11

П редседателят на ПГ на ЕНП Манфред Вебер заяви, че България и Хърватия веднага трябва без никакво отлагане да станат част от Шенгенското пространство. Вебер не спомена Румъния, а изявлението бе направено пред ЕП като реакция на речта на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Вебер подчерта, че ЕК още през 2010 г. се е обявила, че България и Румъния са готови за влизане в Шенген, но това не се е случило поради едностранното вето на Франция, Германия и Холандия, което се е наложило изцяло поради вътрешнополитически причини. Юнкер миналата година заяви, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген, припомня "Юроактив".

Хърватия е член на ЕС от 2013, но все още не е получила зелена светлина от ЕК. Членството на Хърватия в Шенген се блокира и от Словения поради териториалните спорове за Пиранския залив. Според "Юроактив" и Юнкер, и Вебер знаят, че няма никакви шансове в най-скоро време да се стигне до разширяване на Шенген, защото самият шенгенски проект е в опасност поради мигрантския натиск, за който говори и самият Юнкер в речта си днес. 

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер миналата седмица обяви официално готовността си да се състезава за ръководител на Европейската комисия.

"Желая да бъда следващият председател на ЕК“, заяви той на пресконференция.

Вебер съобщи, че е бил подкрепен от водещата германска партия Християндемократически съюз /Християнсоциален съюз. Той е получил подкрепа и на първото за сезона заседание на групата на ЕНП в ЕП.

Кои са кандидатите за стола на Жан-Клод Юнкер

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер миналата седмица обяви официално готовността си да се състезава за ръководител на Европейската комисия. Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер миналата седмица обяви официално готовността си да се състезава за ръководител на Европейската комисия. Борисов: Да ни приемат по въздух и вода в Шенген

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@