15

З а последното денонощие в Германия бяха регистрирани най-висок брой новозаразени от началото на пандемията – 14 714. В традиционното си съботно обръщение към гражданите канцлерката Меркел отново подчерта това, което каза и миналата седмица – редуцирайте контактите до минимум!

В момента се надига втората вълна на COVID-19, а заедно с нея и два страха: от зараза и от ново пълно затваряне, така наречения „локдаун”. Тези страхове несъмнено се отразяват върху нашето поведение, казват психолозите. Ние сме в стрес, защото не знаем ще се справим ли със ситуацията – и реагираме по най-различни начини.

Какво е пост-Ковид синдром

Едни взимат трескави мерки срещу възможните опасности, извършват какви ли не преувеличени приготовления и се презапасяват с продукти, други пък омаловажават опасността или напълно я отричат. Както обикновено – „златната” среда е тази, която би позволила да се опазим по най-добрия начин.

Страхът е нещо нормално

Германският психоаналитик Ханс-Юрген Вирт смята, че страхът на много хора от зараза е нещо напълно нормално. „Но нашите психологически механизми са така настроени, че ние не можем непрекъснато да пребиваваме в условията на повишена опасност и в състояние на страх. Ето защо намаляването на нивото на страха е здравословна психосоматична реакция”, казва той.

На всички, които продължават да изпитват страх, Вирт препоръчва да се концентрират върху онова, което им създава усещането за сигурност. Мислете например, че спазването на хигиената и на правилата за дистанция понижава риска.

Соvid-19: Рязък скок на починалите у нас, на 10-то място сме по смъртност в Европа

В същото време психоаналитикът предупреждава

да не се прекалява,

защото ако човек се затвори вкъщи и изобщо престане да излиза, това със сигурност трайно ще му създаде нови страхове и всяко излизане ще бъде свързано със стрес. Най-важното е да се гледа трезво на ситуацията, да се премерват рисковете, а на опасностите да се реагира адекватно, препоръчва Вирт.

Мнозина смятат, че наложените ограничения са прекалено строги, защото засягат свободата ни на придвижване, контактите, личната ни сфера, дори външния ни вид, а с това нарушават усещането ни, че сме свободни и независими индивиди. Има хора, които тъкмо поради това понякога изпитват остра нужда да се изявят, а това често пъти става чрез ексцентрично поведение, обяснява психоаналитикът. Някои гръмко протестират против правилата, други провокират околните и непрекъснато изискват повече внимание, трети пък се отнасят съвършено несериозно към ситуацията и отричат опасността.

Изследване: По-скоро ще се заразите с коронавирус в магазин, отколкото в самолет

Берлинската психоложка Етлева Джьони обяснява това с отслабените защитни механизми на психиката ни вследствие от първата вълна на пандемията. „Преживяхме локдаун, остра криза, забрана на социалните контакти. После ситуацията се подобри, но този период не беше достатъчен, за да можем изцяло да се възстановим. Главната причина: през цялото време не бяхме в състояние да планираме каквото и да било и да управляваме ситуацията. Безгрижното лято се оказа най-обикновена илюзия, а сега ситуацията отново става сериозна”, казва тя пред „Шпигел”.

В името на психологическия баланс

Какво да правим сега обаче? Специалистите съветват преди всичко да осъзнаем ситуацията и да не се поддаваме не паника. И припомнят известната рецепта: ако не можеш да промениш ситуацията, промени отношението си към нея! Швейцарската вирусоложка Изабела Екерле дава няколко практични съвета как да не се заразим с COVID-19 и да запазим психологическия си баланс по време на втората вълна.

Руски учени: Има хора резистентни към ковид-19

Тя препоръчва да не се отказваме напълно от всекидневните си навици, а каквото можем да отложим – да го отложим. Пред германския седмичник „Ди Цайт” тя изрично твърди, че съвсем не се налага изцяло да прекратим срещите си с близки хора. Вместо обаче да се събираме по домовете или в многолюдни закрити помещения, ще сме много по-добре, ако излезем на разходка с тези хора или отидем заедно в близкия парк. А можем да си вземем и термос с чай, и прясно опечена баница. Не забравяйте да се облечете топло, припомня Екерле и съветва винаги да извеждаме и децата, които навън се чувстват особено добре.

Ако все пак се налага да се съберете у дома, то нека бъде в тесен кръг, призовава тя. Ако времето го позволява – излезте на балкона или в двора. Ако това не е възможно – просто проветрявайте достатъчно. Изабела Екерле отбелязва и нещо очевидно:

никой няма да ви се разсърди,

ако не приемете покана за сватба, за рожден ден или за юбилей, както и ако отхвърлите предложението на приятел да ви посети. В днешно време това не се смята за лош тон. Но е лошо да ходите на места, където се събират много хора и където се говори на висок глас, казва вирусоложката. Тъкмо на такива места е най-висок рискът да се заразите с коронавируса, който се предава по въздушно-капков път.

Над 80% с ковид-19 страдат от липса на витамин D

По този повод тя дава още няколко съвета. Вместо с обществения транспорт, най-добре е да се придвижвате с велосипед или пеша. Вместо да ходите за щяло и нещяло до магазина, по-добре пазарувайте в интернет всичко, което може да се пазарува там. А когато ви се доходи на ресторант, просто си поръчайте храна за вкъщи. Докато чакате реда си при лекаря, по-добре стойте на улицата или в колата си. И, разбира се, никога не забравяйте предпазната маска.

Полезният егоизъм

Изабела Екерле казва още, че във времена на пандемия е особено важно човек да мисли за себе си и за собственото си здраве. Този егоизъм в разумни граници е даже полезен. Вирусоложката припомня да се отнасяме особено внимателно към всякакви симптоми – най-вече към кашлицата, дращенето в гърлото, нарушеното обоняние, повишената температура и задухът. Всички тези симптоми може да означават, че сме се разболели от COVID-19. Но не бива да забравяме и профилактиката: за поддържане на имунната система д-р Екерле препоръчва много движение на въздух и спортуване. Разбира се, най-добре да не ходите във фитнеса, а вместо това да спортувате на открито, съветва тя. И препоръчва джогинг, велосипед, езда, а в домашни условия – йога или велотренажор.

Независимо дали ни харесва или не, за собствената ни защита срещу инфекцията отговаряме единствено ние самите, казва Изабела Екерле. Ето защо може би си струва временно да се откажем от някои любими свои навици, които са опасни по време на пандемия – и да се върнем към тях чак когато опасността премине. Тогава ще изпитаме двойно удоволствие!

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
- Мога ли да поговоря с шефа Ви? - Няма го в момента. - Аз преди 5 минути го видях на прозореца. - Да, но…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 41 минути

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 1 час

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 2 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 2 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 3 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 3 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 3 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 3 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 3 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 11 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 12 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 12 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 14 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 14 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото