7

П ървият чуждестранен терорист от "Ислямска държава" е вече репатриран от Турция, съобщи говорителят на вътрешното министерство на страната, цитиран от частната телевизия НТВ.

На 14 ноември същата процедура ще бъде приложена и спрямо седем други терористи от германски произход, добави говорителят Исмаил Чатаклъ.

Вече репатрираният от Турция джихадист е от Съединените щати. В рамките на деня ще бъдат изгонени от Турция и още двама членове на "Ислямска държава" - един германец и един датчанин.

Ердоган отново плаши Европа с мигранти

Анкара не приема възражения от страните по произход на джихадистите, че не желаят да ги приемат обратно с мотив, че гражданството им е отнето, е заявил говорителят. "Правете каквото щете. Вие си знаете как да потърсите отговорност на своите хора. Ние не сме хотел за (джихадисти на) ДАЕШ ("Ислямска държава") за никого", заяви той.

Малко по-късно Турция излиза с още една новина:

В близките дни ще експулсираме 11 френски джихадисти в рамките на започнала днес кампания за репатриране на чуждестранни членове на групировката "Ислямска държава", предаде АФП, като се позовава на турското министерство на вътрешните работи.

Процедурите, засягащи 11 чуждестранни бойци от френски произход, са в ход, посочи говорителят на министерството Исмаил Чатакл. В рамките на деня ще бъдат изгонени от Турция и още двама членове на "Ислямска държава" - един германец и един датчанин, уточни говорителят.

Колко бежанци може да приеме България при мигрантска криза

Какво значи всичко това

Турция възнамерява да депортира всички арестувани европейци - бойци и привърженици на "Ислямска държава". Страните на ЕС обаче не искат да си върнат джихадистите, които преди това са заминали за Сирия и Ирак.

В кюрдските лагери и затвори в Северна Сирия има стотици европейци - бивши бойци и привърженици на терористичната групировка "Ислямска държава". Доста много такива има и в турските затвори. Това пишат в коментар за "Дойче веле" Матиас фон Хайн и Наталия Позднякова. 

Какво да се прави с тях?

Много държави от ЕС не искат да вземат обратно своите граждани. Ръководителят на пресслужбата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган Фахреттин Алтън припомни този проблем в началото на ноември. В интервю за германския вестник "Щутгартер цайтунг" той каза, че Анкара възнамерява да депортира 20 привърженици на ИС, които са германски граждани.

Според турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу 1200 чуждестранни бойци от ИД са в турските затвори. Останалите се държат в центрове за граждани, които очакват депортиране. Сойлу каза още, че Турция ще изгони всички чуждестранни граждани, бивши бойци на ИД, от страната.

Европа не бърза да прибере "своите" джихадисти

Този проблем далеч не е нов. Но европейските правителства предпочитаха да не го забелязват. От момента, в който беше спечелена победата над "халифата" на ИД, лагерите, охранявани от кюрдите и затворите в Северна Сирия, се оказаха пренаселени. Най-вече в тях са бойци на ИД, техните жени и деца. Според проучване на брюкселския експертен център на института Егмон, сред тях са и граждани на европейски държави: 500 възрастни - мъже и жени, както и 750 деца.

Брутални кадри на военни престъпления в Сирия възмутиха

Изискванията към техните страни на произход - да върнат тези граждани – се чуват постоянно, главно от представители на кюрдската администрация в Северна Сирия, които не са в състояние сами да решат този проблем. В края на февруари американският президент Доналд Тръмп призова европейците чрез Туитър да вземат своите граждани от региона.

Дълго време нищо не се правеше в това отношение. Ситуацията започна бързо да се променя едва след турската военна операция срещу кюрдите в северна Сирия. По време на турската офанзива 750 бойци от ИД, които бяха затворени в затворите и лагерите, охранявани от кюрдите, успяха да използват създадения хаос и да избягат от затвора. Сред тях бяха и 4 германски граждани. По-късно те са задържани от турските военни.

Доколко опасно е завръщането на бойци от ИД в Европа

Този пример показва, че опасността от неконтролирано завръщане на бойци и привърженици на ИД в страните от ЕС, в частност Германия, стана по-специфична. Както и опасността от нови атаки. Ръководителят на Службата за външно разузнаване (БНД) Бруно Кал по време на изслушване в Бундестага предупреди за нарастваща заплаха за Германия, ако броят на бойци от ИД, които успеят да избягат от лагери и затвори в Северна Сирия, се увеличи. Според Кал, поради турската военна операция в Северна Сирия, охраната на затворите, в които са разположени бойците от ИД, и лагерите, където са държани жени-привърженици на ИД, е отслабена.

Кал каза също, че е намаляла способността на Германия да вземе германски граждани, които са привърженици на ИД. Той обясни, че нестабилната ситуация в този регион не позволява на германското разузнаване да поеме отговорност за каквито и да е операции.

Ердоган нападна Запада, САЩ ще пазят нефта в Сирия

Германия не отказва да върне своите граждани

Германският външен министър Хайко Маас разкритикува изявлението на турската страна за депортирането на 20 германски граждани, които са в Турция, присъединили се към Ислямска държава, и посочи липсата на конкретна информация от Анкара за бойци на Ислямска държава. "В началото трябва ясно да се установи, че наистина говорим за гражданите на Германия", каза Маас. Той призна, че налице са задължения на германската държава за връщане на своите граждани. В същото време той каза: "Трябва да сме сигурни, че ще имаме достатъчно информация за бойците на ИД, така че те да могат да бъдат представени пред съда и според германските закони да отговарят за извършените престъпления“.

Представител на германското министерство на вътрешните работи, отговаряйки на въпрос на "Дойче веле", заяви, че депортирането от Турция в Германия трябва да протича в съответствие с принципа на закона. Подобна процедура, каза той, включва не само сравнение на биометрични данни, но и проучване, проведено от консулството, за да се разбере дали има за какво да бъде съден човек и да се оцени възможният риск, който той представлява за обществото.

Преди Турция да започне военна операция в Северна Сирия, според германската страна там са задържани над 80 джихадисти с немско гражданство, мъже и жени и над 100 деца. Издадени са заповеди за арест срещу 28 мъже и 8 жени. Но немците не бързат да връщат гражданите си в родината. Отговаряйки на въпрос защо правят така, от германското външно министерство се позовават на формални обстоятелства, по-специално на липсата на дипломатически отношения с кюрдското ръководство в Северна Сирия и сирийското правителство в Дамаск.

Въпреки това миналото лято четирима сираци и едно болно момиче бяха върнати в Германия от този регион. Съдът задължи германското правителство да направи това. Сега всички чакат заповед от съда в Берлин-Бранденбург, която трябва да реши дали федералното правителство е длъжно по собствена инициатива да върне германските граждани от Северна Сирия в родината си.

Връщане или лишаване от гражданство?

Европейските политици ще загубят повече, отколкото печелят от завръщането на бойци на ИД в страните на произход. В повечето страни подобни мерки са твърде непопулярни поради нарастващата терористична заплаха. Единствената държава от ЕС, която след победата над Ислямска държава взе обратно и само един от нейните граждани сред бойците на ИД, беше Италия.

Франция, от която напусна най-голям брой граждани, присъединили се към ИД, се грижи преди всичко за връщането на деца, чиито родители са привърженици на ИД. В момента 100 от тях вече са във Франция.

В Холандия министърът на правосъдието Фердинанд Граперхаус, говорейки в парламента, заяви, че Холандия няма да приеме предложението на САЩ, които изразиха готовността си да изпратят в страната 10 жени привърженици на ИД с децата им. Връщането им, обясни министърът, представлява пряка заплаха за сигурността не само на Холандия, но и на други европейски страни. Но половин година по-рано правителството заяви, че търси сътрудничество с кюрдската администрация в Северна Сирия, за да върне съпругите на бойци от ИД в родината им в Холандия.

Във Великобритания министърът на отбраната Бен Уолъс в началото на октомври предупреди срещу завръщането на британските граждани от Северна Сирия, които са подкрепяли ИД. Според Уолъс тези, които са били верни на Ислямска държава до самия край, са особено опасни. Великобритания е една от европейските страни, която особено често прибягва до практиката на лишаване от гражданство. Този метод е приложим и за британските граждани - привърженици на Ислямска държава, чието завръщане в родината им е нежелателно. Най-известният случай е съдбата на Шамима Бегум. Майка на три деца, едното от които загина в лагер в северна Сирия, според британски служители, има право на гражданство на Бангладеш и това, според тях, е достатъчно основание за лишаване на жената от британско гражданство.

Инструментът за лишаване от гражданство искат да използват и в Германия. Бундестагът прие закон в края на април, според който хората, които участват активно в терористични организации, могат да бъдат лишени от немско гражданство, ако имат гражданство на друга държава. Същият закон беше приет в Дания.

Примерът на Косово: завръщане на бойци от ИД и техните жени

Обратен е примерът с Косово. От тази балканска държава за територията на Ирак и Сирия, която беше контролирана от Ислямска държава, заминаха повече хора на глава от населението, отколкото от всички останали страни от ЕС. През април обаче косовските власти върнаха 110 души от Северна Сирия, повечето от които жени и деца. Предприемайки такава стъпка правителството на Косово пое риск, каза пред Дойче веле шефът на косовските служби за борба с тероризма Фатос Макколи: "Но това е контролиран риск. Ние познаваме тези хора. Тези, които са извършили престъпления, ще бъдат изправени пред съда. И ще направим всичко, което можем, за да реинтегрираме всички останали".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>В САЩ: Няма ваксина - няма трансплантация</p>

В САЩ отказаха трансплантация на неваксиниран

Теми в развитие Преди 2 минути

Това не е първият път, в който неваксиниран американец се сблъсква с проблеми в здравеопазването

<p>&quot;Нямам нищо, само дрехите на мен, всичко изгоря&quot;&nbsp;</p>

Пожар остави без дом семейство в горнооряховското село Драганово

България Преди 3 минути

Най-вероятната причина за инцидента е късо съединение

Брад Пит и Едуард Нортън

23 години по-късно: "Боен клуб" е достъпен в Китай, но с променен финал

Любопитно Преди 36 минути

Този път "Боен клуб" с Брад Пит и Едуард Нортън "плаща цената" да бъде обект на цензурата

Елтън Джон

Елтън Джон е с COVID-19, отложи концерти

Теми в развитие Преди 48 минути

Какво е състоянието на изпълнителя

коронавирус

От полунощ в столичните заведения се въвеждат нови противоепидемични мерки

Теми в развитие Преди 1 час

Нови противоепидемични мерки за заведенията за обществено хранене и за развлечения, както и в местата за настаняване в София

Шарлот Казираги

Внучката на Грейс Кели откри ревюто на „Шанел“ на кон

Любопитно Преди 2 часа

Ревюто завърши с отдаване на почит към починалия миналата седмица френски актьор Гаспар Улие

Николай Василковски

Николай Василковски с приз в годишните награди „Достойните българи“

Любопитно Преди 2 часа

Водещата на Новините на NOVA Ани Салич връчи отличие по време на официалната церемония

коронавирус

COVID-19: 27 области в тъмночервена зона, само една е в червена

Теми в развитие Преди 2 часа

Още един регион е преминал в етап 2 по заетост на болнични легла

Програмата „От България“ в подкрепа на малките местни производители

Програмата „От България“ в подкрепа на малките местни производители

България Преди 2 часа

По този начин български производители, занаятчии и НПО, получават възможност да използват модерен канал за продажби

МВФ призова Ел Салвадор да не използва Bitcoin

МВФ призова Ел Салвадор да не използва Bitcoin

Технологии Преди 2 часа

Криптовалутата не трябва да е официално платежно средство

коронавирус

Микробиолог: След Омикрон идва краят на пандемията

Теми в развитие Преди 3 часа

Късият инкубационен период води до лавинообразно заразяване и вече стотици хиляди хора са болни, независимо, че не се отчитат от статистиката, подчерта проф. Пенка Петрова

земетресение

Земетресение е регистрирано в близост до Кърджали

България Преди 3 часа

Земетресението е с магнитуд 3.0 по Рихтер и е регистрирано през тази нощ

Костадин Костадинов

Костадинов: Нямам зелен сертификат, ще вляза в НС през вратата

Теми в развитие Преди 3 часа

Няма да спазваме ограниченията за влизане в НС, нека всички български граждани, които се чувстват дискриминирани, да постъпят по същия начин, каза още лидерът на "Възраждане"

Днес имен ден празнуват всички с имената...

Днес имен ден празнуват всички с имената...

Любопитно Преди 5 часа

Днес Църквата почита преп. Ксенофонт и семейството му, както и Св. Амон

коронавирус

COVID-19: 12 399 нови случая, изследвани са 43 981 проби

Теми в развитие Преди 6 часа

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 28,2%