, като се бъркат. Овкусява се с оцет и сусамово олио. Сервират се с черен пипер и нарязан пресен лук.

Източник: ThinkStock/Guliver

Леща с поширани яйца

300 г черна леща (белуга)
200 г краве сирене
100 г бейби спанак
50 мл зехтин
4 яйца
3 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 глава резене
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус

Лещата се вари във вода до готовност, след това се отцежда. Лукът и резенето се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина. Щом омекнат, се добавя наситненият чесън. Запържва се за кратко и се сипва доматеният концентрат. 

Разбърква се, добавя се спанакът и се пържи 1–2 минути. Сипва се сварената леща, овкусява се със сол и черен пипер и съдът се дърпа от огъня. 

Яйцата се пошират в подсолена вода с оцет под точката на кипене. Жълтъкът трябва да остане рохък. Лещата се сервира с яйцата, натрошено сирене и по желание – с препечен хляб.

Бърза петъчна вечеря

Няколко рецепти за вечеря, подходящи за деца

Източник: ThinkStock/Guliver

Доматена яхния с миди и скариди

500 г пресни скариди
400 г черни миди (почистени)
20 г каперси
750 мл пасирани домати
50 мл мастика
50 мл зехтин
4 скилидки чесън
1 глава резене
1 глава лук
5 стръка магданоз
2 щипки лют пипер
сол и черен пипер на вкус

Лукът и резенето се нарязват на кубчета, а чесънът се наситнява. Зеленчуците се пържат в загретия зехтин, докато омекнат. Добавят се каперсите и половината от накълцания магданоз. 

Налива се мастиката и се фламбира. Овкусява се с чилито, прибавят се доматите, 200 мл топла вода, сол, черен пипер и ако има нужда – щипка захар. Готви се на слаб огън 20 минути. 

Скаридите се почистват от черупките и се слагат в горещия сос. Пускат се и мидите, и се готви под капак около 5 минути, докато мидите се отворят. 

Яхнията се поднася, поръсена с останалия магданоз.

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
,

Преговорите между Иран и САЩ се отлагат, обяви Оман

Свят Преди 24 минути

Оман играе посредническа роля в дипломатическия процес

.

Гърция арестува мъж за шпионаж в полза на Русия

Свят Преди 1 час

Изглежда, че заподозреният е снимал, записвал и разпространявал материали с военно значение в продължение на поне шест месеца

,

Нова Зеландия е връхлетяна от разрушителни ветрове, проливни дъждове, сняг и високи вълни

Свят Преди 3 часа

В района на столицата около 1000 домакинства нямат ток

Най-търсените умения и професии в България и Европа през 2025 г.​

Най-търсените умения и професии в България и Европа през 2025 г.​

Пари Преди 3 часа

Технологичният напредък, демографските промени и преходът към зелена икономика оформят новите правила

Какво става в Украйна, Русия се опитва да навлезе в Днепропетровска област

Какво става в Украйна, Русия се опитва да навлезе в Днепропетровска област

Свят Преди 3 часа

Регионът се намира западно от Донецка област и северно от Запорожка и Херсонска област

Снимката е илюстративна

Първото изображение от най-големия слънчев телескоп в света улови Слънцето с невиждани детайли

Любопитно Преди 3 часа

Снимката е първата, направена от новия видимо регулируем филтър на Слънчевия телескоп на Националната научна фондация на САЩ „Даниел К. Инуйе“.

Транспортна стачка блокира Гърция

Транспортна стачка блокира Гърция

Свят Преди 4 часа

Препоръчва се шофьорите да избягват централните части на Атина и Солун

Догоните и Сириус: Африканското племе с древни познания за Космоса

Догоните и Сириус: Африканското племе с древни познания за Космоса

Любопитно Преди 4 часа

Неговите космологични представи и астрономически знания предизвикват интерес и дебати сред учени и изследователи от десетилетия

Трудова експлоатация: Чужденка разказва как е превърната в робиня у нас

Трудова експлоатация: Чужденка разказва как е превърната в робиня у нас

България Преди 4 часа

Жената твърди, че работодателите ѝ взели документите и я заплашвали

Районното управление в Кюстендил има нов началник

Районното управление в Кюстендил има нов началник

България Преди 5 часа

Главен инспектор Иван Георгиев работи в системата на МВР от 2003 година

Внимание, шофьори! Полицията с мерки срещу нарушителите на пътя по празниците

Внимание, шофьори! Полицията с мерки срещу нарушителите на пътя по празниците

България Преди 5 часа

Големи задръствания са се образували в района на Кресна в посока Гърция

"Войната в Украйна ще спре, когато Путин каже "победихме"

"Войната в Украйна ще спре, когато Путин каже "победихме"

България Преди 5 часа

Президентът на Русия не се интересува от общественото мнение и колко хора умират, заявиха преподавателят в Харковския университет проф. Михаил Станчев и международният анализатор Чавдар Стефанов

"Знаем добре какво правите": САЩ с остро предупреждение към Иран

"Знаем добре какво правите": САЩ с остро предупреждение към Иран

Свят Преди 5 часа

Ще си понесете последствията на място и време, които ние ще изберем, заяви американският министър на отбраната Пийт Хегсет

Протест пред полицията в Хасково след убийството на Магдалена Русева

Протест пред полицията в Хасково след убийството на Магдалена Русева

България Преди 6 часа

Като причина за недоволството на хората се посочва бездействието на органите на реда