13

К огато след много дискусии в края на май, Световната здравна организация обяви, че е решила да наименува вариантите на коронавируса с букви от старогръцката азбука, всички си помислиха, че докато се стигне до последната буква в нея - Омега, нещата ще се нормализират, вирусът или ще изчезне, или ще е поставен под контрол.

САЩ: Омикрон може да не е толкова опасен като Делта

В края на ноември се появи нов вариант, който в крайна сметка бе кръстен Омикрон и хората изведнъж си дадоха сметка, че 15 от 24-те букви в гръцката азбука са изчерпани, а ситуацията изобщо не се нормализирала и пандемията не е под контрол.

Защо СЗО прескочи две букви от гръцката азбука, за да кръсти новия вариант на коронавируса Омикрон

Докато учените се опитват да разгадаят мистериите на Омикрон, много хората се запитаха какво ще се случи, като се изчерпат оставащите девет букви. Не малко обаче бяха и тези, които с изненада установиха, че след шумно обсъждания вариант Делта е имало още варианти.

5 опасни мита за COVID-19 и защо не трябва да им вярвате

Най-известните варианти на коронавируса досега, освен Омикрон и Делта, са Алфа, открит през октомври 2020 г. в Обединеното кралство, Бета, открит през декември 2020 г. в Република Южна Африка, и Гама, открит в Токио в началото на януари, но у хора, които пристигнаха от Бразилия, след което беше намерен в тази страна.

Най-смъртоносните пандемии в историята

Самият Делта вариант беше открит за първи път в Индия, но толкова се разпространи по света, че хората почти забравиха откъде е тръгнал. Заедно с Омикрон тези варианти са дефинирани от СЗО като варианти, будещи безпокойство.

Източник: iStock/Getty Images

Друга категория, дефинирана като варианти, предизвикващи интерес, са Ламбда, открит в Перу през август 2020 г. и Мю, открит в Колумбия през януари.

А бивши варианти, пораждащи интерес, са именно тези, които останаха встрани от вниманието на широката общественост.

Това са Епсилон, наблюдаван за първи път през юли 2020 г. в Калифорния, Дзета, открит за първи път миналата година в щата Рио де Жанейро, Ета, открит за първи път през декември 2020 г. в Обединеното кралство и в Нигерия, Тета, открит през февруари във Филипините, Йота, открит през ноември 2020 г. в Ню Йорк и Капа, открит също в Индия през декември 2020 г.

Пет варианта, будещи безпокойство, два, пораждащи интерес и шест варианта, които са бивши пораждащи интерес - това прави 13 изхабени старогръцки букви. Но Омикрон е 15-ата по ред в гръцката азбука. Така че на пръв поглед сметките не излизат.

Източник: iStock/Getty Images

В действителност първоначално Омикрон е трябвало да се нарича Ню, защото е вариантът, който идва след варианта Мю. Но понеже произношението на старогръцкото Ню е като английската дума New (нов), имало риск вариантът Ню да продължи да се възприема като New variant (нов вариант) месеци след като той вече няма да е нов, а напротив ще е вече стар познайник на учените. Така, че буквата Ню била пропусната от СЗО.

Както и следващата буква в азбуката Кси. Причината тук, пак според СЗО, била, че буквата Кси така както се изписва на латиница (Xi) приличала на широкоразпространеното китайско име Си, както то се изписва на латиница. Произношението може и да е различно, но по-наблюдателни веднага се сетиха за Си Цзинпин и предположиха, че СЗО е решила да не използва тази буква, за да не обиди китайския лидер.

Не вярвайте на тези неща за ваксините срещу COVID-19

Пекин реагира остро, когато Доналд Тръмп наричаше коронавируса китайски вирус, какво остава за вариант, чието име наподобява това на китайския лидер. Правозащитници обаче упрекнаха СЗО, че не е използвала буквата Кси, за да не подразни Си Цзинпин. СЗО отрича да се е отказала от Кси поради тази причина. Каквито и да са били причините, новият вариант вече е кръстен на 15-ата буква от старогръцката азбука.

Подобни пропускания на букви може да се очакват и в бъдеще. Следващата на Омикрон буква Пи веднага препраща към математическата константа Пи, известна и като Лудолфово число и може би ще бъде пропусната също.

Буквата Хи, която е почти накрая на гръцката азбука, пък ще се бърка по произношение с английското местоимение за мъжки род He (той) и вероятно също ще бъде прескочена, за да не се обиди целият мъжки пол, че вариант се кръщава на него. Много вероятно е прескачане и на буквата Пси заради асоциациите с психиатрия, психология, психоанализа, психар и др.

Същото може да се случи и със старогръцката буква тау, която съвременните гърци произнася таф. Тау напомня на чешкия филмов и литературен герой Господин Тау, притежаващ магически способности, но коронавирусен вариант, асоцииран с магически способности, би бил плашещ, а таф пък е като френските думи taf и taffe, означаващи съответно бачкане и шубе и глътка цигарен дим.

Ако действително има такива прескачания на букви, гръцката азбука ще се изчерпа още по-бързо.

Още преди да се спрат на използването на гръцките букви, експертите от СЗО обмисляли да използват имената на гръцки божества, на съзвездия или на цветя за кръщаване на вариантите на вируса.

Дали следващите варианти след Омега (последната буква в гръцката азбука) няма да са например Афродита, Касиопея или Бугенвилия за ужас на митолозите, астролозите и цветарите.

Пред в. "Дейли телеграф" експертката от СЗО Мария ван Керхов каза, че биха могли да се използват именно имена на съзвездия, включително такива на зодиакалните съзвездия, когато гръцките букви се изчерпат, така че представителите на зодия Овен може да се готвят за вирус кръстен в тяхна чест.

Подобни проблеми имаха и експертите от Центъра за наблюдение на ураганите в САЩ

Подобни проблеми с изчерпване на имената миналата година имаха и експертите от Центъра за наблюдение на ураганите в САЩ. Всяка година за сезона на тропическите бури и урагани те използват списък от имена според латинската азбука.

Списъците се изготвят предварително за шест години напред. След шест години започват да се повтарят, но имената на онези стихии, отличили се с особена опустошителност, се изваждат от списъка и се заменят с други със същата начална буква, като например ураганът Катрина в Атлантическия океан.

Подобни списъци, ротиращи се на шест години, се изготвят за стихиите в Атлантическия океан и северните части на Тихия океан.

Така например първите тропически бури в Атлантика догодина и през 2023, 2024, 2025 и 2026 г. ще се казват съответно Алекс, Арлин, Алберто, Андреа и Артър, а последните Уолтър, Уитни, Уилям, Уенди, Уилфрид.

Дали експертите на СЗО трябва да се проучат от тази предвидливост на експертите от Центъра за ураганите на САЩ?

Миналата година въпреки своята предвидливост последните също имаха неприятна изненада. Сезонът на ураганите в Атлантика беше рекордно активен и списъкът с подготвените имена беше изчерпан, но стихии продължиха да се формират и тогава на помощ им се притече именно старогръцката азбука.

Няколко новосформирани бури бяха кръстени именно с първите букви от нея и така се появиха субтропическата буря Алфа, тропическата буря Бета и ураганите Гама, Делта, Епсилон, Дзета, Ета и Йота.

Всички все пак се надяват, че пандемията ще бъде поставена под контрол, преди на СЗО да се наложи да се вдъхновява от примера на различни конкурси, обявени от известни лица и учреждения за кръщаване на нещо си. Като например конкурсът, обявен от руския президент Владимир Путин за кръщаване на кучето, получено преди десетина години като подарък от България, който беше спечелен от 5-годишен малчуган, предложил името Бъфи, или конкурсът, който тече сега в Египет за кръщаване на новостроящата се супермодерна столица.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 4 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 5 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 8 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 8 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията