38

П роцесът на приемане на България в Шенген трябва да започне незабавно, настоя Манфред Вебер, лидерът на Европейската народна партия – най-голямата политическа сила в Европа и кандидат за следващ президент на Европейската комисия.

„България се справи отлично през миналите години, изпълнени са всички критерии. Позицията на Европейската народна партия е, че Европа трябва да даде това, което обеща на българите”, коментира пред NOVA Вебер.

Искаме незабавно решение на ниво Съвет на ЕС, което да отвори като първа стъпка българските летища към зоната за свободно пътуване. Финалната фаза е сигурно пълноправно членство”, посочи Вебер.

Той подчерта, че „Шенгенското пространство не е само зона за пътуване, но и за сигурност, която осигурява обща база данни за много по-ефективна борба с престъпността. Хората трябва да знаят – Шенген значи и сигурност”.

„Преди няколко седмици имах възможност да посетя Бургас и да видя защитата на границата между България и Турция. Чудесно е да видиш колко са направили българите. Колко е инвестирало българското правителство, за да защитава нашата обща европейска граница”, заяви Вебер.

Инициативата на Жан-Клод Юнкер дава ясен знак, че това вече няма да е задача само на България, а общо усилие на европейско ниво - чрез финансиране, чрез бюджета на Европейския съюз и чрез дейността на Фронтекс можем да споделим тежестта, която в момента пада върху българите. Трябва да има солидарност в борбата ни срещу нелегалната имиграция”, категоричен е председателят на ЕНП.

„Хората очакват едно нещо от нас и това е сигурност. Първо на границата. Да се защити Европейският съюз от нелегалните имигранти и трафикантите. И второ, сигурност срещу организираната престъпност, както и борба срещу тероризма”, посочи Вебер.

Той коментира и решението на Европейския парламент да се започне наказателна процедура срещу Унгария, като крайната стъпка на този процес е отнемането на правото на глас на страната в Съвета на ЕС.

„По отношение на граничния контрол напълно заставам зад позицията на Виктор Орбан, защото искам засилване на контрола, такъв, какъвто унгарският премиер и българският Бойко Борисов успяха да постигнат. Трябва да си върнем контрола върху границите”, каза Вебер.

Но за Унгария има други въпроси, които предизвикват загриженост. Като законодателството за неправителствените организации. В ЕНП вярваме в жизненото гражданско общество. А в Унгария неправителствените организации са под заплаха”, отчете Вебер.

„Освен това – независимостта на университетите. Свободата за научна дейност. Това е фундаментална ценност за ЕС. Има въпроси за Централноевропейския университет в Будапеща. Така че има два конкретни проблема на масата, по които сме активирали диалог. Решението на Европейския парламент не е окончателна присъда за Унгария, а покана за разговори”, заяви Вебер.

По думите му, въпреки че партията „ФИДЕС” на Орбан е член на ЕНП, „това не е партиен въпрос, а такъв на фундаменталните ценности на Европа”.

Вебер обърна внимание и на продължаващите протести срещу политиката на правителството в Румъния.

„Европа трябва да остане заедно. Аз изграждам мостове. Няма Европа на Севера и Юга, на бедните и богатите. Има само една Европа. И това искам да постигна като президент на Европейската комисия”, посочи Манфред Вебер.

Вебер поиска България, но не и Румъния, в Шенген

Борисов: Да ни приемат по въздух и вода в Шенген

Кои са кандидатите за стола на Жан-Клод Юнкер

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@