7

Т ази година Гергьов ден се пада едва няколко дни след Великден и тъй като традиционното менюто на тези празници е доста сходно, се налага да бъдем малко по-изобретателни при приготвянето на празничната трапеза. 

Вместо обичайното агнешко печено, пригответе руло от агнешки гръб със зелена плънка

1 агнешки гръб (около 2 кг)
1 връзка пресен лук
1 връзка киселец
1 връзка лапад
2 стръка пресен чесън
4 с. л. зехтин
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. сол и черен пипер на вкус
30 г сушени домати (в зехтин)за ризотото:
300 г замразен грах
200 г ориз „Арборио“
50 г сирене „Пармезан“
50 г краве масло
100 мл бяло вино
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1/4 връзка копър
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус 

Източник: iStock/Getty Images

Агнешкият гръб се обезкостява внимателно, трябва да остане цяло парче месо. От костите се вари бульон за ризотото. 

Месото от вътрешната страна се намазва с горчица, след това се поръсва със сол и черен пипер. Лападът, пресният лук, чесънът и киселецът се почистват и се нарязват наситно, и заедно с накълцаните сушени домати се сотират за кратко в 2 с. л. от зехтина. 

Овкусяват се със сол и черен пипер. След като се охладят леко, се изстискват добре от водата. Зелената плънка се разпределя върху месото и се завива стегнато руло. 

Рулото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва в останалия зехтин до златисто в съда, в който ще се пече. След това се пече 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

Грахът се бланшира в кипяща вода и се отцежда. Отделят се около 2 с. л. и останалото количество се пюрира заедно с копъра. 

Лукът и чесънът за ризотото се наситняват и се запържват в зехтина. Добавя се оризът и се разбърква добре. Налива се виното. Щом се абсорбира, малко по малко и при постоянно бъркане се сипват около 700 мл от агнешкия бульон. 

Прибавя се пюрираният грах, заедно с целите зърна. Разбърква се и се дърпа от котлона. Овкусява се с маслото, настъргания пармезан, сол и черен пипер. Разбърква се. Месото се сервира с ризотото. 

Как да приготвим агнешкото за празника

Рецептата на шеф Манчев за агнешко

Традицията повелява на празничната маса да има още свежа салата и прясно сирене, а пазарите в момента изобилстват от ароматни ягоди. Затова ви предлагаме да поднесете на семейството си салата "Капрезе" с ягоди и айберг.

1 салата айсберг
400 г ягоди
400 г прясно сирене
50 мл студено пресован зехтин
4 стръка босилек
сол и черен пипер на вкус

Източник: istockphoto

Салатата се измива и накъсва. Ягодите се нарязват на кубчета и се слагат в купа. Поръсват се с накълцан босилек, поливат се със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер. 

Салатата се разбърква със сиренето и се сервира.

3 салати, които  заместват основно ястие

Многоцветна салата с освежаващ дресинг

За финал остана само приготвянето на празнична погача. Продуктите са ясни:

550 г брашно
21 г жива мая (1/2 кубче)
3 яйца (размер L)
200 мл топло прясно мляко
20 г краве масло (+ разтопено масло за намазване)
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
сусам за поръсване

В галерията вижте как да оформите красива питка за празника. 

Погача

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
<p>ЕНП избра Доналд Туск, Борисов коментира</p>
Ексклузивно

ЕНП избра Доналд Туск, Борисов коментира

Преди 10 минути
<p>Уволниха директора на ВиК-Перник</p>
Ексклузивно

Уволниха директора на ВиК-Перник

Преди 13 часа
<p>Какво предлага КФН за системата &bdquo;Бонус-малус&rdquo;</p>
Ексклузивно

Какво предлага КФН за системата...

Преди 13 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини