17

Х иляди хонконгци вече са взели болезненото за някои решение да оставят родния си град и да се преместят във Великобритания, откакто Пекин наложи строг закон за национална сигурност на китайската територия миналото лято. Очаква се броят им да набъбне до стотици хиляди,пишат Зцън Су и Силвия Хюи от Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Някои напускат, защото се страхуват от наказание заради подкрепата им за продемократичните протести, обхванали бившата британска колония през 2019 година. Други казват, че натрапването на Китай в техния начин на живот и граждански свободи е станало непоносимо и те искат да потърсят по-добро бъдеще за децата си в чужбина. Повечето казват, че не планират никога да се връщат.

Очаква се тенденцията да се ускори сега, когато 5 милиона хонконгци имат право да кандидатстват за визи във Великобритания, което им позволява да живеят, работят и учат там и в крайна сметка да кандидатстват за британско гражданство. От вчера официално е възможно да се кандидатства за британска национална отвъдморска (БНО) виза. Много хонконгци обаче вече са пристигнали на британска земя в търсене на ново начало.

Британското правителство заяви, че около 7000 души с британски национални отвъдморски паспорти - документ за пътуване, за който жителите на Хонконг имаха право да кандидатстват, преди градът да бъде предаден под китайски контрол през 1997 г. - са пристигнали от юли с предишния тип шестмесечна виза. По негови изчисления над 300 000 души ще се възползват от предложението за удължено право на пребиваване през следващите пет години.

"Преди обявяването на БНО визи през юли, нямахме много запитвания за емиграция в Обединеното кралство, може би по-малко от 10 на месец", каза Андрю Ло, основател на емиграционна консултантска компания в Хонконг. "Сега получаваме по 10-15 обаждания на ден за това".

Майк, фотожурналист, заяви, че планира да кандидатства за виза и да се премести в Лийдс със съпругата си и малката си дъщеря през април.
Неговата мотивация да напусне Хонгконг е дошла, след като политическата ситуация в града се е влошила след антиправителствените протести и той е осъзнал, че полицията в града не е политически неутрална. Полицията е критикувана от привърженици на демокрацията за използване на прекомерно насилие.

Майк каза, че преместването във Великобритания е важно, тъй като според него образователната система в Хонконг ще бъде повлияна от политическата ситуация и ще бъде по-добре дъщеря му да учи в Обединеното кралство.
Майк се съгласи да говори при условие, че ще бъде назован само с малкото си име от страх, че може да бъде репресиран от властите.

Ло каза, че с новата виза бариерата за влизане в Обединеното кралство става изключително ниска, без изисквания за езикова или образователна квалификация. Притежателите на британски национални задгранични паспорти трябва да докажат, че разполагат с достатъчно пари, за да се издържат в продължение на шест месеца и да докажат, че не са болни от туберкулоза, според разпоредбите на правителството на Великобритания
В момента Ло помага на три-четири семейства седмично при преместването им в Обединеното кралство. Около 60 на сто от тях са семейства с малки деца, докато останалите са млади двойки или млади специалисти в различни области.

Синди, хонконгска бизнесдама и майка на две малки деца, е пристигнала в Лондон миналата седмица. В Хонконг тя е имала комфортен живот. Притежавала няколко имота със съпруга си и бизнесът, който е ръководела, е вървял добре. Но решила да остави всичко зад себе си, тъй като усещала, че свободите на града са в процес на разпад. Тя иска да осигури добро бъдеще на децата си.

Синди, която се съгласи да говори при условие, че ще бъде назована само с малкото си име от страх, че може да бъде репресирана от властите, заяви, че е важно да се действа бързо, тъй като се опасява, че Пекин скоро ще предприеме действия за спиране на изселването.

Премиерът Борис Джонсън заяви тази седмица, че предложението за виза показва, че Великобритания почита своите "дълбоки връзки в историята" с Хонконг, който беше предаден на Китай с уговорката, че ще запази своите свободи в западен стил и голяма част от политическите си автономия, каквито не се наблюдават в континентален Китай.

Пекин заяви в петък, че повече няма да признава британския национален задграничен паспорт като документ за пътуване или форма на самоличност и разкритикува предложението на Великобритания за получаване на гражданство като ход, който "сериозно нарушава" суверенитета на Китай. Не е ясно какъв ефект ще има това, тъй като много хонконгци имат по няколко паспорта.

Пекин драстично втвърди позицията си към Хонконг, след като протестите през 2019 г. прераснаха в насилие и предизвикаха криза, продължила с месеци. След влизането в сила на закона за сигурността десетки продемократични активисти бяха арестувани, а младите лидери на движението бяха или затворени, или избягаха в чужбина.

Тъй като новият закон дава много широки дефиниции за това какво са актове на подривна дейност, отцепничество, тайни споразумения с чужда страна и тероризъм, мнозина в Хонконг се опасяват, че изразяването на каквато и да е форма на политическа опозиция, дори публикуването на съобщения в социалните медии, може да им създаде проблеми.

"Това е наистина уникална емиграционна вълна - някои хора не са имали време да посетят страната, в която се преместват. Мнозина нямат опит с живеене в чужбина", каза Мириам Ло, която управлява агенция за премествания в Обединеното кралство. "И поради пандемията те дори не можаха да отидат на оглед, преди да решат да купят дом".

Китай към Тайван: Независимост означава война

Как Китай си представя света през 21 век

За какво Хенри Кисинджър предупреди Байдън

Пандемията не спря геополитическото противопоставяне

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 1 час

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 3 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 4 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 4 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 4 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 4 часа

По първоначална информация колата е спукала гума