20

С поред голяма търговска организация руските предприятия, работещи в съседен Казахстан, имат все повече проблеми, тъй като историческите връзки между двете бивши съветски държави изглежда се разклащат на фона на войната на Москва в Украйна и противопоставянето със западния свят, пише в свой анализ Newsweek.

(Във видеото: Банки бавят плащания към Русия за доставки на петрол)

Николай Дунаев, вицепрезидент на "Опора России" - Всерусийската неправителствена организация на малкия и средния бизнес, заяви в понеделник пред вестник "Известия", че руските плащания към Казахстан се сблъскват с все по-големи забавяния, тъй като местните банки се опасяват, че ще бъдат подложени на вторични санкции заради това, че правят бизнес с Москва.

От Newsweek уточняват, че са направили опит да се свържат с руското външно министерство по имейл, за да поискат коментар.

Съобщава се, че плащанията са спрени за няколко седмици, докато някои големи банки - като Halyk Bank, която оперира в Казахстан, Киргизстан, Грузия, Русия, Таджикистан и Узбекистан - отказват да обработват всякакви плащания, свързани с Русия.

Чуждестранните банки в няколко държави започнаха да се колебаят дали да работят със санкционирани руски субекти след решението на президента Джо Байдън през декември 2023 г. да позволи на Министерството на финансите да налага вторични санкции на тези, които го правят.

За проблеми с обработката на данни за руски клиенти се съобщава в страни като Китай, Турция и Обединените арабски емирства.

Последните опасения на Русия идват на фона на преначертаните отношения с близките партньори от Централна Азия на фона на пълномащабната война на Москва в Украйна, започнала през февруари 2022 г.

Агресията на Кремъл и последвалите я западни санкции разтревожиха централноазиатските столици, които отдавна са в съюз с Москва.

Казахстан е един от най-надеждните съюзници на Русия в региона, като Астана е допълнително задължена на Москва, след като руските сили за сигурност помогнаха за потушаването на общонационално въстание срещу управляващото правителство в началото на 2022 г.

Казахстан е член на ръководената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) и на Евразийския икономически съюз (ЕАИС).

Въпреки това Казахстан многократно се е въздържал - вместо да гласува против - при гласуването в Общото събрание на ООН срещу действията на Русия в Украйна. През септември 2022 г. Астана отказва да признае заявената от Русия анексия на четири частично окупирани украински региона, припомня Newsweek.

Един от висшите правителствени служители заяви пред Ройтерс през следващия месец, че президентът Касим-Жомарт Токаев преоценява двустранните връзки с Москва. Междувременно страната се стреми на запад към по-голямо икономическо сътрудничество с Европейския съюз.

Токаев също така е разговарял няколко пъти с украинския президент Володимир Зеленски и е посрещнал десетки хиляди руснаци, бягащи от заповедта на президента Владимир Путин за мобилизация.

Възприеманото нежелание на Казахстан да подкрепи Москва предизвика гняв сред провоенно настроените националисти в Русия. Бившият президент и министър-председател Дмитрий Медведев например отхвърли страната като "изкуствена държава" и призова за възраждане на Съветския съюз под егидата на "славянския народ".

Този уикенд изтече аудиозапис на законодателя Андрей Гурульов, в който се изказва предположение, че неотстъпчивостта на Казахстан може да бъде посрещната с руски военни действия.

Подобни заплахи са отдавнашни. През ноември 2022 г. политическият анализатор Дмитрий Дробницки се появи в телевизионното предаване на топ пропагандиста Владимир Соловьов и заяви, че Казахстан може да представлява заплаха за Русия.

"Нека да отбележим, че следващият проблем [след Украйна] е Казахстан, защото там могат да започнат същите нацистки процеси, които се случваха в Украйна", каза Дробницки, позовавайки се на акционерното лъжливо твърдение на Кремъл, че в Украйна има фашистко правителство.

Проучване на общественото мнение в Казахстан, проведено през май 2023 г. сред 1100 души от неправителствените организации MediaNet и PaperLab, установи, че броят на хората, които смятат, че Русия може да нахлуе в Казахстан, е нараснал до 15 % от 8,3 % при предишното проучване.

Казахстан обаче не е изоставил Москва. Страната се очертава като ключов маршрут за преодоляване на санкциите за Русия в условията на западната рестрикция, особено за технологии, необходими за оборудването на най-модерните оръжия на Москва.

Стойността на вноса на микрочипове в Казахстан например се е увеличила от 35 млн. долара през 2021 г. на 75 млн. долара през 2022 г., докато стойността на износа на микрочипове за Русия е нараснала от 245 000 долара през 2021 г. на 18 млн. долара през 2022 г. В доклад на OCCRP [Проект за докладване на организираната престъпност и корупцията] от 2023 г. се предполага, че Казахстан служи и като канал за доставка на технологии за безпилотни летателни апарати в Русия.

Миналото лято министърът на търговията и интеграцията на Казахстан Серик Жумангарин заяви пред Радио "Свободна Европа/Радио Свобода" (RFE/RL), че Астана не може да спре всички санкционирани стоки. Той добави, че в списъка, предоставен на страната, има "7000 вида стоки, които са обект на санкции".

"Когато разговаряхме с тях, казахме: "Не може всичко това да бъде блокирано или проследено", каза Жумангарин за разговорите си със западни представители.

Икономическите връзки през 4500-километровата руско-казахстанска граница процъфтяват, откакто Москва спаси администрацията на Токаев в началото на 2022 г. Оттогава насам са регистрирани рекордни стойности на икономическото сътрудничество, като през 2022 г. стокообменът се оценява на 26 млрд. долара, а през 2023 г. - на 27 млрд. долара.

"Казахстан обеща да спазва западните санкции срещу Русия, но при всяко посещение на казахстански министри във Вашингтон за обсъждане на санкционните разпоредби се прави друго посещение в Русия, за да се обещае продължаване на съюзничеството с Путин", пише през февруари Кейт Малинсън от мозъчния тръст Chatham House във Великобритания.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 7 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 8 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 8 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 8 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 9 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 9 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 9 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 9 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 9 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 9 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 10 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 10 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 10 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 10 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”