28

"Винаги съм бил за солидарност". Toва заяви премиерът Бойко Борисов, след като държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз постигнаха споразумение по горещата тема за миграцията.

"Преди по нашата граница имахме само 3 километра ограда. Не бяхме подготвени нито технически, нито с личен състав, нито униформи имаха като хората. България вложи стотици милиони в охраната на своята граница", подчерта той. 

"Ние, спазвайки всички международни спогодби и Женевски конвенции за правата на човека. Когато мигрант дойде до нашата граница - дали по море, дали по суша, ние сме длъжни да го регистрираме. След като го регистрираме, той може да тръгне за която си иска страна - след три месеца, например", изтъкна премиерът. 

Лидерите на ЕС направиха това, което България е искала

Италия блокира заключителния документ на Европейския съвет

Меркел: Въпрос на живот и смърт

Договорката е бежанците на територията на Стария континент да бъдат разселвани "на доброволна основа". Предвижда се и създаване на центрове за мигранти, които да бъдат изграждани извън границите на ЕС. Ще бъдат отпуснати и повече средства за справяне с миграцията. 

След девет часа разговори лидерите на ЕС стигнаха до трудно постигнато споразумение за миграцията в ранния петък.

"Платформи за дебаркиране", "контролирани центрове" и укрепването на външните граници са основните точки от споразумението, постигнато на срещата на върха в Брюксел.

Платформи за дебаркиране

За да възпрепятстват пътуванията през Средиземно море, лидерите обещаха да "разгледат бързо" все още неясната концепция за "платформи за регионално дебаркиране" извън Европа за мигранти, спасени в международни води.

Те обещаха да работят в сътрудничество със Службата на Върховния комисар за бежанците (ВКБООН) и Международната организация по миграция (МОМ).

Никоя трета страна досега не е предложила да бъде домакин на тези приемни центрове, където властите биха направили откривали различията между незаконните мигранти и търсещите убежище, допустими в ЕС.

Мароко в четвъртък се отказа и идеята постави ппредизвика съмнения в европейските столици относно съвместимостта ѝ с международното право.

Контролирани центрове

Според сделката мигрантите, открити и държани в ЕС, могат да бъдат преместени в "контролирани центрове" на територията на ЕС, откъдето ще могат да бъдат премествани в целия блок, ако имат право на убежище или да се върнат в своята страна, ако нямат това право.

Но тяхното създаване, което ще бъде платено с пари от ЕС, ще бъде оставено на преценката на държавите-членки "на доброволна основа", каквато би било и преместването на търсещите убежище там.

Италия, която приветства предложението, не уточни дали ще създаде такива центрове на своята територия.

Терминът "контролирани" центрове беше предпочитан пред "затворени", както бе предложено от Франция.

Вторично придвижване

Компромисът включва параграф за ограничаване на движението на мигранти между държавите от ЕС.

Така нареченото вторично придвижване е в центъра на напрежението между германския канцлер Ангела Меркел и нейния главен съюзник в правителството ХСС, който заплашва Берлин да започне едностранно да връща мигранти, които вече са регистрирани другаде, още при пристигането им на германската граница.

"Държавите-членки трябва да предприемат всички необходими вътрешни законодателни и административни мерки за противодействие на подобни движения и да си сътрудничат тясно помежду си за тази цел", се казва в заключенията.

Външни граници

Споразумението предвижда увеличаване на средствата на Европейската агенция за гранична охрана, Frontex (без да бяха споменати конкретни числа) и предоставянето на по-широк мандат.

Планира се също така да се засили подкрепата за либийската брегова охрана и има предупреждение към НПО, призоваващо "всички кораби, работещи в Средиземно море" да спазват приложимите закони и да не възпрепятстват операциите на либийския брегова охрана.

В секция, особено оценена от Малта и Италия, 28-те лидери се съгласиха да освободят втория транш от три милиарда евро от фонда, за да помогнат на бежанците в Турция и да допринесат за фонд на ЕС за Африка, за да забавят миграцията към Европа в нейната отправна точка.

Регламентът от Дъблин

Срещата на върха трябваше да разработи компромис по това европейско законодателство, което поверява отговорността за обработване на молба за убежище на страната на първото влизане.

Но разликите все още са прекалено големи, за да бъдат направени изменения.

"Трябва да се постигне консенсус относно Регламента от Дъблин, така че да бъде реформиран въз основа на баланс между отговорност и солидарност", се казва в споразумението за реформа, която е затънала от години.

Комисията предлага излизане от този принцип по време на криза, като търсещите убежище да бъдат преразпределяни още от мястото на пристигането им.

Но държави като Унгария и Полша, подкрепени от Австрия, се противопоставят на тази идея.

Италия призовава за постоянна система за разпределяне и за пълното изоставяне на принципа на отговорността на страната на пристигане.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@