21

П рез месец май догодина Европейската комисия ще има нов лидер. 

Отново през май, но тази година, Съветът на ЕС единодушно прие периодът 23 – 26 май 2019 г. да бъде изборната седмица. В този период държавните или правителствените ръководители на страните от ЕС, с одобрението на Европейския парламент, ще решат кой да бъде новият председател на Европейската комисия.

Функциите на председателя на ЕК

Човекът, който заема този пост дава политически насоки на Комисията. Свиква и председателства заседания на Колегиума на членовете на комисията. Ръководи работата на Комисията при изпълнение на политиките на ЕС. Участва в заседания на Г-7. Участва в основни дебати в Европейския парламент и с правителствата на страните от ЕС в рамките на Съвета на Европейския съюз.

Първият официален кандидат за поста на Жан-Клод Юнкер 

Манфред Вебер

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер миналата седмица обяви официално готовността си да се състезава за ръководител на Европейската комисия.

"Желая да бъда следващият председател на ЕК“, заяви той на пресконференция.

Вебер съобщи, че е бил подкрепен от водещата германска партия Християндемократически съюз /Християнсоциален съюз. Той е получил подкрепа и на първото за сезона заседание на групата на ЕНП в ЕП.

В края на август Вебер заяви, че "България незабавно трябва да бъде приета в Шенген по въздух и вода“, докато бе на посещение в Резово заедно с премиера Бойко Борисов.

"Всичко, което видяхме в последните 3 години, доказва, че страната ви може да осигурява граничния контрол и да опазва външните граници на ЕС. Това е посланието ми и към другите държави в Европа, че България върши страхотна работа по опазване на границата”, заяви председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент.

Освен българската граница, председателят на ЕНП е коментирал и българския еврокомисар Мария Габриел, за която през 2017 г. каза, че е "много ангажирана и компетентна". И че работи и "отвъд границите на своята партийна принадлежност":

"Тя е човек, който може да се бори за ясна собствена линия - и в същото време да търси консенсус."

А през март 2017 г. Манфред Вебер лично поздрави Бойко Борисов за победата на предсрочните парламентарни избори.

Други консерватори

Мишел Барние

67-годишният Барние е бивш френски земеделски и външен министър и бивш премиер на Люксембург. В момента той ръководи преговорите за Brexit от името на Европейската комисия. Барние обаче няма подкрепата на Париж, където президентът Макрон се обяви против процедурата с водещия кандидат.

През април главният преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания заяви, че най-важното е всички ангажименти, които са поети от 28-те държави членки в началото на периода от излизането на Острова от ЕС, който започна през 2014 г., да бъдат спазени до края му през 2020 г.

"Този въпрос засяга пряко България за много регионални програми, програми, свързани със селското стопанство и София - за метрото”, отбеляза Барние. Той коментира, че метрото е граждански, икономически и екологичен проект. По думите му за 14 години на страната ни са отпуснати един милиард евро европейски средства в името на солидарността.

"Споразумяхме се с британците за участието им в настоящия финансов период до 2020 г. Те трябва да изпълнят всички свои ангажименти, включително и към изграждането на третата линия на софийското метро”, подчерта Барние.

Социалисти

Федерика Могерини е върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността.

45-годишната италианка заяви в края на август, че "страните от Западните Балкани се превръщат за ЕС в партньори по въпросите на сигурността, докато по-рано те бяха разглеждани само като огнище на нестабилност“.

Могерини е казала още, че "съвместно с НАТО обсъждаме как да задълбочим сътрудничеството си по въпросите на сигурността в региона".

Либерали

Маргрете Вестегер

Петдесетгодишна, еврокомисар по конкуренцията атакува укриването на данъци и властта на американски компании като "Гугъл" и "Епъл". Тя е бивш министър на икономиката на Дания.

Ги Верхофстад

65-годишният бивш белгийски премиер води либералите в Европейския парламент. Анализатори смятат, че призивите му Брюксел да получи повече правомощия може да ограничат шансовете му за поста на лидер на Европейската комисия.

През 2013 г. след избухването на скандала за незаконно подслушване, лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад заяви, че незаконното подслушване на опозиционни български политици подкопава демокрацията в страната.

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за 2013 г. подслушванията се сочат като един от най-сериозните проблеми в страната ни. Скандалът получи и международен резонанс.

Марк Рюте

Рюте е премиер на Холандия от осем години. Той е твърд проевропеец, на 51 години.

През февруари т.г. Рюте беше на посещение у нас, за да обсъди с Борисов разширяването на Шенгенското пространство. Очакванията, че Холандия е смекчила позицията си и вече е готова да гласува "за" влизането на страната ни Шенген обаче не се оправдаха.

"Подкрепяме присъединяването на България към Шенген, но работата по въпроса все още не е приключила", това заяви холандският премиер по време на съвместна пресконференция с българския си колега.

Процедурата

Мандатът на председателя на ЕК трае пет години.

Европейският съвет номинира кандидат за председател на Комисията, който трябва да бъде одобрен с мнозинство от членовете на Европейския парламент. Ако европейските депутати отхвърлят кандидатурата, Съветът разполага с един месец, за да предложи нова. Избраният председател избира комисарите и техните ресори измежду кандидатите, предложени от всяка от страните членки. След това списъкът с комисари трябва да бъде одобрен с квалифицирано мнозинство най-напред от Съвета на министрите, а след това и от Парламента. Ако Парламентът приеме списъка, новата Комисия се назначава официално от Съвета.

За да стигне до трона на Еврокомисията, кандидатът за стола на Юнкер първо ще трябва да пребори конкуренцията вътре в партията. На 17 октомври изтича срокът за кандидатури на ЕНП за поста на Юнкер, а партийната номинация ще бъде определена на 8 ноември. Процедурата по избор на кандидат в Партията на европейските социалисти започва по-късно на 1 октомври.

По силата на въведената от предишните европейски избори система на т.нар. Спиценкандидат, паневропейските партии номинират свои кандидати за председател на Еврокомисията. На поста се назначава кандидатът на партията с най-много евродепутати. Лидерите на страните-членки отказват безусловно да подкрепят тази система и настояват, че според европейските договори те трябва да избират шеф на Еврокомисията.

Вижте още:

ЕК иска още поне 50 000 бежанци в Европа и България в Шенген

Борисов: Заслужаваме да сме в "чакалнята"

Защо Орбан и Салвини се обявиха за опоненти на Макрон

„Брекзит” като Армагедон във Великобритания

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@