16

Е вропейската комисия днес призна, че засега липсват необходимите три милиарда евро за продължаване на действието на споразумението за миграцията с Турция. Във видеото - имигранти, спасени от датски товарен кораб, пристигат в Сицилия, Италия. Междувременно Малта поиска да се разследва дейността на германска неправителствена организация, чиито кораби докарват имигранти в Европа.

Предвижда се от обещаната на Турция сума два милиарда евро да бъдат отпуснати от бюджета на ЕС, а останалият един милиард да дойде от вноски на отделните държави-членки.

Нещастната участ на мигрантите – от Европа до САЩ

Бойко Борисов: Няма да приемем връщане на мигранти

Брюксел свиква спешна среща на върха заради миграцията

В представения днес доклад по проблема с бежанците, в навечерието на насрочения за утре и вдругиден Европейски съвет по въпроса, се посочва още, че вече е широко установена невъзможността държавите от ЕС да се справят с имигрантите самостоятелно.

А различията в отношението в отделните държави-членки е причината за самоволно движение на имигрантите в рамките на съюза.

От Европейската комисия се надяват, че до края на юли е възможно да бъде постигнато единодушие по промяната в правилата за предоставянето на закрила и за разселване.

До края на годината пък изглежда възможно одобряването на промените в правилата от Дъблин за отговорността на държавите от ЕС да разглеждат молбите за закрила, както и за процедурите за даване на такава на бежанците.

Засега е неясно кога би могло да се постигне споразумение по промените в европейската визова политика и за временното възобновяване на проверките по вътрешните граници на Шенген.

Комисията отчита, че след като през 2014 г. ЕС е разполагал с под 300 граничари, готови да поемат задачи по външните граници, тази година броят им е достигнал 1300, а до 2020 г. е необходимо да нарасне до 10 хиляди. ЕС се нуждае допълнително от 15 плавателни средства, шест самолета и 35 единици сухопътна техника за охрана на границите.

В документа се посочва, че досега в ЕС досега са били разселени над 32 000 имигранти.

Европейската комисия очертава три сценария по отношение на местата, където новите имигранти да бъдат приемани до оценка на молбите им за закрила - в ЕС или извън ЕС.

В първия достигналите териториалните води на ЕС ще изчакват оценка на европейска територия, като е възможно това да става не в държавата, където е пристигнал плавателният съд. За да може това да се случи, в сила трябва да бъдат въведени двустранни споразумения между държавите-членки на основата на съпричастността

При втория сценарий имигрантите ще бъдат връщани в държави извън ЕС, ако плавателният им съд е бил прихванат във водите на държава извън Общността или в международни води, независимо под чий флаг плава.

Третият сценарий - всички незаконни имигранти, независимо къде са подали молба, да изчакват решението в центрове извън ЕС, не се препоръчва от комисията. Според нея по действащото законодателство подобен подход е трудно осъществим и на границата на закона.

Корабът на германската неправителствена организация „Lifeline”, на борда на който има повече 200 мигранти, ще акостира в малтийско пристанище в сряда вечерта. Премиерът на Малта Джоузеф Мускат заяви, че те ще бъдат разпределени между 7 държави-членки, Италия, Люксембург, Португалия, Холандия, Ирландия, Белгия и Франция

Мускат заяви, че „първо ще изведат мигрантите от борда на кораба и след това ще започне разследването”.

Министърът на инфраструктурата на Италия Данило Тонинели по-рано коментира, че корабите на „Lifeline” нарушават международното морско право като взимат мигрантите въпреки намесата на либийската брегова охрана. А въпросните плавателен съд дори е застрашил живота на бежанците, тъй като има капацитет от 50 души. Също така той плава под холандски флаг без да е регистриран в Холандия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@