69

„Много ясно казах, че със стара дата не можем да приемаме мигранти”, заяви днес премиерът Бойко Борисов в Австрия по повод информацията, че германският канцлер Ангела Меркел е постигнала споразумение с 14 държави за връщане на бежанци.

„Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа. Винаги съм казвал, че последното десетилетие канцлерът Меркел е допринесла за просперитета и то в пълния обем на цяла Европа, не само на Германия. Разговарях миналата седмица и с премиера на Бавария. Били сме винаги най-солидарни. Само че аз солидарността я разбирам по друг начин – всяка държави да си носи отговорността за границата”, заяви Борисов.

ЕС тепърва ще събира 3-те милиарда евро за Турция

Бойко Борисов: Няма да приемем връщане на мигранти

Борисов: Ние сме за солидарност, преди не бяхме подготвени

По думите му миграционният поток през България е сведен до нула.

„Дадохме принос със срещата на Върха между ЕС и турския президент Ердоган. Така че усилията на България плюс работещото споразумение между ЕС и Турция гарантираха външните граници на Европейския съюз. Това е солидарност. Много ясно казах, че със стара дата не можем да приемаме мигранти, защото не сме виновни, че сме последни в ЕС. От 2015 г. до четвъртък срещу петък през нощта сме защитавали една и съща позиция, която е работеща за всички европейски държави“, подчерта българският премиер.

„Мислех, че след като сме се спогодили с толкова труд, тази тема сега ще се работи, а няма пак да се коментира. Трите мерки трябва да действат едновременно и да влязат незабавно. Първата – осигуряване категорично на външните граници на ЕС чрез финансова помощ, хора техника за Гърция, Италия, Испания и България. Едновременно с това да се преговаря с държави без да им се назовават имената извън Европа, където да се направят такива „хот спотове“ или платформи, за да може хората, които си мислят, че могат да намерят работа и препитание в Европа, да отидат там. Категорично да се разделят двата вида мигранти – бягащите от войната с икономическите. Това не е едно и също“, подчерта Борисов.

„Самите ние, когато българи отидат в Европа, тихомълком си връщаме доста от нашите сънародници, които не се занимават там с това, за което законът повелява”, каза премиерът.

„Третото е да се говори за вторичното преразпределение в Европа. Сиреч, ако една държава е изпуснала мигрантите, минали нелегално, не си изпълнила ангажиментите, тогава разбирам да се върнат. Но тези, които са влезли по официален път, съгласно всички споразумения и са отишли да търсят препитанието си в Европа една част първо по какъв начин ще бъдат върнати и второ, защо ни наказват за нашето усилие и усърдие”, попита Борисов. „Предложих им за 6 месеца да спрем достъпа до ЕС, да решим спокойно всички проблеми”.

„Парите не са изобщо проблем. Биха дали милиарди на този, който се съгласи да ги издържа. Проблем е политическата криза на тази тема”, заяви премиерът.

„Винаги съм бил за проевропейското. Бил съм атакуван за това в България. Но в случая позициятани е еднакво коректна към всички. Ако някой има нужда от тези мигранти, ние сме ги регистрирали - да ги вземе”, посочи Борисов. „Още не сме платили на Турция като ЕС и само на добра воля към България те изпълняват споразумението”.

„Аз съм европеец, но българите са ми на първо място”, категоричен е премиерът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@