66

П реди изборите Владимир Путин разкри бюджетните си приоритети за периода до 2030 г. - срок, който е с 12 месеца по-дълъг от петгодишните планове, инициирани от Йосиф Сталин, чийто рекорден стаж начело на Кремъл той ще надмине. Това пише Брендън Коул за Newsweek. 

Путин разказа на Федералното събрание повече за социалните програми, отколкото за войната в Украйна, която се превръща в централен организационен принцип на икономиката и на неговото управление. 

Тези планове включваха справяне с демографската криза, като Путин заяви, че иска средната продължителност на живота в Русия до 2030 г. да достигне 78 години, което ще бъде неговата възраст, ако той изкара до края на мандата си, който според експерти може да доведе до още по-големи репресии, по-нататъшни затруднения в икономиката и завладяване на повече от Украйна и други държави, посочва Коул. 

След рекордната победата на Путин: Западният печат коментира

Икономика 

Обменният курс от около 90 рубли за долар означава, че плановете за разходи на Путин имат много нули - до 15 трилиона рубли (164 млрд. долара) от сега до 2030 г., според Bloomberg. 

Това включва 1 трилион рубли (10,9 млрд. долара) за болници и 400 млрд. рубли (4,4 млрд. долара) за училища и детски градини.  

"2024 г. е първата година от времето на Съветския съюз, в която военният и полицейският бюджет, взети заедно, са по-големи от социалния бюджет", заяви руският опозиционен политик Алексей Миниайло, визирайки факта, че отбраната ще представлява една трета от държавните разходи на Русия за тази година. 

"Той вижда, че хората са много уморени от войната, че малко руснаци имат последователна позиция в подкрепа на войната и че искат правителството да се концентрира върху вътрешните работи. Путин иска да изглежда така, сякаш обръща повече внимание на вътрешните работи, но всъщност не е така", казва Миняйло. 

Миняйло е съосновател на "Хроники" - група от социолози, която провежда независими социологически проучвания, които през януари установиха, че повечето руснаци, 83%, искат Путин и правителството да се съсредоточат върху вътрешните работи. 

"Путин привлича все повече хора към фронтовата линия, вкарва все повече хора във военната икономика. Вътрешната икономика страда изключително много от това", казва той.  

НАТО, Западът и Украйна 

Путин използва обръщението си от миналия месец и интервюто, публикувано в сряда за РИА Новости, за да се нахвърли върху Запада. В интервюто той заяви, че Русия е готова да използва ядрени оръжия, и се изказа по адрес на изборите в САЩ, които може да доведат до завръщането в Белия дом както на Доналд Тръмп, така и на въпросите за връзките му с Кремъл. 

"Най-голямото и най-същественото събитие е това, което ще се случи на изборите в САЩ през 2024 г.", казва Кен Осгуд, професор по история в Colorado School of Mines. 

"Оттеглянето на американската подкрепа и американският натиск върху Украйна да преговаря ще означава победа за Путин. Дори да задържи само територията, която Русия окупира в момента, Путин убедително ще я обяви за победа. Последиците от подобен курс ще се усещат години наред", казва той. 

Означава ли това, че Путин ще нахлуе в Полша или ще започне война с НАТО?  

“Това не е особено вероятно. Дори и САЩ да се оттеглят от НАТО, това все още е страховит и ядрено въоръжен алианс - директна атака, която би предизвикала масиран отговор, би била глупава", смята експертът.  

Въпреки това Путин вероятно ще започне агресивна тактика на кибернетична и информационна война, за да провокира разделение в алианса - казва той. 

"Путин вероятно ще се опита да насърчи съдбата на политици, приятелски настроени към Русия, като Виктор Орбан и Доналд Тръмп", коментира Осгуд. 

Джон Лаф, сътрудник на програмата "Русия и Евразия" в мозъчния тръст "Чатъм хаус", заяви, че след шест години управление на Путин страната ще стане "още по-мрачна". 

"Според много руснаци Путин ги е лишил от бъдеще. Мисля, че това е нещо, което ще стане много по-ясно през следващите вероятно пет до десет години. Ще си проличи дупката, която той е изкопал и в която е пропаднала Русия. Надеждата на Путин е, че Западът ще се “пропука” и че той ще може да постигне някаква победа в Украйна", казва Лаф. 

“Отдалечаването на САЩ от Европа и намаляването на ефективността на НАТО могат да бъдат областите, които "той несъмнено ще посочи като плод на своя труд. Но тази страна ще става все по-изолирана и все по-непривлекателна", добавя той.  

Путин отхвърли като "пълна глупост" твърденията на американския президент Джо Байдън, че след Украйна е насочил погледа си към други страни, но не е ясно какво руският лидер ще се опита да представи на народа си като победа, ако войната спре. 

"Не мисля, че Путин иска да завладее цяла Украйна, докато разходите са твърде високи. По-скоро Путин ще се стреми да запази частите от Украйна, които в момента Русия контролира, като руски анклави, като по този начин се надява да запази Украйна разделена, слаба и с по-малка вероятност да влезе в НАТО или ЕС", казва Митек Бодушински, бивш американски дипломат, който е работил като политически съветник за Пентагона.   

"Не мисля, че Путин иска да започне пълномащабна конвенционална война с НАТО, но иска да продължи с използването на инструменти като дезинформация и кибератаки, за да води алтернативна война срещу страните от НАТО", допълва Бодушински, доцент в Pomona College в Клермон, Калифорния. 

Четвърт век на власт: Ключови моменти от управлението на Путин

По-големи репресии 

Путин може да смята, че напоследък има късмет, след като е предотвратил бунт от страна на ръководителя на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин и е видял, че силите му набират скорост на бойното поле. Освен това смъртта на Алексей Навални бележи края на най-известния опозиционер в страната, пише авторът на Newsweek. 

"Това, което може да се очаква в Русия, са още по-големи репресии, още по-големи усилия за прекъсване на информацията, която противоречи на посланията на режима, и това може да приеме различни форми по отношение на достъпа до платформите на социалните медии. От 24 години траекторията е почти една и съща, тя е в посока на по-малко свобода и повече репресии", казва Брайън Тейлър, автор на книгата "Кодът на путинизма" и професор по политика в университета в Сиракуза, Ню Йорк. 

Победата на Путин обаче не означава безпроблемен 6-годишен мандат, особено след като последиците от санкциите продължават да ощетяват руската икономика, а огромните загуби на хора по време на войната, като например в Авдеевка, налагат огромни разходи на населението и могат да застрашат управлението на Путин. 

"За Путин няма изход, той не може да спре войната, не може да спре репресиите", казва Константин Сонин, критик на Кремъл и професор по икономика в Harris School of Public Policy към Чикагския университет.   

* Във видеото: ПОБЕДА НА ПУТИН С НАД 80%: Как резултатите от изборите в Русия ще повлияят на България и света?

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 66
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

66 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 7 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове