22

С ледващите няколко години ще са необичайно горещи. Учени от института Националния научен център във Франция (CNRS) и Университета на Саутхемптън във Великобритания прогнозират, че започва период на екстремни горещини, който ще продължи поне до 2022 г., съобщава Би БиСи.

ВИЖТЕ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

Учените са разработили нов математически модел, който да предвижда вариациите на средната глобална температура. Той потвърждава предишни концепции, че парниковият ефект не води до постоянно плавно повишаване на температурите. Вместо това то е на периоди.

Джакарта може да потъне под вода до 32 години

Това е най-горещата година, кални фонтани и пожари

В началото на 21-ви век например беше отчетен известен застой на глобалното затопляне. Петте най-горещи години в историята обаче са измерени само в периода от 2010 г. досега. Според учените колко гореща е дадена година не играе особен фактор в това колко гореща ще е следващата година.

Рекордна суша в Австралия

Рекордни жеги в Европа, някои страни са под тревога

Новият математически модел е приложен на симулации на климата през 20-ти и 21-ви век. Той показва например, че една причина за по-горещите години е, по-малкото количество на достатъчно интензивни студени климатични събития. Новите прогнози на учените показват, че през следващите няколко години има по-малка вероятност за подобни събития. Това ще доведе до по-топли години от първоначално очакваното.

Нивото на световния океан се повишава с 3 мм годишно

Антарктида се смалява и губи от най-големите си глетчери

Според Каби Хегерл от Университета на Единбург и не е участвала в проучването, прогнозата на нейните колеги е базирана на статистика, като тепърва трябва да се докаже на практика. Тя отбелязва, че методът е глобален и поне за сега не може да се използва за предвиждане на регионалния климат или на сезонния. Затова не може да се каже дали лятото в дадена страна например ще е рекордно горещо. Това е процес, който учените тепърва ще усъвършенстват, но се надяват, че новият метод ще помогне и в тази посока.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@