122

Т ерористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в австрийската столица Виена, съобщиха "Ройтерс" и "Франс прес".

ИД направи това в изявление, разпространено от нейната пропагандна агенция Амак Нюз в "Телеграм", без да приведе доказателства.

Групировката заяви, че смъртоносната стрелба близо до синагога и операта във Виена е дело на "войник на халифата".

В друго изявление, придружено от снимка на мъж с брада, наречен Абу Дагна Ал Албани, се казва, че той е атакувал множеството в центъра на Виена вчера с огнестрелно оръжие, преди да бъде убит от австрийската полиция.

Междувременно  от полицията съобщиха, че във връзка с джихадсткото нападение в австрийската столица са арестувани двама швейцарци, на 18 и 24 години. Те са били задържани във вторник следобед във Винтертур, близо до Цюрих в Северна Швейцария.

Операцията е била координирана  с австрийските власти. Връзката на задържаните с предполагаемия извършител на атаката се разследва от компетентните власти, посочи в комюнике полицията в кантон Цюрих. В операцията са участвали служители на федералната полиция, на полицията в кантон Цюрих и на тази в град Винтертур.

До момента във връзка с атентата в Австрия са арестувани най-малко 14 души след акции по претърсването на 18 адреса.

По-рано американската организация "SITE Intelligence group", която следи за дейността на терористите в интернет, заяви, че джихадистите са нарекли стрелбата във Виена "отмъщение за участието на Австрия в американската коалиция срещу терористичната групировка".

Въоръжени мъже откриха в понеделник вечер стрелба на шест места в центъра на Виена. Един от нападателите беше застрелян от полицията, а 12 часа след атаката властите все още търсят други нападатели, макар че вътрешният министър не изключи и атаката да е дело само на един терорист. Разследването е много интензивно, а населението на града е предупредено да стои по домовете си. Училищата ще останат затворени днес.

Според официалните данни има петима убити цивилни, както и 22-ма ранени, настанени в болници. Сред ранените има и един полицай, за когото се  твърди, че е извън опасност. 

Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер определи като симпатизант на "Ислямска държава" единствения известен засега нападател, който бе застрелян от полицията. Нехамер каза, че събраните досега доказателства не дават индикации, че е имало втори нападател при терористичната атака, видеозаписите не давали доказателства за още един терорист, участвал в нападението, въпреки че това не може да се изключи. Следователите продължават да проучват видеозаписи от местопрестъплението, които бяха предоставени на полицията от местното население.

По думите на кмета на Виена нападателят, който беше ликвидиран от силите за сигурност тази нощ, е носел автомат, още едно огнестрелно оръжие и мачете. Относно информациите, че един от нападателите е носел пояс с експлозиви, Лудвиг каза: "Както изглежда поясът е бил имитация" и уточни, че субстанците, съдържащи се в него, сега се анализират.

Нехамер и канцлерът на Австрия Себастиан Курц определиха нападенията като тероризъм.

"Ние сме жертви на отвратителна терористична атака във федералната столица, която все още продължава", каза Себастиан Курц часове след избухването на стрелбата.

"Един от извършителите беше неутрализиран, но няколко извършители изглежда все още са на свобода", добави той. 

Курц каза, че австрийците няма да се оставят да бъдат сплашени от тероризма. Президентът Александър ван дер Белен пък каза, че австрийците ще защитават свободата и демокрацията си заедно.

Австрийското правителство обяви тридневен траур за жертвите на терористичното нападение.

Застреляният извършител на нападенията вчера във Виена е 20-годишен мъж, лежал в затвора за опит да замине за Сирия, за да се присъедини към джихадистката групировка "Ислямска държава", обяви днес вътрешното министерство на Австрия, цитирано от Ройтерс.

Ведомството потвърди съобщение на австрийската агенция АПА, че през април 2019 г. мъжът е получил присъда от 22 месеца. Той е бил освободен предсрочно през декември същата година поради младежката си възраст, се казва в съобщението, което цитира думи на министъра на вътрешните работи Карл Нехамер. 

По-рано днес Нехамер каза пред АПА, че стрелецът е гражданин на Австрия и Северна Македония и че полицията е задържала няколко души, свързани с него.

Всекидневникът Die Kronen Zeitung също пише, че ликвидираният от полицията нападател е 20-годишен „северномакедонец“, който е имал австрийско гражданство. Той е осъден в Австрия в края на април 2019 г. - за формиране на терористична клетка и изтърпява наказание от 22 месеца лишаване от свобода, след което е освободен в началото на декември 2019 г.. Според информацията на редакцията, терористът е дал клетва за вярност на новия лидер на терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши малко преди атаката във Виена. Профилът на предполагаемия джихадист в социалната мрежа „Инстаграм“ вече е закрит, допълва изданието.

По-рано вестникът публикува снимка на предполагаемия джихадист с „Калашников“ и мачете в двете си ръце. Редакцията предполага, че автоматът е бил използван за нападението в австрийската столица.

Службите за сигурност в Северна Македония не са разполагали с данни за екстремистките склонности на ликвидирания във Виена 20-годишен терорист Куйтим Фейзулаи, съобщи телевизия "Телма". Той е имал гражданство и на Северна Македония, където до преместването си в австрийската столица са живеели родителите му - в село Челопек, община Бървеница, населена предимно с албанци. 

На границата между Германия и Австрия е въведен засилен контрол в рамките на продължаващото мащабно издирване на извършители на нападението, съобщи германската полиция. Засиленият граничен контрол се смята за "тактически приоритет" от федералната полиция, каза за АФП неин говорител.

От МВнР предупредиха българските граждани във Виена

От Външно съобщиха, че в австрийската столица е в ход мащабна полицейска операция. В центъра на града временно е прекъснат градският транспорт, вкл. автобусните и метро линии, водещи до историческия център на града.

"Настоятелно препоръчваме на българските граждани, пребиваващи на територията на гр. Виена:

• Да не излизат от домовете си и да избягват посещението на централните части на Виена;
• Внимателно да следят указанията на местните власти, както и съобщенията в средствата за масово осведомяване.

При нужда от допълнителна информация или съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13 и в извънработно време на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44, или на ел. адрес amboffice@embassybulgaria.at, embassy.vienna@mfa.bg."

Министърът на външните работи Екатерина Захариева призова сънародниците ни във Виена да спазват указанията на австрийските власти и полицията. На пресконференция днес вицепремиерът изрази съболезнования към народа на Австрия. Всички сме шокирани от нападенията в сърцето на Европа и изразяваме пълна солидарност с австрийските колеги в борбата с тероризма, посочи Захариева.

Тя припомни, че много наши сънародници живеят и учат в австрийската столица и се присъедини към призива на канцлера и вътрешния министър гражданите да останат по домовете си. Нашето посолство е във връзка с властите и имаме уверения, че осигуряват безопасност на всички обществени места, отбеляза външният ни министър.

Терористични атаки във Виена, убити и ранени

Вчера свидетели разказаха, че са видели лице с автоматично оръжие, което тичало и стреляло безразборно. Един от свидетелите говори за най-малко 50 произведени изстрела.

Силите за сигурност веднага са отцепили района, а хора са останали блокирани в барове и ресторанти. Там сервитьорите са изгасили осветлението и са призовали клиентите да се отдръпнат от прозорците. След няколко часа някои от блокираните в заведенията хора са получили разрешение да се приберат у дома, други пък са били настанени безплатно в хотел в центъра.

Двама турци спасиха живота на две жени и на полицай по време на терористичната атака, съобщи Анадолската агенция. Реджеп Гюлтекин разказа, че е бил с приятел в центъра на Виена, когато са чули изстрели, видели нападател, стрелящ по минувач. Гюлтекин помогнал на пострадалата жена. След като се качили в колата на приятеля му, видели ранен полицай. Медицинските екипи все още не можели да се приближат до мястото на инцидента и Гюлтекин и неговият приятел откарали полицая до линейка. Те също помогнали на възрастна жена да стигне до безопасно място.

Нападенията бяха осъдени от

италианския и британския премиер, от френския президент, от генералния секретар на ООН, от ЕС и от германското външно министерство. Руското външно министерство изрази съболезнования на Австрия. Турция също осъди смъртоносната терористична атака. В изявление на турското външно министерство се казва, че Турция поднася и съболезнования на семействата на жертвите и пожелава бързо възстановяване на ранените. "Като страна, която се бори с всякакъв род тероризъм от десетилетия, Турция се солидализира с австрийския народ", се казва още в изявлението. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заклейми кървавото терористично нападение във Виена, което нарече "още един отвратителен акт на тероризъм в Европа", предаде ДПА.

"Нашите молитви са с жителите на Виена", написа тази нощ Тръмп в "Туитър". "Тези отвратителни атаки срещу невинни хора трябва да спрат. САЩ са заедно с Австрия, Франция и цяла Европа в борбата срещу терористите, включително радикалните ислямски терористи", се казва в поста на американския президент.

"Последните атентати в Австрия и Афганистан показват, че тероризмът засяга всеки и е важно борбата с "Ислямска държава" (ИД) да продължи", написа в Туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е разговаряла днес по телефона с австрийския канцлер Себастиан Курц, съобщи говорител на комисията. Той отбеляза, че във Виена след снощния терористичен удар са изпратени за подкрепа служители на ЕС, без да даде подробности.

Държавите от ЕС сами оценяват равнището на терористична заплаха, посочи говорителят в отговор на въпроси на пресконференция. По неговите думи ЕК не изготвя и не разполага с оценка на терористичната заплаха в Европа от последните дни.

В последните години Австрия бе пощадена от съдбата на Париж, Лондон, Берлин, Манчестър или Барселона, където бяха извършени големи терористични атаки.

През август властите арестуваха 31-годишен сирийски бежанец, заподозрян, че се опитал да нападне лидер на еврейската общност в австрийския град Грац. През март 2018 г. младеж, симпатизиращ на ислямистите атакува с нож член на силите на реда пред посолството на Иран във Виена, преди да бъде застрелян. През юни 2017 г. роден в Тунис мъж уби възрастна двойка в Линц, като обясни, че се чувствал дискриминиран като чужденец и мюсюлманин и затова е действал така.

По-назад в миналото най-кървавите атентати в Австрия са взимали най-много четири жертви,

като например атаката на палестинската групировка Абу Нидал срещу бюрото на израелската авиокомпания Ел Ал на летището във Виена през 1985 г. или самоделната бомба, заложена от неонациста Франц Фукс в Оберварт срещу ромската общност през 1995 г., както и писмата-бомби, изпращани пак от него в периода 1993-1997 г.

Според американската организация SITE,

следяща активността на терористичните групи в интернет, сега джихадисти са заявили, че стрелбата във Виена е разплата за участието на Австрия в коалицията на САЩ срещу терористичната групировка Ислямска държава, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на SITE в Туитър.

Нападението във Виена стана броени дни, след като на 29 октомври тунизиец с нож и викайки "Аллах е велик" обезглави жена и уби още двама души в църква във френския град Ница, преди да бъде прострелян от полицията и задържан.

Преди половин месец, на 16 октомври френски преподавател бе обезглавен в парижко предградие, след като показал на учениците си по време на час за свободата на словото карикатура на пророка Мохамед. Полицията застреля 18-годишния нападател, който беше от чеченски произход.

СНИМКИ ВИЖТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ ТУК

Терористичен акт в центъра на Виена, убити и ранени

Атака с нож в Париж, обезглавиха учител, показвал карикатури на Мохамед в клас

Нов терор във Франция, нападения с нож

Коментари 122
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

122 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 3 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 6 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 11 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 12 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 12 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона