3

С идни обяви първите си големи ограничения за водата в рамките на десетилетие. Те ще бъдат въведени за домовете и бизнеса заради рекордна суша.

Правителството на Нов Южен Уелс заяви, че по-големите водосборни басейни в региона на Сидни са с едни от най-ниските приливи от 40-те години на миналия век и че ограниченията ще бъдат въведени от следващата седмица, съобщава АФП.

"Регионалният NSW преживява рекордна суша", заяви в изявление министърът на водите на югоизточната държава Мелинда Пейви.

Водните ограничения в Сидни означават, че домакинствата в региона ще трябва да бъдат ограничени заради опазването на водата.

Хората в Сидни могат да бъдат глобявани до 220 австралийски долара (150 американски долара), а бизнеса до 550 австралийски долара за оставяне на работещ маркуч с вода или използване на впръскваща система за напояване на техните градини.

Австралия се изправи през най-горещото си лято от миналия декември до февруари.

Управлението на водите на страната беше горещ въпрос в неотдавнашните избори след масовите убийства на риба в река Мъри-Дарлинг, която властите посочиха като един от басейните с нисък воден прилив и нива на кислород.

Учените твърдят, че тежката суша, измъчваща вътрешната част на Източна Австралия, е смъртоносна. Австралия не за първи път се изправя пред екстремни метеорологични условия, тъй като през летните месеци често се стига до пожари, наводнения и суша.

Сидни имаше поставени ограничения за водата през 2009 г., когато тежката суша продължи повече от десетилетие в някои части на страната. 

Рекордната суша в Австралия принуждава фермерите да убиват кенгура 

Рекордни жеги в Европа, някои страни са под тревога

Страничните ефекти на големите горещини в Европа

Учени: Следващите години ще са необичайно горещи

Апокалиптичен доклад на ООН за глобалното затопляне

Градовете, където дъждът никога не спира

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@