4

В навечерието на нова среща на върха на европейските лидери, която ще се проведе по-късно през седмицата и на която се очаква отново да се говори за разпределяне на висшите европейски постове, италианският премиер Джорджа Мелони отново проведе среща с унгарския си колега Виктор Орбан. Двамата имаха подобна среща и преди първата среща на върха на евролидерите, посветена на същата тема миналата седмица, обобщават италиански медии. Новата среща между Мелони и Орбан, проведена в Рим вчера, се състоя и броени дни преди началото на унгарското ротационно председателство на Европейския съюз, започващо на 1 юли.

По-време на тази среща двамата лидери припомниха, че отношенията между двете им страни са отлични. Мелони подчерта, че Унгария е ценен съюзник за Италия и като европейски партньор, и като член на НАТО. Тя изрази задоволство, че през последните месеци политическият диалог между двете страни се е засилил, както и че са се засилили икономическите отношения между тях. Италианските компании гледат с все по-голям интереси към унгарския пазар по отношение на инвестициите и на износа, заяви Мелони, цитирана от Ти Джи Ком 24.

"Между тях има химия": Топлият поздрав между Мелони и Сунак, за който всички говорят

От своя страна Орбан акцентира върху умножаването по четири на икономическите връзки между двете държави. Той заяви, че в Унгария има 600 италиански компании, които дават работа на 20 000 унгарци и че Будапеща е признателна за това на Рим.  Орбан изтъкна и сътрудничеството между двете страни в областта на отбраната и припомни, че 250 италиански военни присъстват в Унгария в рамките на партньорство с НАТО. Това е и най-големият чуждестранен контингент на унгарска територия. Орбан добави, че италиански и унгарски военни работят заедно и на Балканите. Той подчерта, че двете страни искат да засилят и сътрудничеството си в енергийната сфера. Орбан припомни, че Словения се е противопоставяла на транспортирането на газ през нейна територия, но е променила мнението си и сега ще има терминал за природен газ и пряка газова връзка между Унгария и Италия, посочва Ти Джи Ком 24

По време на унгарското председателство на ЕС един от приоритетите на Унгария ще бъде миграционният въпрос. На срещата между Мелони и Орбан двамата лидери подчертаха, че имат съгласие по тази тема и че трябва да има нов европейски подход за справяне с миграционния проблем. Мелони подчерта, че под импулса на Италия този нов европейски подход е започнал да се развива, базирайки се на няколко стълба, като например охраната на външните европейски граници, противопоставянето на незаконната масова миграция, борбата с трафикантите на мигранти, ангажимента със страните на произход и на транзит на мигранти да се постигне нов модел на сътрудничество, от който полза да имат всички. Мелони заяви, че с Унгария има съгласие по този нов европейски подход, но също има и съгласие по въпроса, че трябва да се експериментират и нови форми на иновативни решения на имиграционния проблем. Тук тя визира сделката между Италия и Албания за изграждане на италиански центрове за прием на мигранти на албанска територия, допълва РАИ нюз.

Възходът на десните: Защо част от италианците подкрепят Джорджа Мелони?

Друг приоритет на унгарското председателство ще бъде борба с демографския спад. Мелони припомни, че двамата с Орбан споделят  и мнението, че справянето с демографския проблем ще допринесе за изграждането на една по-силна Европа, която да може да се върне в ролята на протагонист в света. Ниската раждаемост е проблем, който засяга цяла Европа, но ако европейските страни не се изправят пред това предизвикателство заедно, няма да успеят да преобърнат тази тенденция. А ако тенденцията не бъде преобърната в средносрочен и дългосрочен аспект, от това ще пострадат системите за социални грижи на европейските страни, смята Мелони.

Друг приоритет за унгарското председателство ще бъде и районът на Западните Балкани и неговата европейска перспектива. По този въпрос Мелони и Орбан смятат, че този район е стратегически за двете им страни. И Италия, и Унгария са съседи на Западните Балкани и един стабилен западнобалкански регион за тях ще означава много.  А един стабилен западнобалкански регион би имало, ако Западните Балкани бъдат приобщени към ЕС по-бързо, смятат двамата лидери. Според Орбан е неприемливо и срамно, че Западните Балкани чакат еврочленство вече от 15 години.

Солена глоба: Съдът на ЕС наказа Унгария

На срещата си снощи естествено Мелони и Орбан не пропуснаха и темата за различията помежду си. Едно от различията е позицията им по отношение на Украйна и на Русия. Мелони изпраща оръжия на Киев и осъжда руската агресия в Украйна. Мелони подкрепя и западните санкции срещу Русия. Тя е поддръжник на украинската кауза, докато Орбан запази близки отношения с Москва и освен това критикува Киев заради отношението към украинското малцинство в Украйна. На срещата вчера Мелони отчете, че мненията на двете страни относно войната в Украйна не винаги съвпадат, но заяви, че цени много позициите, които Унгария заема в Европа и в НАТО и които позволяват на останалите страни членки на ЕС или на НАТО да се приемат важни решения, дори и когато Унгария не е била напълно съгласна с тези решения. По темата за Украйна на общата пресконференция с Орбан Мелони акцентира, че „заедно с Виктор повторихме подкрепата за украинския суверенитет и независимост“, допълва РАИ Нюз.

Не само Украйна е повод за някои различия между Мелони и Орбан. Любопитно е, че през февруари много преди евровота, италиански медии цитираха Орбан, който изразяваше готовност да се присъедини към Европейските консерватори и реформисти, паневропейското семейство на Мелони. След евровота също се заговори за подобна перспектива. Миналия понеделник по време на срещата на Мелони с Орбан в Брюксел двамата са обсъждали темата, но в крайна сметка на този етап присъединяване няма да има.  Темата не е била повдигана вчера в Рим, допълва РАИ Нюз. Причината, поради която Орбан е дал да се разбере на Мелони, че не би станал част от нейното европейско семейство, се корени в Румъния. Това е румънската партия Алианс за обединението на румънците, която изразява антиунгарски позиции и която е част от групата на консерваторите и реформистите. Орбан е заявил ясно пред Мелони, че не би се присъединил към европолитическо семейство, в което има партия с антиунгарски позиции. Но е изразил готовност за сътрудничество между десните партии в Европа, посочва РАИ нюз.

Виктор Орбан: Направете Америка отново велика, направете Европа отново велика!

Орбан, както изглежда, не мисли да се присъединява и към „Идентичност и демокрация“ – европейското семейство, към което принадлежат „Лига“ на италианския вицепремиер Матео Салвини и „Национален сбор“ на Марин Льо Пен. Орбан всъщност е в състояние да си създаде своя собствена еврогрупа, която да приеме суверенистки парти и движения от страните от Източна Европа. Нещо като нов вариант на Вишеградската група, която отчита интересите и позициите на Москва, допълва РАИ нюз.

На вчерашната среща с Мелони Орбан обаче е постигнал съгласие с нея по темата за принципа на номинациите за водещите европейски постове. Номинациите не могат да са монопол само на три европейски семейства, е заявил той на Мелони, визирайки семействата на Европейската народна партия, „Социалисти и демократи“ и „Обнови Европа“. Именно сега от тези три европейски семейства дойде пакетът от четири имена за обсъждане в преговорите за водещите европейски постове, а именно Урсула фон дер Лайен за преизбиране начело на Европейската комисия, Роберта Мецола за преизбиране начело на Европейския парламент, Антонио Коща за избиране начело на Европейския съвет и Кая Калас за избиране начело на европейската дипломация.

Това разчиства пътя пред Марк Рюте към поста генерален секретар на НАТО

Мелони вече също изрази възражения от предварително подготвения пакет от четири имена, който е предложен за обсъждане. Тя вече каза, че този механизъм, при който се преговаря по готов пакет от предложения, е погрешен подход, припомня „Кориере дела сера“.

Според последните хипотези от този пакет с имена това на левия португалски бивш премиер Коща може да бъде заменено със също левия Енрико Лета, който е бивш италиански премиер и бивш председател на левоцентристката италианска Демократическа партия, предаде АНСА.

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

По преговорите относно разпределянето на висшите европейски постове обаче между Орбан и Мелони има различия, отбелязва Скай Ти Джи 24. Орбан е против всички предложени имена. Той не иска нито Фон дер Лайен, нито Коща или Лета, нито Калас и Мецола. Докато Мелони е по-склонна да разиграва картата на преговорите с настоящото европейско мнозинство. Защото от това мнозинство ЕНП гледа именно към Мелони  и към партията на чешкия премиер Петър Фиала за разширяване вдясно с цел по-голяма подкрепа за преизбирането на Фон дер Лайен начело на ЕК.

За да даде зелена светлина за подобно разширяване вдясно, обаче Мелони би могла да преговаря за водещ пост за Италия в ЕК, отбелязва АНСА. Споменава се името на Рафаеле Фито, който би могъл да стане вицепрезидент на ЕК. Сега Фито като част от правителството на Мелони отговаря за прилагането на италианския план за устойчивост  и развитие, по който Рим получава от Брюксел 194 милиарда евро. Италия вече заяви шести транш по плана. Като Фито има голяма роля за този напредък. Ето защо Мелони не е много склонна да прати Фито в ЕК, без да му намери достоен заместник в Италия, посочва АНСА.

Орбан ще се срещне с Джорджа Мелони в Италия другата седмица

Малко преди срещата на Мелони с Орбан вчера италианският вицепремиер и външен министър Антонио Таяни също се намеси в разговорите за разширяването на мнозинството в ЕП към консерваторите на Мелони. Но „Социалистите и демократите“ предпочитат това мнозинство да се разшири по посока на „зелените“ и са против включването в него на крайнодесни като например партията на Мелони. Докато Таяни, както и Мелони, са против опцията „зелени“ в момент, в който десни и крайнодесни европейски партии се опитват да забавят прилагането на „зелената сделка“, договорена през първия мандат на Фон дер Лайен начело на ЕК и подкрепяна от „зелените“, отбелязва АНСА.

Вижте повече в нашата галерия:

Мелони проведе работна среща с Орбан

* Вижте и това видео от архива ни: Виктор Орбан: Украйна вече не е суверенна държава

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Влиза началник в офиса и гледа - всички  пушат. - Колко пъти съм ви казвал да не пушите по време на работа! - Че кой…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Пеевски:&nbsp;Чудовищно е положението &ndash; изгорели къщи, бедстващи хора</p>

ДПС иска председателски съвет с ресорните министри заради пожарите

България Преди 9 минути

Смятам, че вчера правителството си беше на мястото, отбеляза той

Има ли опасност от пожари в София и кои са най-критичните точки

Има ли опасност от пожари в София и кои са най-критичните точки

България Преди 16 минути

С каква техника и оборудване действат спасителните екипи в столицата?

,

Вижте и чуйте гравитационните вълни, идващи от всички посоки на Вселената

Любопитно Преди 44 минути

Как е възможно това прочетете в следващите редове

Какво се случва с тялото ви, ако ядете яйца всеки ден?

Какво се случва с тялото ви, ако ядете яйца всеки ден?

Любопитно Преди 44 минути

Яйцата съдържат витамин В12, В6, холин и фолиева киселина - хранителни вещества, които регулират настроението и паметта на човека

Побой в столичен ресторант: Четирима частни охранители нападнаха готвач (ВИДЕО)

Побой в столичен ресторант: Четирима частни охранители нападнаха готвач (ВИДЕО)

България Преди 49 минути

От частната охранителните фирма твърдят, че видеото не отговаря на истината

<p>Откриха какво е предизвикало пожара край с. Михайлово</p>

Аварирали спирачки на влак са причина за пожара в Старозагорско

България Преди 1 час

Пожарът е обхванал територия на три населени места

Цонев: Пеевски извади ДПС от изолация и седнахме на масата с големите партии

Цонев: Пеевски извади ДПС от изолация и седнахме на масата с големите партии

България Преди 1 час

Депутатът коментира раздора в редиците на формацията

Седмокласници, неявили се на НВО по обективни причини, държат изпита днес

Седмокласници, неявили се на НВО по обективни причини, държат изпита днес

България Преди 1 час

Общо 15 ученици в цялата страна са подали заявления за допълнителната дата

Борбата с пожара в село Отец Паисиево продължава

Борбата с пожара в село Отец Паисиево продължава

България Преди 1 час

Изпепелени са къщи и гори в пловдивското село

Снимката е архивна

12 години от атентата в Сарафово

България Преди 1 час

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи беше взривен

Калин Стоянов: Евакуирахме хората, много отказваха да напуснат домовете си

Калин Стоянов: Евакуирахме хората, много отказваха да напуснат домовете си

България Преди 1 час

По думите на министъра описването на щетите ще започне днес

Радев е на посещение във Великобритания

Радев е на посещение във Великобритания

Свят Преди 3 часа

Президентът ще представлява България в Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност

Бесни тюлени нападат хора в Южна Африка

Бесни тюлени нападат хора в Южна Африка

Любопитно Преди 3 часа

Епидемията кара тюлените да се държат странно

Спътниците около Земята са изложени на риск, ето каква е причината

Спътниците около Земята са изложени на риск, ето каква е причината

Любопитно Преди 3 часа

Повече по темата може да прочетете в следващите редове

Meta няма да предлага всички AI модели в Европа

Meta няма да предлага всички AI модели в Европа

Технологии Преди 4 часа

Регулациите са твърде строги