7

П ървият чуждестранен терорист от "Ислямска държава" е вече репатриран от Турция, съобщи говорителят на вътрешното министерство на страната, цитиран от частната телевизия НТВ.

На 14 ноември същата процедура ще бъде приложена и спрямо седем други терористи от германски произход, добави говорителят Исмаил Чатаклъ.

Вече репатрираният от Турция джихадист е от Съединените щати. В рамките на деня ще бъдат изгонени от Турция и още двама членове на "Ислямска държава" - един германец и един датчанин.

Ердоган отново плаши Европа с мигранти

Анкара не приема възражения от страните по произход на джихадистите, че не желаят да ги приемат обратно с мотив, че гражданството им е отнето, е заявил говорителят. "Правете каквото щете. Вие си знаете как да потърсите отговорност на своите хора. Ние не сме хотел за (джихадисти на) ДАЕШ ("Ислямска държава") за никого", заяви той.

Малко по-късно Турция излиза с още една новина:

В близките дни ще експулсираме 11 френски джихадисти в рамките на започнала днес кампания за репатриране на чуждестранни членове на групировката "Ислямска държава", предаде АФП, като се позовава на турското министерство на вътрешните работи.

Процедурите, засягащи 11 чуждестранни бойци от френски произход, са в ход, посочи говорителят на министерството Исмаил Чатакл. В рамките на деня ще бъдат изгонени от Турция и още двама членове на "Ислямска държава" - един германец и един датчанин, уточни говорителят.

Колко бежанци може да приеме България при мигрантска криза

Какво значи всичко това

Турция възнамерява да депортира всички арестувани европейци - бойци и привърженици на "Ислямска държава". Страните на ЕС обаче не искат да си върнат джихадистите, които преди това са заминали за Сирия и Ирак.

В кюрдските лагери и затвори в Северна Сирия има стотици европейци - бивши бойци и привърженици на терористичната групировка "Ислямска държава". Доста много такива има и в турските затвори. Това пишат в коментар за "Дойче веле" Матиас фон Хайн и Наталия Позднякова. 

Какво да се прави с тях?

Много държави от ЕС не искат да вземат обратно своите граждани. Ръководителят на пресслужбата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган Фахреттин Алтън припомни този проблем в началото на ноември. В интервю за германския вестник "Щутгартер цайтунг" той каза, че Анкара възнамерява да депортира 20 привърженици на ИС, които са германски граждани.

Според турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу 1200 чуждестранни бойци от ИД са в турските затвори. Останалите се държат в центрове за граждани, които очакват депортиране. Сойлу каза още, че Турция ще изгони всички чуждестранни граждани, бивши бойци на ИД, от страната.

Европа не бърза да прибере "своите" джихадисти

Този проблем далеч не е нов. Но европейските правителства предпочитаха да не го забелязват. От момента, в който беше спечелена победата над "халифата" на ИД, лагерите, охранявани от кюрдите и затворите в Северна Сирия, се оказаха пренаселени. Най-вече в тях са бойци на ИД, техните жени и деца. Според проучване на брюкселския експертен център на института Егмон, сред тях са и граждани на европейски държави: 500 възрастни - мъже и жени, както и 750 деца.

Брутални кадри на военни престъпления в Сирия възмутиха

Изискванията към техните страни на произход - да върнат тези граждани – се чуват постоянно, главно от представители на кюрдската администрация в Северна Сирия, които не са в състояние сами да решат този проблем. В края на февруари американският президент Доналд Тръмп призова европейците чрез Туитър да вземат своите граждани от региона.

Дълго време нищо не се правеше в това отношение. Ситуацията започна бързо да се променя едва след турската военна операция срещу кюрдите в северна Сирия. По време на турската офанзива 750 бойци от ИД, които бяха затворени в затворите и лагерите, охранявани от кюрдите, успяха да използват създадения хаос и да избягат от затвора. Сред тях бяха и 4 германски граждани. По-късно те са задържани от турските военни.

Доколко опасно е завръщането на бойци от ИД в Европа

Този пример показва, че опасността от неконтролирано завръщане на бойци и привърженици на ИД в страните от ЕС, в частност Германия, стана по-специфична. Както и опасността от нови атаки. Ръководителят на Службата за външно разузнаване (БНД) Бруно Кал по време на изслушване в Бундестага предупреди за нарастваща заплаха за Германия, ако броят на бойци от ИД, които успеят да избягат от лагери и затвори в Северна Сирия, се увеличи. Според Кал, поради турската военна операция в Северна Сирия, охраната на затворите, в които са разположени бойците от ИД, и лагерите, където са държани жени-привърженици на ИД, е отслабена.

Кал каза също, че е намаляла способността на Германия да вземе германски граждани, които са привърженици на ИД. Той обясни, че нестабилната ситуация в този регион не позволява на германското разузнаване да поеме отговорност за каквито и да е операции.

Ердоган нападна Запада, САЩ ще пазят нефта в Сирия

Германия не отказва да върне своите граждани

Германският външен министър Хайко Маас разкритикува изявлението на турската страна за депортирането на 20 германски граждани, които са в Турция, присъединили се към Ислямска държава, и посочи липсата на конкретна информация от Анкара за бойци на Ислямска държава. "В началото трябва ясно да се установи, че наистина говорим за гражданите на Германия", каза Маас. Той призна, че налице са задължения на германската държава за връщане на своите граждани. В същото време той каза: "Трябва да сме сигурни, че ще имаме достатъчно информация за бойците на ИД, така че те да могат да бъдат представени пред съда и според германските закони да отговарят за извършените престъпления“.

Представител на германското министерство на вътрешните работи, отговаряйки на въпрос на "Дойче веле", заяви, че депортирането от Турция в Германия трябва да протича в съответствие с принципа на закона. Подобна процедура, каза той, включва не само сравнение на биометрични данни, но и проучване, проведено от консулството, за да се разбере дали има за какво да бъде съден човек и да се оцени възможният риск, който той представлява за обществото.

Преди Турция да започне военна операция в Северна Сирия, според германската страна там са задържани над 80 джихадисти с немско гражданство, мъже и жени и над 100 деца. Издадени са заповеди за арест срещу 28 мъже и 8 жени. Но немците не бързат да връщат гражданите си в родината. Отговаряйки на въпрос защо правят така, от германското външно министерство се позовават на формални обстоятелства, по-специално на липсата на дипломатически отношения с кюрдското ръководство в Северна Сирия и сирийското правителство в Дамаск.

Въпреки това миналото лято четирима сираци и едно болно момиче бяха върнати в Германия от този регион. Съдът задължи германското правителство да направи това. Сега всички чакат заповед от съда в Берлин-Бранденбург, която трябва да реши дали федералното правителство е длъжно по собствена инициатива да върне германските граждани от Северна Сирия в родината си.

Връщане или лишаване от гражданство?

Европейските политици ще загубят повече, отколкото печелят от завръщането на бойци на ИД в страните на произход. В повечето страни подобни мерки са твърде непопулярни поради нарастващата терористична заплаха. Единствената държава от ЕС, която след победата над Ислямска държава взе обратно и само един от нейните граждани сред бойците на ИД, беше Италия.

Франция, от която напусна най-голям брой граждани, присъединили се към ИД, се грижи преди всичко за връщането на деца, чиито родители са привърженици на ИД. В момента 100 от тях вече са във Франция.

В Холандия министърът на правосъдието Фердинанд Граперхаус, говорейки в парламента, заяви, че Холандия няма да приеме предложението на САЩ, които изразиха готовността си да изпратят в страната 10 жени привърженици на ИД с децата им. Връщането им, обясни министърът, представлява пряка заплаха за сигурността не само на Холандия, но и на други европейски страни. Но половин година по-рано правителството заяви, че търси сътрудничество с кюрдската администрация в Северна Сирия, за да върне съпругите на бойци от ИД в родината им в Холандия.

Във Великобритания министърът на отбраната Бен Уолъс в началото на октомври предупреди срещу завръщането на британските граждани от Северна Сирия, които са подкрепяли ИД. Според Уолъс тези, които са били верни на Ислямска държава до самия край, са особено опасни. Великобритания е една от европейските страни, която особено често прибягва до практиката на лишаване от гражданство. Този метод е приложим и за британските граждани - привърженици на Ислямска държава, чието завръщане в родината им е нежелателно. Най-известният случай е съдбата на Шамима Бегум. Майка на три деца, едното от които загина в лагер в северна Сирия, според британски служители, има право на гражданство на Бангладеш и това, според тях, е достатъчно основание за лишаване на жената от британско гражданство.

Инструментът за лишаване от гражданство искат да използват и в Германия. Бундестагът прие закон в края на април, според който хората, които участват активно в терористични организации, могат да бъдат лишени от немско гражданство, ако имат гражданство на друга държава. Същият закон беше приет в Дания.

Примерът на Косово: завръщане на бойци от ИД и техните жени

Обратен е примерът с Косово. От тази балканска държава за територията на Ирак и Сирия, която беше контролирана от Ислямска държава, заминаха повече хора на глава от населението, отколкото от всички останали страни от ЕС. През април обаче косовските власти върнаха 110 души от Северна Сирия, повечето от които жени и деца. Предприемайки такава стъпка правителството на Косово пое риск, каза пред Дойче веле шефът на косовските служби за борба с тероризма Фатос Макколи: "Но това е контролиран риск. Ние познаваме тези хора. Тези, които са извършили престъпления, ще бъдат изправени пред съда. И ще направим всичко, което можем, за да реинтегрираме всички останали".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Повечето българи се страхуват от инвазията на Русия в Украйна

Повечето българи се страхуват от инвазията на Русия в Украйна

България Преди 2 часа

Увеличава се одобрението за общата външна политика на ЕС

Снимката е илюстративна

Планета с две слънца: Телескопът Джеймс Уеб засече далечна екзопланета (СНИМКИ)

Любопитно Преди 3 часа

Известна като VHS 1256 b, екзопланетата е на около 40 светлинни години от Земята и е в орбита на голямо разстояние от своите звезди

20 години затвор за майката, опитала да убие бебето си

20 години затвор за майката, опитала да убие бебето си

България Преди 4 часа

Тя ще трябва да заплати и неимуществени щети в размер на 50 000 лв.

След боя в Казанлък - трима с травми, несъвместими с живота

След боя в Казанлък - трима с травми, несъвместими с живота

България Преди 4 часа

Прокуратурата ще поиска постоянна мярка за задържане на пет души

.

НИМХ отбеляза Деня на метеорологията (СНИМКИ)

Любопитно Преди 5 часа

Мотото на Световния ден на метеорологията тази година е: „Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията“

Vivacom предлага най-новия смартфон Nokia G22

Vivacom предлага най-новия смартфон Nokia G22

Любопитно Преди 5 часа

Моделът е изработен изцяло с грижа за природата и предлага на потребителите по-дълъг живот на батерията

НАСА наблюдава с тревога аномалия в магнитното поле на Земята (ВИДЕО)

НАСА наблюдава с тревога аномалия в магнитното поле на Земята (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Сателитите и космическите кораби на космическата агенция са особено уязвими към отслабената сила на магнитното поле в рамките на аномалията

<p>Радев:&nbsp;Това решение е&nbsp;израз на паника, на безсилие</p>

Радев за заличаването на клуб "Иван Михайлов": Това решение е израз на паника, на безсилие

България Преди 5 часа

Според президента тези новини отекват много лошо в ЕС

Радев: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

Радев: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

България Преди 5 часа

По повод общите европейски доставки на снаряди за Украйна Румен Радев заяви, че нашата страна не участва в тази инициатива, както и още девет държави от ЕС

Стресът ли е виновен? Защо все повече млади хора имат проблеми с психичното здраве

Стресът ли е виновен? Защо все повече млади хора имат проблеми с психичното здраве

Любопитно Преди 5 часа

Вижте факторите, които играят роля в увеличаването на случаите на психични заболявания сред младите хора

раздяла

Нова Зеландия отделя 4 млн. долара за младежи, преживяващи раздяла

Любопитно Преди 5 часа

По данни на Министерството на правосъдието всяка година новозеландската полиция разследва над 100 000 случая на семейно насилие

<p>САЩ отрекоха твърденията на китайската армия за военния кораб &quot;Милиус&quot;</p>

САЩ отрекоха твърденията на китайската армия, че е прогонила американски военен кораб

Свят Преди 5 часа

"Милиус" провежда рутинни операции в Южнокитайско море и не е бил прогонен, отговори на въпрос на АП представител на американските въоръжени сили

КЗК с проверки заради съмнения за договорки между търговските вериги

КЗК с проверки заради съмнения за договорки между търговските вериги

България Преди 6 часа

За да докаже съмненията си, Комисията е е образувала три производства

Рахул Ганди бе осъден на две години затвор

Осъдиха внука на Индира Ганди за клевета

Свят Преди 6 часа

Рахул Ганди от ръководството на водещата опозиционна партия Индийски национален конгрес (ИНК) бе осъден на две години затвор

Хванаха осем мигранти на входа на София, сред тях има жени и деца

Хванаха осем мигранти на входа на София, сред тях има жени и деца

България Преди 6 часа

Задържан е шофьорът на автомобила, който е българин

Ивайло Цветков

Фрагменти 89: Тъмното наше битие

България Преди 6 часа

Matter of fact, It’s all dark