1

Н овата седмица започна, а с нея и чуденето какво да сготвя днес, утре и така до неделя. В помощ на всички, които вече започват да повтарят едни и същи ястия твърде често. А и защото е доказано, че доброто планиране на домакинството и ключът към спокойствието, ви предлагаме 7 вкусни и лесни рецепти за цялата седмица.

Ориз с печени чушки на фурна

300 г домати на кубчета (от консерва)
200 г печени червени чушки от буркан (без оцет)
200 г ориз „Балдо“
350 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 г зелени маслини (без костилки)
50 г черни маслини (без костилки)
1/2 връзка магданоз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква. 

Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. 

Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.

Източник: ThinkStock/Guliver

Мариновани пилешки бутчета на фурна

6 цели пилешки бутчета
250 г кисело мляко
30 мл зехтин
3 скилидки чесън
1/2 лимон
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
за подправката:
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. пушен червен пипер
1/2 ч. л. суха мащерка
1/2 ч. л. сух розмарин
1/2 ч. л. сух босилек
1/2 ч. л. майоран

Риганът, розмаринът, босилекът, мащерката, майоранът и пушеният пипер се смесват. Киселото мляко се разбърква със стрития на паста чесън, лимоновия сок, зехтина, сол, черен пипер и миксът от подправки.

Бутчетата се мариноват в млечната смес за една нощ. След това се подреждат в плитка тава върху пергаментова хартия и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 45 минути. Поднасят се с накълцан магданоз и гарнитура по желание.

5 здравословни рецепти с пилешко

Вкусна пилешка яхния със зеленчуци

Източник: ThinkStock/Guliver

Филе от риба с чесън и магданоз

600 г филе от треска
50 мл зехтин
1 връзка магданоз
4 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

Филето от треска се почиства от костите и се реже на кубчета. Чесънът и магданозът се наситняват. 

Зехтинът се загрява на ниска температура и в него се запържват чесънът и магданозът, не трябва да променят цвета си. 

Добавя се рибата, овкусява се със сол и черен пипер и се готви на умерен огън около 5 минути. Дърпа се от котлона и се сервира топла.

Източник: ThinkStock/Guliver

Спанак с юфка на фурна

1 кг спанак (почистен и измит)
400 г юфка
350 г сирене
170 г кашкавал
180 г краве масло
200 мл прясно мляко
3 яйца
3 скилидки чесън
1 глава лук
2 с. л. брашно
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

Спанакът се нарязва на едро и се готви в 50 г масло, докато омекне. Посолява се и се подправя с индийско орехче. 

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 30 г от маслото, докато омекнат. 

Разбъркват се със спанака. Прибавя се и натрошеното сирене. Юфката се сварява до полуготовност и се разбърква с 40 г масло. 

Яйцата се разбиват с брашното, прясното мляко, сол и черен пипер. Тавата за печене се намазва хубаво с масло, 20 г. В нея на пластове се редят юфката и спанакът със сирене. 

Останалото масло се нарязва на кубчета и се поръсва отгоре. Залива се с млечната смес и се покрива с настърган кашкавал. 

Ястието се пече в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 30 минути. Охлажда се леко преди поднасяне. По желание се гарнира с кисело мляко.

Ризото с пиле и спанак

Апетитен аламинут със зеленчуци за разкош

Източник: ThinkStock/Guliver

Нудли със свинско

600 г свински врат
300 г пшенични нудли
100 г гъби шийтаке (или 20–30 г сушени)
50 г корен джинджифил
4 скилидки чесън
2 малки червени люти чушки
1 връзка пресен лук
100 мл пилешки бульон
4 с. л. олио
3–4 с. л. тъмен соев сос
1 с. л. оризов оцет
сусамово олио и черен пипер на вкус

Нудлите се сваряват според упътването върху опаковката, измиват се със студена вода. Чесънът и джинджифилът се обелват и се накълцват. 

Чушките също се накълцват. Гъбите се почистват от пънчетата и се наситняват. Месото се реже на кубчета и запържва в 2 с. л. олио до златисто. 

В друг тиган се загряват 2 с. л. олио и в него се запържват чушката, чесънът и джинджифилът. Добавят се месото и гъбите. След като се позапържат, се сипва соевият сос. 

След около минута се прибавят нудлите. Налива се бульонът и се готви, докато течността се изпари и останат на мазнина, като се бъркат. Овкусява се с оцет и сусамово олио. Сервират се с черен пипер и нарязан пресен лук.

Източник: ThinkStock/Guliver

Леща с поширани яйца

300 г черна леща (белуга)
200 г краве сирене
100 г бейби спанак
50 мл зехтин
4 яйца
3 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 глава резене
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус

Лещата се вари във вода до готовност, след това се отцежда. Лукът и резенето се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина. Щом омекнат, се добавя наситненият чесън. Запържва се за кратко и се сипва доматеният концентрат. 

Разбърква се, добавя се спанакът и се пържи 1–2 минути. Сипва се сварената леща, овкусява се със сол и черен пипер и съдът се дърпа от огъня. 

Яйцата се пошират в подсолена вода с оцет под точката на кипене. Жълтъкът трябва да остане рохък. Лещата се сервира с яйцата, натрошено сирене и по желание – с препечен хляб.

Бърза петъчна вечеря

Няколко рецепти за вечеря, подходящи за деца

Източник: ThinkStock/Guliver

Доматена яхния с миди и скариди

500 г пресни скариди
400 г черни миди (почистени)
20 г каперси
750 мл пасирани домати
50 мл мастика
50 мл зехтин
4 скилидки чесън
1 глава резене
1 глава лук
5 стръка магданоз
2 щипки лют пипер
сол и черен пипер на вкус

Лукът и резенето се нарязват на кубчета, а чесънът се наситнява. Зеленчуците се пържат в загретия зехтин, докато омекнат. Добавят се каперсите и половината от накълцания магданоз. 

Налива се мастиката и се фламбира. Овкусява се с чилито, прибавят се доматите, 200 мл топла вода, сол, черен пипер и ако има нужда – щипка захар. Готви се на слаб огън 20 минути. 

Скаридите се почистват от черупките и се слагат в горещия сос. Пускат се и мидите, и се готви под капак около 5 минути, докато мидите се отворят. 

Яхнията се поднася, поръсена с останалия магданоз.

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ЦИК реши как ще гласуват хората с увреждания&nbsp;</p>

ЦИК реши как ще гласуват хората с увреждания и поставените под карантина

Избори 2021 Преди 5 часа

Дописвания в избирателния списък се допускат до 5 юли

Слънце и дъжд в понеделник

Слънце и дъжд в понеделник

България Преди 5 часа

Кога ще се оправи времето

Най-вкусният десерт: Сладък тарт с извара

Най-вкусният десерт: Сладък тарт с извара

Любопитно Преди 7 часа

Вижте как да си го приготвите:

Уилям Браудър

Кой е човекът в основата на Закона "Магнитски"?

Свят Преди 8 часа

Уилям Браудър със специално интервю, в което коментира и наложените санкции на страната ни

Грандиозен успех за ансамбъла ни по художествена гимнастика

Грандиозен успех за ансамбъла ни по художествена гимнастика

България Преди 8 часа

Златните момичета спечелиха златен медал на финала на 5 топки от Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна

Г-7 ще отпуска по 100 млрд. годишно на бедните страни

Г-7 ще отпуска по 100 млрд. годишно на бедните страни

Свят Преди 9 часа

Г-7 призова също и други развити страни да се включат в усилието

Дан Шомон

Дан Шомон: В България има възможност за ново лидерство

България Преди 9 часа

Съветникът на Барак Обама с коментар за отношенията между САЩ и България, за санкциите по закона "Магнитски", за политическата ситуация у нас

Николай Витанов

Николай Витанов: Който отиде сега на море, ще спечели

Теми в развитие Преди 10 часа

"Ако 70% от българите се ваксинират, 3 пъти по-силна ще е защитата", смята математик на закрития COVID-щаб

Денис Бери

Почина Денис Бери

Любопитно Преди 11 часа

Той е режисьор на няколко телевизионни сериала, сред които е и "Шотландски боец"

<p>БХРА: Стикерите&nbsp;създават проблеми&nbsp;</p>

БХРА: Стикерите за ваксинация създават проблеми, вместо да ги решават

България Преди 12 часа

"Натискът да се имунизират служителите на всяка цена води до отлив на персонал", казват от асоциацията

Виктор Николаев

Виктор Николаев с голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“

България Преди 12 часа

Водещият на „Здравей, България“ беше отличен за висок професионализъм

<p>10 км опашка от тирове на &bdquo;Дунав мост&rdquo; 2</p>

10 км опашка от тирове на „Дунав мост” 2

България Преди 12 часа

Проблеми за пътуващите има и на ГКПП „Кулата”

<p>Кралицата, която наложи най-популярната сватбена традиция</p>

Кралицата, която наложи най-популярната сватбена традиция

Любопитно Преди 14 часа

Вижте на кого дължим коледната традиция за украсяване на елха

Гръцкото пристанище Пирея

DW: Китай превзема европейските пристанища

Свят Преди 16 часа

Пирея, Ротердам, Антверпен, а може би скоро и Хамбург – Китай вече притежава дялове или терминали в 14 европейски пристанища. Какво цели тази експанзия

<p>НАТО е против ядрени ракети с наземно базиране в Европа</p>

НАТО е против ядрени ракети с наземно базиране в Европа

Свят Преди 17 часа

Тази стъпка се разглежда като възможен начин да се намали нивото на напрежение в отношенията с Москва