4

П оследните седмици на януари ще бъдат всичко друго, но не и спокойни в Близкия изток. Остават дни преди новоизбраният президент Джо Байдън да влезе в Белия дом на 20 януари. Дотогава Иран все още премисля различни сценарии, включително военно нападение, наредено от напускащия президент Доналд Тръмп.

И въпреки че подобен сценарий не изглежда правдоподобен за международните наблюдатели, Израел подготвя през последните седмици своята армия и отбрана за възможността необмислени действия или трупащото се напрежение от края на 2020, да доведе до избухването на пожар, който може да има последици за целия регион.

Не е само Иран – на други фронтове като в Йемен и Сирия, ситуацията може да ескалира във всеки един момент.

Нервността на Техеран се забелязва от няколко дни на фона на края на мандата на Тръмп и скандалите около него. Това има отражение и върху партньорите и съюзниците на Иран, включително Хизбула и шиитските милиции, действащи в Ирак и Сирия.

Провалът, преживян от привържениците на американския президент, и заклеймяванията, които бяха отправени след щурма на Капитолия на 6 януари, повишиха страха сред иранците, че Тръмп може да действа импулсивно.

Преди суматохата във Вашингтон, медиите в САЩ съобщаваха за сценарии, свързани с последните стъпки на Тръмп в Близкия изток. След изпълнения с насилие протест на привърженици на Тръмп, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че е разговаряла с началника на щаба генерал Марк Мили, за да се увери, че „нестабилният президент , както тя се изрази, цитирана от местните медии, няма да може да предприеме ядрена атака през последните му дни в управлението.

Политиците във Вашингтон изразяват сериозно притеснение за достъпа на Тръмп до ядрените кодове, макар да звучи като апокалиптичен сценарии на филм. След 6 януари и все повечето заплахи, отправени срещу опоненти на Тръмп, ФБР и останалите служби за сигурност в САЩ разглеждат всяка потенциална опасност като реална.

Съединените щати, от своя страна, са загрижени за иранското отмъщение, свързано с първата годишнина от отстраняването на генерал Касим Солеймани, командир на корпуса „Ал Кудс“ на Иранската революционна гвардия, който беше убит в Ирак на 3 януари миналата година. Досега няма съобщения за опити на Иран да реагира, но американците разположиха допълнителни сили и извършиха демонстративни полети с бомбардировачи Б-52, които бяха прехвърлени в района на Персийския залив от техните бази в САЩ.

Израелските отбранителни сили са също във високо ниво на отбранителна готовност през последните дни. Въздушна отбранителна батерия от ракети „Пейтриът“ беше разположена в Ейлат и изключително голямо присъствие на бойни самолети е забелязано в небето над страната, във всички сектори и през значителна част от деня – нетипична по принцип активност. В Ливан жителите на Бейрут се оплакаха в социалните мрежи от честите полети на израелски бойни самолети над града.

Израел изглежда в готовност за възпиране на евентуална ракетна атака, нападение с безпилотни летателни апарати и действия от организации и милиции, приемащи заповеди от иранците.

Израелската армия е нащрек за заплахи от няколко места - Сирия и Ливан на север, Ирак на изток и Йемен на юг. На фона на това, продължават усилията на Иран за разполагане на оръжия в Сирия и пренасяне на арсенал до Хизбула в Ливан.

В израелската преса беше съобщено, че в рамките на последните десетина дни е имало най-малко три въздушни атаки, приписани на Израел върху цели в Сирия, принадлежащи на Иран, Хизбула и режима на Башар Асад. Състоянието на готовност на Израел също идва в отговор на евентуално отмъщение от Иран.

Техеран обвинява Израел, че е съдействал за убийството на Солеймани и за убийството край Техеран през ноември миналата година на ръководителя на иранската ядрена програма Мохсин Фахризаде. Сигналът е свързан и със сценария за евентуална проблемна комуникация между Иран и САЩ.

Далеч от военните бази и струпването на сила по горещите точки обаче нещата изглежда далеч по-спокойно. Източници от израелската отбрана бяха цитирани в местната преса през последни дни.

Според материалите, израелската армия поддържа постоянен контакт с Пентагона и висшето командване на американската армия; източниците заявяват също, че американците нямат намерение да нападат Иран през настоящия период и че въпреки чувствителните политически обстоятелства във Вашингтон, не е правдоподобен сценарий непостоянното поведение на президента да прелее във военни действия в Близкия изток.

Според същите медийни съобщения, Израел също няма намерение да предприема широкомащабна офанзива срещу Иран на иранска територия в момента. Най-големи опасения има именно възможността серия от събития и липса на координация да доведат до ескалация и сблъсък, както стана по време на операциите в Ивицата Газа през 2014, когато взаимно погрешно тълкуване на действия от Хамас и Израел заради вече съществуващото напрежение, прерасна в военна конфронтация.

В Сирия – и най-вече там - регионалното напрежение е най-осезаемо. В сравнение с предходните месеци, през които се съобщаваше за средно по една атака на всеки три седмици, Израел изглежда е увеличил активността си – само в началото на януари бяха извършени три израелски атаки. В допълнение към предприемането на тактически удари по иранските позиции в Сирия, израелските сили изпращат послание и до сирийския режим, като целта е Асад да спре да използва системата за въздушна отбрана за защита на позициите на Иран и Хизбула на сирийска територия.

Видимо е и струпването на нова американска техника и военна сила в Източна Сирия, където Вашингтон подкрепя кюрдските части.

През годините САЩ изградиха мрежа от бази в района, с която възпират иранските интереси към богатите на петрол сирийски територии. Взаимните нападки и все по-честите сблъсъци са симптом на задаваща се конфронтация. В дните след 6 януари, когато новинарския поток отразяваше събитията в Капитолия, американската армия изпрати подкрепления във всички по-големи постове и бази в Източна Сирия.

Американците имат опасения както за сблъсъци в тази част на Сирия, така и от другата на близката граница с Ирак, където Иран има предимство и много видимо присъствие. Страховете, че Тръмп може да предприеме агресивни ходове в края на мандата си, бяха използвани от иранските съюзници в Ирак за заплахи и дори атаки по американски позиции.

Израелските военни напоследък говорят все повече и за стъпването на Иран в Йемен, където Техеран подпомага силите на бунтовниците, известни като хуси.

В самия край на 2020 те извършиха амбициозна атака срещу новото йеменско правителство, точно когато министрите му се приземиха на летището в южния пристанищен град Аден, използвайки както ракетен огън, така и атакуващи дронове. Близо 30 души бяха убити, включително хора от йеменското правителство и членове на хуманитарни организации; над 60 са ранените.

Атаката предизвика нови въздушни удари на водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен, вероятно в координация с Израел. Това е нов момент в тази част на света, но според всички наблюдатели, ще се засилва и вероятно през следващите месеци израелската активност в Йемен ще се засилва.

Както беше споменато, наскоро в Ейлат беше разположена противоракетна батерия. През последните седмици се наблюдава и необичайна активност на бойни самолети в южната част на Израел, която според източници е свързана с усилията да бъде прекъсната всяка възможна атака откъм Йемен, където хусите благодарение на Иран имат нужното оборудване за нападение с нужния обсег.

Подобна атака може да включва или пряка заплаха за израелска територия, или заплаха за израелското корабоплаване в Червено море. Вероятно заради това и заради значимостта на района за търговията, Израел има желание да стъпи по-здраво в района на Аден и благодарение на новите си съюзници от Обединените арабски емирства, това е изпълнимо.

През юни миналата година, ОАЕ и силите на подчинения им Южен преходен съвет в Аден, окупираха основния град на архипелага Сокотра в нарушение на споразуменията с централното йеменско правителство. От известно време ОАЕ установява свое трайно присъствие на остров Сокотра и именно там се предполага, че Израел ще получи военна база, с която ще може да наблюдава движението към и от Червено море.

Това увеличава и възможността за атаки от хусите, Иран и техни съюзници в района.

Щурмът на Капитолия е пример за това как събитията в една суперсила като САЩ могат и почти винаги се отразяват на други региони, дори толкова далеч разположени от Вашингтон като Близкия изток.

Сегашната вече съществуваща ескалация, подхранвана от моментната нестабилност в САЩ, няма да остане без последици и всички наблюдатели са съгласни, че следващите месеци ще са напрегнати.

Защо Байдън ще наблюдава отблизо Египет и Персийския залив

Какви са обещанията към арабски страни за отношения с Израел

Нова война в Африка, хиляди бежанци

Русия задава нов тон в геополитическата надпревара с база в Судан

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 51 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 4 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 9 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 9 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 9 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 9 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 9 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 10 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери