0

Т радицията повелява на Гергьовден цялото семейство да сподели обща трапеза, на която задължително трябва да има печено агне и свежа салата.

Ето няколко идеи как да ги приготвите.

Базисна рецепта за агнешки котлети

Необходими продукти:

2 цели парчета агнешки котлети (с по 8 ребра всяко)
4 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Котлетите се почистват с остър нож от мазнината по горната част на ребрата.

Намазват се със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер и се запичат до златисто в силно загрят тиган.

След това месото се пече 10–12 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

Оставя се да почине 5–10 минути, преди да се нареже.

Източник: vbox7.com

Гергьовско агне с булгур

Необходими продукти:

1 агнешка плешка (2,6 кг)
1 агнешки комплект
300 г булгур (с варене)
100 г краве масло
2 връзки пресен чесън
2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
1 ч. л. пушен червен пипер
сол и зърна черен пипер на вкус  

Начин на приготвяне:

Агнешките дреболии се измиват със студена вода. Черният дроб се попарва във вряща вода за 2–3 минути.

Останалите дреболии, без булото, се сваряват в подсолена вода – до готовност. След това се отцеждат и се нарязват на кубчета, включително и дробът. Бульонът се запазва. Лукът и чесънът се нарязват на едро. Запържват се в половината от маслото, докато омекнат.

Слагат се дреболиите, запържват се, добавя се булгурът и се пържи за кратко, овкусява се с нарязаните на ситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона, подправя се със сол и черен пипер. Агнешката плешка се маже с останалото масло, овкусява се със сол, едро счукан черен пипер и червен пипер.

Булгурът с дреболийките се слага в тава, върху тях се поставя плешката и се покрива с булото.Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио. Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.

След около 4 часа, когато месото стане готово, фолиото се отстранява, и агнешката плешка се запича, докато получи хубава ароматна коричка.

Припомнете си рецептата на шеф Манчев за агнешко

Руло от агнешки гръб със зелена плънка

Необходими продукти:

1 агнешки гръб (около 2 кг)
1 връзка пресен лук
1 връзка киселец
1 връзка лапад
2 стръка пресен чесън
4 с. л. зехтин
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. сол и черен пипер на вкус
30 г сушени домати (в зехтин)

Източник: vbox7.com

за ризотото:
300 г замразен грах
200 г ориз „Арборио“
50 г сирене „Пармезан“
50 г краве масло
100 мл бяло вино
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1/4 връзка копър
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус  

Начин на приготвяне:

Агнешкият гръб се обезкостява внимателно, трябва да остане цяло парче месо. От костите се вари бульон за ризотото.

Месото от вътрешната страна се намазва с горчица, след това се поръсва със сол и черен пипер.

Лападът, пресният лук, чесънът и киселецът се почистват и се нарязват наситно, и заедно с накълцаните сушени домати се сотират за кратко в 2 с. л. от зехтина.

Овкусяват се със сол и черен пипер. След като се охладят леко, се изстискват добре от водата.

Зелената плънка се разпределя върху месото и се завива стегнато руло.

Рулото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва в останалия зехтин до златисто в съда, в който ще се пече.

След това се пече 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Грахът се бланшира в кипяща вода и се отцежда. Отделят се около 2 с. л. и останалото количество се пюрира заедно с копъра.

Лукът и чесънът за ризотото се наситняват и се запържват в зехтина.

Добавя се оризът и се разбърква добре. Налива се виното. Щом се абсорбира, малко по малко и при постоянно бъркане се сипват около 700 мл от агнешкия бульон.

Прибавя се пюрираният грах, заедно с целите зърна. Разбърква се и се дърпа от котлона.

Овкусява се с маслото, настъргания пармезан, сол и черен пипер. Разбърква се. Месото се сервира с ризотото.

Вижте и няколко идеи за салата към основното:

Многоцветна салата с освежаващ дресинг

Вкусна салата с авокадо (видео)

Каква салата да приготвим в началото на пролетта

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&bdquo;Галъп&rdquo;: Милиони българи са отложили планирана почивка</p>

„Галъп”: Милиони българи са отложили планирана почивка

Теми в развитие Преди 2 часа

Причината е пандемията от коронавирус

<p>Байдън предложи среща на Путин</p>

Байдън предложи среща на Путин

Свят Преди 4 часа

Президентите на САЩ и Русия са разговаряли по телефона

<p>Домбровскис: България може да въведе еврото през 2024 г.</p>

Домбровскис: България може да въведе еврото през 2024 г.

Теми в развитие Преди 6 часа

Докато най-големите икономики в света ускоряват растежа си, в Европа икономиката все още буксува

Може ли Украйна да победи Русия във война

Може ли Украйна да победи Русия във война

Свят Преди 7 часа

С явното си техническо превъзходство Русия няма нужда от числено надмощие на бойното поле

<p>Най-затлъстелите европейци с най-много жертви на коронавируса</p>

В Чехия: Най-затлъстелите европейци с най-много жертви на коронавируса

Теми в развитие Преди 9 часа

Чехия е на първо място по жертви на COVID в Европа. А има относително добре развито здравеопазване и добър жизнен стандарт. Защо тогава умират толкова хора?

Емил Димитров

Каква е ситуацията с язовирите в страната

България Преди 9 часа

Министър Емил Димитров направи проверка

Курортен комплекс "Слънчев бряг"

Ще бъде ли България алтернатива на Турция за руските туристи

България Преди 10 часа

Директорът на Уралската туристическа асоциация Михаил Малцев заяви: „Аз съм за българските дестинации”

Сватба, екшън и нови разкрития в "Откраднат живот: Финалът"

Сватба, екшън и нови разкрития в "Откраднат живот: Финалът"

Любопитно Преди 10 часа

Лекарите в „Св. Анастасия“ ще потърсят баланс между емоциите и предизвикателствата на професията

Мистериозно заболяване може да остави човечеството без банани

Мистериозно заболяване може да остави човечеството без банани

Любопитно Преди 10 часа

То не е податливо на химическа обработка, поради което заразените почви няма да могат да бъда експлоатирани в продължение на поне 30-40 години

ЛиЛана

Приключи разследването срещу певицата ЛиЛана

България Преди 10 часа

Според доказателствата групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева

Когато семейните ценности се пренесат в бизнес-общуването

Когато семейните ценности се пренесат в бизнес-общуването

Любопитно Преди 11 часа

Кои са Даниела Колова и Красимир Боянов

Ястието, включващо един от най-опасните плодове

Ястието, включващо един от най-опасните плодове

Любопитно Преди 11 часа

Вижте повече за националното ястие на Ямайка

Изненада! Маколи Кълкин стана баща

Изненада! Маколи Кълкин стана баща

Любопитно Преди 12 часа

Бебето се е родило на 5 април в Лос Анджелис, но родителите са запазили тайната за раждането досега

7 дни родопско село е без вода, най-близкият магазин е на 6 км

7 дни родопско село е без вода, най-близкият магазин е на 6 км

България Преди 12 часа

Жителите на село Косово са изправени пред водно бедствие

Бойко Борисов

Бойко Борисов поздрави мюсюлманите за Рамазан

България Преди 12 часа

Какво им пожела премиерът