167

"Главната грешка на Путин, разбира се, е, че той наистина е искал да проведе специална операция, но затъна до уши в нещо, което "Роскомнадзор" не позволява дори да се назове по име. Това се случи, защото беше допусната стратегическа грешка в оценката на ситуацията по няколко ключови параметъра", коментира Владимир Пастухов - политолог, сътрудник в лондонския "University College" пред "Ехото на Москва", предава БГНЕС.

Как Русия може да загуби войната с Украйна

"Неправилна оценка на военно-политическата ситуация в Украйна. В известен смисъл Путин стана жертва на непотизъм. Сега, когато братовчед му Медведчук най-вероятно се е добрал до Москва, след като е избягал от домашния арест в Киев, е подходящ момент да го попитаме къде са обещаните цветя. Очакванията, че политическият режим в Киев ще се срути като къщичка от карти веднага след началото на специалната операция, вече напълно се провалиха. Напротив, той се укрепи, а проруската опозиция беше напълно дискредитирана и морално смазана".

Русия започва учения с ядрени оръжия

"Кремъл за пореден път стъпва на същата греда, като не успява да разбере същността на украинската революция и нейния антиколониален, национално-освободителен характер. Като бивш съветски хуманитарен работник мога да кажа, че на задължителните уроци по марксизъм-ленинизъм в СССР Путин и неговите сътрудници са ловели мухи. И очевидно: както показаха събитията, няма такова нещо като ненужно знание", заявява Пастухов.

Байдън: Путин няма представа какво се задава

"Неправилна оценка на военния потенциал на украинската армия. Тук, трябва да се каже, почти всички сбъркаха - дори според оценките на западните военни експерти Киев трябваше да падне за 2-4 дни (навремето педантичните германци отделиха за това цели две седмици, но и те сгрешиха). Вече е към края първата седмица, откакто посланиците на братската руска любов и дружба пристигнаха в Украйна и все още са там. Контролът над войските остава, украинската армия не е смазана, а оказва ожесточена съпротива въпреки огромното превъзходство на вражеските сили. Ще оставя подробностите на военните експерти, но е ясно, че безкръвното анексиране на Крим и безпомощността на украинските военни в Донбас през 2014-2015 г. изиграха лоша шега на Путин. Нещо подобно се случи и с Армения, която твърде дълго почиваше на лаврите на военните си успехи в Карабах в средата на 90-те години. Класическата руска секира направи на руската мечка лоша услуга. Разбира се, украинската армия не е пример за военна организация от XXI век, но тъй като е силно мотивирана, а в Украйна съпротивата срещу агресията е станала общонационална и добре въоръжена, и ще бъде още по-добре, ако издържи няколко седмици, тя доказа, че е способна да даде тежки уроци на руските военни. Страшно е да си помислим какво ще се случи, ако се стигне до сблъсък на Русия с Турция, която се готви за отмъщение от 200 години", казва Пастухов.

Русия се опитва да спре западните компании да бягат от страната

"В някакъв момент Путин започна да мисли, че изключителните експериментални проекти, които формират съдържанието на руските пропагандни сюжети и доклади, изпращани му от руския Генерален щаб, всъщност отразяват нивото на реалните бойни способности на руската армия. Специалната операция в Украйна, която бързо престана да бъде специална, показа още в края на третия ден, че руската армия си остава армия от Втората световна война, която напредва с танкове и пушечно месо. Високопрецизните оръжия или са малко, или не са толкова точни, колкото съобщават генералите. Успехът се постига с бройки, а не с умения, и следователно с цената на голям брой животи. Наред с другите фактори, споменати по-горе, това попречи на Кремъл да започне и завърши операцията за два-три дни, преди Европа и светът да имат време да се възстановят от шока", смята Пастухов.

Лавров: Трета световна война би била ядрена и разрушителна

"Подценяване на силата и консолидацията на международната реакция. Всъщност това беше изтъкнато от смелия капитан от Шотландската гвардия, сега изпълняващ длъжността министър на отбраната на Великобритания, в първата му емоционална реакция на изстъпленията на болшевишките наследници - Путин забрави урока, който Западът даде на руския цар Николай преди век и половина, когато всички предполагаеми най-близки съюзници обърнаха гръб на Русия и страната се оказа в пълна международна изолация. Равнището на действията, предприети от международната общност и предългият списък на подписалите ги, Кремъл не можеше и да сънува дори в най-мрачните си кошмари. И колкото и да се пъне Медведев, Западът няма да остъпи. Дори Китай обяви, че развитието на отношенията със САЩ е приоритет. Само за няколко месеца светът ще се научи да живее без Русия. На картата на планетата ще се появи огромно сляпо петно, населено с бързо подивяващи туземци. Това няма да е нищо подобно на СССР, а втора Северна Корея, прикована към Китай, където Путин ще пътува, както руските князе са пътували до Златната орда, за да разменя петрол за мъниста", счита Пастухов.

Украйна: Над 2000 цивилни са убити при руската инвазия

"Преоценка на ефективността на ядрения шантаж. Фикс-идеята на Путин от години е, че докато разполага с ядрен щит с достатъчен потенциал да унищожи планетата, той може да "дои" Златната рибка като рибарят в приказката. И така беше досега. Но акцията по сплашване в Украйна показа на всички какъв точно мир и с какви методи смята да установи Русия в Европа и на други места. Репутацията на Русия днес е като тази на Ханибал Лектър в "Мълчанието на агнетата". Единодушният отговор на човечеството е - по-добре да се мре. Путин напълно загуби възможността да продължи ядрения си шантаж. Всички вече знаят на какво е способен той и стискайки зъби, се готвят за ядрено възмездие. Всички патрони по Запада са изгърмяни и всички пропуснаха", категоричен е Пастухов.

"Тези стратегически грешки ще имат сериозни и необратими последици за Русия в най-близко бъдеще. Путин, Кремъл, Русия и руснаците вече са идентични в очите на световното обществено мнение. Никой няма да прави разлика между санкции срещу Кремъл и санкции срещу Русия. Отсега нататък Русия носи колективна отговорност за действията на своето правителство".

С войната в Украйна Путин извади Европа от летаргията

"Репутацията на Русия е приравнена с тази на най-отричаните режими на XX век. Ще са необходими десетилетия, за да се поправи това - ако въобще може да се поправи. Около Русия започва да се оформя санитарен кордон, подобен на чумна барака", посочва Пастухов.

"Режимът на санкции срещу Русия е сериозен и дългосрочен. През следващите няколко години световните икономически отношения ще бъдат преструктурирани, заобикаляйки Русия и без нейно участие. Русия ще бъде изправена пред болезнена деградация на цялата икономическа и социална инфраструктура".

"Вътре в Русия ще бъде установен теократичен тоталитарен режим без претенции за постмодерен либерализъм. Неговата опорна конструкция ще бъде идеология, подобна на тази, която съществува в тоталитарните религиозни секти. Самата Русия ще съответства на всички класически модели на литературните антиутопии на ХХ век".

"Стремейки се да пробият блокадата, кремълските ръководители постоянно ще балансират на границата на ядреното самоубийство и не е изключено в най-близко бъдеще официално да обявят война на САЩ. Но дори и без това, рискът от ядрена катастрофа ще бъде постоянен кошмар за поколенията", прогнозира Пастухов.

Коментари 167
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

167 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чобанов преди срещата с Радев: Готов съм да проведа важен разговор в тази ситуация

Чобанов преди срещата с Радев: Готов съм да проведа важен разговор в тази ситуация

България Преди 6 минути

Всеки президент е достатъчно отговорен и е намерил изхода от тази ситуация, коментира подуправителят на БНБ

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 3 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 3 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 3 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 3 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 3 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 3 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност