7

П ървият чуждестранен терорист от "Ислямска държава" е вече репатриран от Турция, съобщи говорителят на вътрешното министерство на страната, цитиран от частната телевизия НТВ.

На 14 ноември същата процедура ще бъде приложена и спрямо седем други терористи от германски произход, добави говорителят Исмаил Чатаклъ.

Вече репатрираният от Турция джихадист е от Съединените щати. В рамките на деня ще бъдат изгонени от Турция и още двама членове на "Ислямска държава" - един германец и един датчанин.

Ердоган отново плаши Европа с мигранти

Анкара не приема възражения от страните по произход на джихадистите, че не желаят да ги приемат обратно с мотив, че гражданството им е отнето, е заявил говорителят. "Правете каквото щете. Вие си знаете как да потърсите отговорност на своите хора. Ние не сме хотел за (джихадисти на) ДАЕШ ("Ислямска държава") за никого", заяви той.

Малко по-късно Турция излиза с още една новина:

В близките дни ще експулсираме 11 френски джихадисти в рамките на започнала днес кампания за репатриране на чуждестранни членове на групировката "Ислямска държава", предаде АФП, като се позовава на турското министерство на вътрешните работи.

Процедурите, засягащи 11 чуждестранни бойци от френски произход, са в ход, посочи говорителят на министерството Исмаил Чатакл. В рамките на деня ще бъдат изгонени от Турция и още двама членове на "Ислямска държава" - един германец и един датчанин, уточни говорителят.

Колко бежанци може да приеме България при мигрантска криза

Какво значи всичко това

Турция възнамерява да депортира всички арестувани европейци - бойци и привърженици на "Ислямска държава". Страните на ЕС обаче не искат да си върнат джихадистите, които преди това са заминали за Сирия и Ирак.

В кюрдските лагери и затвори в Северна Сирия има стотици европейци - бивши бойци и привърженици на терористичната групировка "Ислямска държава". Доста много такива има и в турските затвори. Това пишат в коментар за "Дойче веле" Матиас фон Хайн и Наталия Позднякова. 

Какво да се прави с тях?

Много държави от ЕС не искат да вземат обратно своите граждани. Ръководителят на пресслужбата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган Фахреттин Алтън припомни този проблем в началото на ноември. В интервю за германския вестник "Щутгартер цайтунг" той каза, че Анкара възнамерява да депортира 20 привърженици на ИС, които са германски граждани.

Според турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу 1200 чуждестранни бойци от ИД са в турските затвори. Останалите се държат в центрове за граждани, които очакват депортиране. Сойлу каза още, че Турция ще изгони всички чуждестранни граждани, бивши бойци на ИД, от страната.

Европа не бърза да прибере "своите" джихадисти

Този проблем далеч не е нов. Но европейските правителства предпочитаха да не го забелязват. От момента, в който беше спечелена победата над "халифата" на ИД, лагерите, охранявани от кюрдите и затворите в Северна Сирия, се оказаха пренаселени. Най-вече в тях са бойци на ИД, техните жени и деца. Според проучване на брюкселския експертен център на института Егмон, сред тях са и граждани на европейски държави: 500 възрастни - мъже и жени, както и 750 деца.

Брутални кадри на военни престъпления в Сирия възмутиха

Изискванията към техните страни на произход - да върнат тези граждани – се чуват постоянно, главно от представители на кюрдската администрация в Северна Сирия, които не са в състояние сами да решат този проблем. В края на февруари американският президент Доналд Тръмп призова европейците чрез Туитър да вземат своите граждани от региона.

Дълго време нищо не се правеше в това отношение. Ситуацията започна бързо да се променя едва след турската военна операция срещу кюрдите в северна Сирия. По време на турската офанзива 750 бойци от ИД, които бяха затворени в затворите и лагерите, охранявани от кюрдите, успяха да използват създадения хаос и да избягат от затвора. Сред тях бяха и 4 германски граждани. По-късно те са задържани от турските военни.

Доколко опасно е завръщането на бойци от ИД в Европа

Този пример показва, че опасността от неконтролирано завръщане на бойци и привърженици на ИД в страните от ЕС, в частност Германия, стана по-специфична. Както и опасността от нови атаки. Ръководителят на Службата за външно разузнаване (БНД) Бруно Кал по време на изслушване в Бундестага предупреди за нарастваща заплаха за Германия, ако броят на бойци от ИД, които успеят да избягат от лагери и затвори в Северна Сирия, се увеличи. Според Кал, поради турската военна операция в Северна Сирия, охраната на затворите, в които са разположени бойците от ИД, и лагерите, където са държани жени-привърженици на ИД, е отслабена.

Кал каза също, че е намаляла способността на Германия да вземе германски граждани, които са привърженици на ИД. Той обясни, че нестабилната ситуация в този регион не позволява на германското разузнаване да поеме отговорност за каквито и да е операции.

Ердоган нападна Запада, САЩ ще пазят нефта в Сирия

Германия не отказва да върне своите граждани

Германският външен министър Хайко Маас разкритикува изявлението на турската страна за депортирането на 20 германски граждани, които са в Турция, присъединили се към Ислямска държава, и посочи липсата на конкретна информация от Анкара за бойци на Ислямска държава. "В началото трябва ясно да се установи, че наистина говорим за гражданите на Германия", каза Маас. Той призна, че налице са задължения на германската държава за връщане на своите граждани. В същото време той каза: "Трябва да сме сигурни, че ще имаме достатъчно информация за бойците на ИД, така че те да могат да бъдат представени пред съда и според германските закони да отговарят за извършените престъпления“.

Представител на германското министерство на вътрешните работи, отговаряйки на въпрос на "Дойче веле", заяви, че депортирането от Турция в Германия трябва да протича в съответствие с принципа на закона. Подобна процедура, каза той, включва не само сравнение на биометрични данни, но и проучване, проведено от консулството, за да се разбере дали има за какво да бъде съден човек и да се оцени възможният риск, който той представлява за обществото.

Преди Турция да започне военна операция в Северна Сирия, според германската страна там са задържани над 80 джихадисти с немско гражданство, мъже и жени и над 100 деца. Издадени са заповеди за арест срещу 28 мъже и 8 жени. Но немците не бързат да връщат гражданите си в родината. Отговаряйки на въпрос защо правят така, от германското външно министерство се позовават на формални обстоятелства, по-специално на липсата на дипломатически отношения с кюрдското ръководство в Северна Сирия и сирийското правителство в Дамаск.

Въпреки това миналото лято четирима сираци и едно болно момиче бяха върнати в Германия от този регион. Съдът задължи германското правителство да направи това. Сега всички чакат заповед от съда в Берлин-Бранденбург, която трябва да реши дали федералното правителство е длъжно по собствена инициатива да върне германските граждани от Северна Сирия в родината си.

Връщане или лишаване от гражданство?

Европейските политици ще загубят повече, отколкото печелят от завръщането на бойци на ИД в страните на произход. В повечето страни подобни мерки са твърде непопулярни поради нарастващата терористична заплаха. Единствената държава от ЕС, която след победата над Ислямска държава взе обратно и само един от нейните граждани сред бойците на ИД, беше Италия.

Франция, от която напусна най-голям брой граждани, присъединили се към ИД, се грижи преди всичко за връщането на деца, чиито родители са привърженици на ИД. В момента 100 от тях вече са във Франция.

В Холандия министърът на правосъдието Фердинанд Граперхаус, говорейки в парламента, заяви, че Холандия няма да приеме предложението на САЩ, които изразиха готовността си да изпратят в страната 10 жени привърженици на ИД с децата им. Връщането им, обясни министърът, представлява пряка заплаха за сигурността не само на Холандия, но и на други европейски страни. Но половин година по-рано правителството заяви, че търси сътрудничество с кюрдската администрация в Северна Сирия, за да върне съпругите на бойци от ИД в родината им в Холандия.

Във Великобритания министърът на отбраната Бен Уолъс в началото на октомври предупреди срещу завръщането на британските граждани от Северна Сирия, които са подкрепяли ИД. Според Уолъс тези, които са били верни на Ислямска държава до самия край, са особено опасни. Великобритания е една от европейските страни, която особено често прибягва до практиката на лишаване от гражданство. Този метод е приложим и за британските граждани - привърженици на Ислямска държава, чието завръщане в родината им е нежелателно. Най-известният случай е съдбата на Шамима Бегум. Майка на три деца, едното от които загина в лагер в северна Сирия, според британски служители, има право на гражданство на Бангладеш и това, според тях, е достатъчно основание за лишаване на жената от британско гражданство.

Инструментът за лишаване от гражданство искат да използват и в Германия. Бундестагът прие закон в края на април, според който хората, които участват активно в терористични организации, могат да бъдат лишени от немско гражданство, ако имат гражданство на друга държава. Същият закон беше приет в Дания.

Примерът на Косово: завръщане на бойци от ИД и техните жени

Обратен е примерът с Косово. От тази балканска държава за територията на Ирак и Сирия, която беше контролирана от Ислямска държава, заминаха повече хора на глава от населението, отколкото от всички останали страни от ЕС. През април обаче косовските власти върнаха 110 души от Северна Сирия, повечето от които жени и деца. Предприемайки такава стъпка правителството на Косово пое риск, каза пред Дойче веле шефът на косовските служби за борба с тероризма Фатос Макколи: "Но това е контролиран риск. Ние познаваме тези хора. Тези, които са извършили престъпления, ще бъдат изправени пред съда. И ще направим всичко, което можем, за да реинтегрираме всички останали".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Майката на Митко се прибира в къщи, отваря вратата на хола и ахва: - Митко, какво става тук бе мойто момче - музиката е силна,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Простреляха българка на шосе в Италия

Простреляха българка на шосе в Италия

България Преди 2 минути

Жената е простреляна 3 пъти

<p>Въвеждат видеонаблюдение във влаковете</p>

БДЖ въвежда системи за видеонаблюдение във влаковете

България Преди 14 минути

Това ще се случва поетапно, съобщи служебният министър Георги Гвоздейков

Бони след Hell’s Kitchen: Алекс Гърдева е травмирана

Бони след Hell’s Kitchen: Алекс Гърдева е травмирана

Любопитно Преди 1 час

При гостуването си в “Кухнята след Ада” Бони сподели, че е се определя като изключително позитивен човек и бяга от интриги

Внимание, шофьори! Нова полицейска акция на пътя, за какво ще следят

Внимание, шофьори! Нова полицейска акция на пътя, за какво ще следят

България Преди 1 час

Фокусът този път е върху контрола на товарни автомобили и автобуси

Мистериозна "аномалия", погребана близо до пирамидите в Гиза, озадачава археолозите

Мистериозна "аномалия", погребана близо до пирамидите в Гиза, озадачава археолозите

Любопитно Преди 1 час

Каква "аномалия" са открили археолозите четете в следващите редове

<p>Мащабна полицейска акция срещу купуване на гласове във Варненско, задържани</p>

45 задържани при акция на МВР във Варна, 12 от тях за купуване на гласове

България Преди 2 часа

В рамките на операцията са разкрити и 13 други престъпления

<p>Йохансон обвини OpenAI, че е копирала гласа ѝ</p>

Скарлет Йохансон обвини OpenAI, че е копирала гласа ѝ

Технологии Преди 2 часа

Компанията твърди, че приликите са случайни

<p>На 90 години първият чернокож, обучен за астронавт, достигна Космоса&nbsp;</p>

60 години по късно: Ед Дуайт, първият чернокож, обучен за астронавт, достигна Космоса

Любопитно Преди 2 часа

Повече за уникалното постижение четете в следващите редове

САЩ предупреждават за възможни атаки срещу събития на ЛГБТИ

САЩ предупреждават за възможни атаки срещу събития на ЛГБТИ

Свят Преди 2 часа

Закон позволява смъртно наказание за "утежнена хомосексуалност"

<p>След катастрофата с Раиси: Спомени за трагедията с Борис Трайковски</p>

След катастрофата с Раиси: Спомени за трагедията с Борис Трайковски

Свят Преди 2 часа

Асоциациите са абсолютно неизбежни

Дженифър Лопес на премиерата на новия си филм, но без Бен Афлек 💔

Дженифър Лопес на премиерата на новия си филм, но без Бен Афлек 💔

Любопитно Преди 2 часа

54-годишната изпълнителка мина по червения килим в понеделник без актьора от „Арго“ до себе си

Избори 2 в 1: За първи път бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Избори 2 в 1: За първи път бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Избори 2 в 1 Преди 3 часа

ЦИК прие методическите указания за вота през юни

Главчев разпореди спешна проверка на пътя край Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Главчев разпореди спешна проверка на пътя край Аксаково, където катастрофира кола на НСО

България Преди 3 часа

Тя е възложена на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова

Кейт Мидълтън е "движещата сила": Дворецът Кенсингтън с информация за работата на принцесата

Кейт Мидълтън е "движещата сила": Дворецът Кенсингтън с информация за работата на принцесата

Свят Преди 3 часа

Принцесата на Уелс е работила с организацията Early Childhood force за нов доклад