8

У чени предполагат, че са намерили отговора на загадката, защо част от древните пирамиди в Китай не са ориентирани според четирите посоки на света.

В Китай има повече от 40 пирамидални мавзолея. В наши дни те изглеждат като огромни хълмове. Най-големият е висок 46,5 метра, със страни с дължина 240 метра. Разкопките на повечето от пирамидите са категорично забранени от властите. Всъщност археолозите са получили достъп до само две, след което проучванията са били прекратени.

Едната от тях е считана за гробница на първия китайски император - Цин Шъхуан. В нея се намира и прочутата теракотена армия.

Причината за забраната за разкопки на пирамидите официално е уважението към предците – широко разпространена културна традиция в Китай. Има и редица конспиративни теории за решението на властите да спрат разкопките на пирамидите.

Ето защо изследванията на огромните археологически обекти се извършва с модерни технологии, като инфрачервено и лазерно сканиране, и сателити.

Странен парадокс е, че част от пирамидите са ориентирани според четирите посоки на света, подобно на тези в Египет, а други не са. Има различни теории за тази разлика. Според някои тя е свързана с философията на Фън Шуй за подредбата на Вселената. Джулио Мали от Политехническия университет в Милано обаче не е съгласен.

Втората група пирамиди е ориентирана в посока северозапад. Това едва ли се дължи на грешка на строителите.

Екипът на италианския учен смята, че тази ориентация отчита промяната на наклона на оста на Земята. Тази промяна бавно изменя позициите на звездите в нощното небе. Мали предполага, че древните строители са ориентирали пирамидите според това къде ще се намира полярната звезда в далечното за тях бъдеще. В момента тя е разположена почти над Северния полюс. Но по времето на династия Хан, преди над 2000 години, обаче това не е било така.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@