19

С ъединените щати налагат нови мита на стоки от Китай за стотици милиарди долари. Въпреки продължаващите и в момента търговски преговори във Вашингтон, митата обявени от Доналд Тръмп влязоха в сила в 7:01 часа българско време, пише Ройтерс.

Съединените щати и Китай се опитват да постигнат споразумение за прекратяване на избухналата преди 10 месеца търговска война, но изглеждат далеч от постигането на сделка.

След като миналата седмица Китай промени редица договорени точки в проектодоговора, Доналд Тръмп изпълни заканата си и вносни стоки от Китай за САЩ на стойност 200 милиарда долара ще бъдат обмитявани вместо с 10 процента, с 25 на сто.

Китайското правителство изрази "дълбоко съжаление за развитието" и обеща да предприеме "необходимите мерки за противодействие". "Надяваме се, че Съединените щати ще работят с нас за разрешаване на съществуващите проблеми чрез сътрудничество и консултации", се казва в изявление на китайското министерство на търговията. Министерството не е дало конкретни данни за начина, по който ще реагира.

Потребителски стоки като мобилни телефони, компютри, дрехи и играчки ще бъдат сред най-засегнатите.

Тръмп не спира до тук. В четвъртък той каза, че "подготвя документацията" за обмитяването на вносни стоки от Китай на стойност 325 милиарда долара, които до сега не са засегнати от митата и контрамитата. Американският президент казва, че ще им наложи 25 процента мито.

Китай призова Съединените щати да помогнат сделката да бъде спасена и казаха, че въпреки употребата от американците на думи като "отмятане" и "предателство", те остават решени да преговарят.

В сряда Ройтерс показа колко голяма е разликата в позициите на двете страни, след като в проектодоговора, изпратен за одобрение в Китай, бяха нанесени много корекции.

В седем глави от споразумението Китай изтрили задълженията да променят законите си, за да отговорят на недоволството на Съединените щати, довело до търговската война.

Тези промени включват основните проблеми като кражбата на американска интелектуална собственост и търговски тайни, принудата американски компании да разкриват технологиите си, ако искат да работят в Китай, правилата на конкуренция, достъпа до финансови услуги и манипулирането на курса на китайската валута.

Премахването на законово обвързващия език на проектодоговора е директен удар по основната цел на водещия преговарящ от американска страна Робърт Лайтхайзър.

В сряда Доналд Тръмп каза пред свои привърженици във Флорида, че "Китай са развалили сделката" и се закани, че няма да отстъпи.

Данните сочат, че търговският дефицит на САЩ с Китай е на най-ниските си нива от 5 години, което вероятно ще окуражи Тръмп да продължи протекционистката политика.

Увереността и удовлетворението, породени от вероятността за успешно приключване на търговските преговори между Китай и САЩ, отстъпиха пред напрежението и несигурността, пише днес в редакционна статия "Вашингтон пост". Според вестника това се дължи на изявлението на Доналд Тръмп, в което той обвини Пекин, че не спазва вече договорени ангажименти. В неделя в Туитър американският президент предупреди, че днес ще повиши от сегашните 10 на 25 на сто митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара и че скоро друга група стоки от Китай ще се облагат с 25 процента мито. 

Изданието цитира данни на експерт от Института за икономически изследвания "Питърсън", според когото новите митнически тарифи на Тръмп обхващат малко повече от половината от китайския внос в САЩ, но също и 7,3 на сто от вноса от Канада, 2,5 на сто от ЕС, 9,6 процента от Южна Корея и 3,8 на сто от Япония. Въпреки умерения икономически ефект от тези тарифи те имат своя символика - вредят на отдавнашни съюзници и търговски партньори на САЩ, повечето от които не нарушават международните правила за търговия, както прави Китай. А когато вкарва стари приятели в една група с Пекин, даже и да оправдава някои мерки срещу тях (в стоманата и алуминия) със съображения за националната сигурност, Тръмп сам ги затруднява да подкрепят политически САЩ в търговския му спор с Китай. И на практика те са длъжни да отвърнат с отсрещни мерки. 

Тази "непредизвикана грешка", продължава "Вашингтон пост" е още по-достойна за съжаление, защото може да се приеме, че Тръмп отива на преговори с Китай в силна позиция. Китайската икономика е по-зависима от вноса от САЩ, отколкото обратното. Китайският растеж се забавя, докато икономиката на САЩ (за разлика от неуместните и необосновани критики на Тръмп към политиката на Федералния резерв) създава работни места с бързо темпо, констатира вестникът. 

Според него търговските преговори с Китай може да доведат до взаимноизгодно споразумение, а може и да се провалят. Но и без това Доналд Тръмп не се съобразява с уроците на историята, че е трудно са спечелиш война на много фронтове, независимо дали е истинска война, или търговска. А воюването със съюзници е още по-трудно, завършва редакционната си статия "Вашингтон пост". 

Лондонският "Гардиън" изразява надеждата на инвеститорите, че търговските преговори между САЩ и Китай ще бъдат успешни, тъй като в противен случай може да се стигне до мащабна търговска война. Умерените понижения на индекси като FTSE 100 на "Файненшъл таймс", германският Dax, френският CAC и други се преценяват от анализаторите като признак, че инвеститорите очакват двете страни да се договорят, въпреки че търговските преговори са несигурна работа и винаги е възможна ескалация на напрежението, преди да се стигне до подписване на споразумение. 

Вестникът припомня, че Тръмп се опитва да отвори китайските пазари за американските компании и да ги защити от принудата да предоставят свои технологии, за да влизат в партньорство с китайски фирми. Още по-голяма грижа за Тръмп е огромният търговски дефицит на САЩ спрямо Китай. Но за съжаление на Белия дом тази негова тактика засега само потиска търговията с Китай, а не намалява търговския дефицит на Вашингтон с останалия свят. 

"Файненшъл таймс" смята, че най-уязвими от търговския спор САЩ - Китай са американските потребители, азиатските износители и инвестициите в бизнеса. След разгарянето на спора в средата на 2018 г. растежът в глобалната търговия силно се е забавил и се натрупват доказателства, че новите тарифи на САЩ, които обхващат над половината от китайския внос, възпират глобалния търговски обмен, повишават цените на дребно в САЩ и намаляват инвестициите в бизнеса, тъй като компаниите се стремят да преструктурират своите канали за доставки, заключава деловото издание. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 минута

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 15 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 3 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 4 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете