146

Р екорден брой нови заразени с коронавируса и починали са били регистрирани в България през последното денонощие, показват данните от Единния информационен портал.

Новите случаи са 5863 - най-много у нас от началото на пандемията. Те са установени от 51 688 теста (11,34% са положителни). 86,58% от тях не са ваксинирани (не са със завършен ваксинационен курс).

Най-много новозаразени през последното денонощие са били регистрирани в София-град (1735), следвана от Пловдив (538), Благоевград и Варна (по 317) и Стара Загора (295), а най-малко - в Кърджали (39), Смолян (48) и Търговище (57).

По общ брой потвърдени случаи, отново първа e столицата (145 421) пред Пловдив (51 140), Варна (43 516), Бургас (36 140), Благоевград (25 389) и Стара Загора (25 211). Най-малко са установените заразени във Видин (5204) пред Разград (5715) и Кърджали (5932).

Отчетен е най-големият брой починали от началото на четвъртата вълна на епидемията у нас - 243 души. 96,30% от тях не са ваксинирани.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас е достигнал 575 306. Те са били установени от 5 327 945 теста (10,80% са положителни).

Общият брой на починалите у нас е 23 316 .

Активните случаи са 82 910. От тях, хоспитализирани са 7128 души, включително 608 в интензивно отделение.

Новопостъпилите в болнично заведение през последното денонощие са 1379. 90,72% от тях не са ваксинирани.

2022 души с положителен тест за коронавирус са отчетени като излекувани през последното денонощие. Общият брой на оздравелите е 469 080.

15 166 дози ваксина срещу COVID-19 са били поставени през последното денонощие. Общият им брой от началото на ваксинацията у нас е 2 743 549. 1 448 683 души са със завършен ваксинационен курс. 13 101 души са с поставена бустерна (подсилваща) доза, т. е. са реваксинирани.

Сред медицинския персонал са потвърдени общо 15 497 случая на коронавирус, включително при 4309 лекари, 5188 медицински сестри и 2672 санитари.

Пет неща, които трябва да знаете, ако си сложите трета доза ваксина срещу COVID-19

По света:

В Сърбия през последните 24 часа са потвърдени 5908 нови случая на коронавирус сред 19 718 тествани проби, съобщава вестник "Политика" и БТА. От последици от заразата са починали още 62 души. На респиратори в страната са 274 пациенти, болни от COVID-19, а общо в болници са настанени 6721 заразени. От началото на пандемията в Сърбия са регистрирани 1 104 117 случаи на коронавирус при 6 179 407 тествани проби.

Министерството на здравеопазването на Румъния съобщи, че е подписало договор с фирма производител за доставка на 10 000 дози моноклонални антитела за лечение на COVID-19, предаде агенция Аджерпрес и БТА.

Медикаментите ще бъдат получени през ноември и ще бъдат разпределени веднага в болниците в страната.
Румъния продължава да регистрира голям брой смъртни и нови случаи на COVID-19. Днес властите съобщиха за 9187 новозаразени и 301 починали.

Хоспитализирани са 20 962 пациенти с коронавирус, като 1855 от тях са в интензивни отделения.

Групата за стратегическа комуникация към правителството съобщи днес, че в цялата страна няма нито едно свободно легло в интензивно отделение за пациенти с COVID-19.

От всички хоспитализирани пациенти с коронавирус 515 са непълнолетни, а 41 от тях са в интензивни отделения, уточнява Аджерпрес.

5 опасни мита за COVID-19 и защо не трябва да им вярвате

Черна гора е на шесто място по брой на новозаразените с коронавирус сред 52 европейски държави.

Черна гора все още държи първото място по брой на заразените на 100 000 жители от началото на пандемията, предава БТА.

Според световните статистически данни Черна гора е на четвърто място в региона с 38,5% ваксинирано население. Словения, Хърватия и Сърбия показват по-добри резултати, докато в Северна Македония и Косово ваксинираните са с процент по-малко, а именно 37%.

В Албания по-малко от една трета от гражданите са ваксинирани, а в Босна и Херцеговина процентите са 15.

Всички държави от Европейския съюз имат по-добри резултати от Черна гора по отношение на ваксинацията, с изключение на Румъния, където са имунизирани около 30%, и България, в която процентите са 21%.

Според актуални данни в Черна гора напълно имунизирани са 52,2% от пълнолетното население, а първа доза от ваксина срещу COVID-19 са приели 55,9% от пълнолетното население.

Разликите между глобалните и местните данни обикновено се обясняват с това, че световната статистика приема за имунизирани тези, приели две дози, а някои от ваксините се изчерпват с една доза.

Още шест души са починали в Черна гора в резултат на коронавирусна инфекция, сочат последните данни, като най-младият от тях е на 73, а най-възрастният - на 99 години, съобщи Институтът за обществено здраве. От началото на октомври до момента от COVID-19 са починали са 143 души, а от началото на пандемията смъртните случаи са 2065.

И още данни от здравните власти: от 1 август до 18 октомври 2021 г. в Черна гора са заразени с коронавирус 36 515 души, 98,9% от тях се възстановяват. За съжаление, 1,1% от заразените са починали. Осем от 10-те починали пациенти не са били ваксинирани. Всички починали на възраст под 40 години не са били имунизирани срещу COVID-19.

"Независимо от факта, че непосредствените причини за смъртта са различни, техният общ знаменател е, че всички те са били неваксинирани", акцентират от Института за обществено здраве на Черна гора.

Коронавирус е бил установен при 433 души в събота от общо 2747 проби, подложени на анализ в държавни и частни лаборатории в страната.

За момента няма да има затягане на противоепидемичните мерки, тъй като броят на заразените е спаднал с около 25% през последните две седмици, а броят на хоспитализираните е намалял с 8%, според данните на здравните власти в страната. Като негативна се отбелязва обаче тенденцията за спад на интереса към ваксинирането в Черна гора.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) обяви, че ще започне ускорено изследване на лекарството срещу COVID-19 на американската лаборатория "Мерк", предаде Франс прес и БТА.

Ако бъде одобрено от европейския регулатор, лекарството на "Мерк" може да окаже значително влияние върху хода на борбата с коронавирусната пандемия.

"Комисията за лекарства за употреба от хора на ЕАЛ започна изследване на антивирусния медикамент за орална употреба молнупиравир (...), разработен от "Мерк" (...) за лечението на COVID-19 при пълнолетни", съобщи базираният в Амстердам европейски лекарствен регулатор.

Предварителните резултати от лабораторното изследване и клиничните изпитания сочат, че медикаментът е в състояние да намалява способността на коронавируса да се множи в човешкото тяло, като по този начин се възпрепятства необходимостта от приемане в болница и леталният изход, уточнява ЕАЛ.

Ако бъде одобрено, се очаква лекарството да допринесе сериозно за предотвратяване на тежките форми на COVID-19.

Коментари 146
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

146 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 2 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 3 часа

Още пет области са с нови управители

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 6 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 6 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 7 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 7 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 7 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона